Johdatus avaruusplasmafysiikkaan

Johdatus avaruusplasmafysiikkaan

Lyhenne Plasma*
Tunniste FYS2043
Ajankohta  I. periodi
Viralliset Materiaalit ’Introdution to Plasma Physics’- kirja(Limes)/pruju(pdf Limeksen kirjasta, jaetaan kurssin Moodlessa), luennoitsijoiden diaesitykset
Laskarit viikottaiset laskarit

Kuvaus

Tähtitieteen kandiopintojen alkuvaiheen kurssi jossa käydään plasmafysiikan perusteita. Kurssin aiheita on plasma aineena, plasma aurinkokunnassamme, plasma tähititieteessä, plasma fuusiokontekstissa ja plasma materiaalifysiikassa. Eri osa-alueissa on eri luennoitsijat. Tämä kurssi on osa Tähtitieteen perusopintojen kokonaisuutta.

Kurssikäytännöt

Viikottaiset laskarit ja luennot (kahdesti viikossa), lopuksi tentti jossa kysymyksiä kurssin eri aihealueilta.

Todelliset esitiedot

Matemaattiset apuneuvot (derivointi, integrointi, vektorilaskenta, Nabla-operaattorin käyttö…), sekä Sähkömagnetismi- ja Säteilykentät ja fotonit – kurssien perusasiat. Tähtitieteen perusteista ehkä myös hyötyä ja sen onkin varmaan käynyt useimmat jotka osallistuvat tälle kurssille.

Työläys

Ei kovin työläs, käydään perusasioita läpi melko pintapuolisesti.

Miksi tärkeä?

Kurssilla saa monipuolisen käsityksen siitä mihin kaikkeen plasmafysiikka liittyy. Yleissivistävä kurssi, jossa opituista perusasioista on hyötyä erityisesti jos haluaa keskittyä maisterivaiheessa avaruusfysiikkaan.

Muuta

’Introduction to Plasma Physics’-kirjan asioita käydään maisterivaiheessa tarkemmin läpi, voi olla järkevää ostaa se Limekseltä (toimistosta Exactumista, jäsenet saa jonkun alennuksen). Ilmainen pdf riittää tämän peruskurssin tarpeisiin ja varmasti maisterivaiheeseenkin jos ei haittaa lukea koneelta.

*Plasma-lyhenne toimii vain kandiopiskelijoiden parissa, maisterivaiheessa on enemmän plasmafysiikan kursseja, jolloin tämä lyhenne ei toimi tai pitää tarkentaa mistä puhuu.