Kapselikeitin

Kapselikeittimellä valmistettu kahvi vertailussa pikakahviin

Rosa Nieminen

Kapselikeitin ja sen toimintaperiaatenespresso

Tutkimuksessa käytettiin Nespresso Pixie kahvikonetta (hinta n. 115€). Nespresso Pixie kahvikone on automaattinen kapselikahvinkeitin, joka toimii sähköllä. Koneeseen laitetaan vettä vesisäiliöön ja kahvikapseli. Kahvikone lämmittää veden koneessa ja työntää sen kapselin läpi 19 baarin paineella, jonka jälkeen kahvi tippuu suoraan kuppiin. Yhdestä kapselista saa yhden kupin kahvia. Kapselikeittimen käyttöohje oli osin epäselvä, alkukankeuden jälkeen kone kuitenkin osoittautui helppokäyttöiseksi.

Tutkimuskysymys ja tutkimuksen toteutus

Tutkimuskysymyksenä oli: Vertailtaessa ajan, maun ja hinnan suhteen, kumpi on parempi kapselikahvi vai pikakahvi?

Tutkimus toteutettiin seuraavalla tavalla: Makua arvioi kuuden hengen raati asteikolla 1-5, raati koostui muista opiskelijoista. Jokainen sai kaksi kuppia kahvia, toisen pikakahvia ja toisen espressokeittimellä valmistettua. Juomat valmistettiin ohjeiden mukaan. Maistelu toteutettiin yksitellen, jokainen sai erimakuista kapselikahvia ja samaa pikakahvia. Raadin jäsenet eivät tienneet mitä kahvia kupeissa oli ja arvioivat ainoastaan makua. Kahvinkeittämiseen kuluva aika mitattiin alusta saakka sekuntikellolla, siihen että kahvi oli kupissa. Pikakahvin vesi keitettiin vedenkeittimellä.

Hypoteesi

Uskoin, että kapselikahvi saisi paremman arvosanan maussa, mutta hinnan suhteen se ei välttämättä olisi järkevä vaihtoehto. Yksittäisen kupin keittoajan ajattelin olevan suunnilleen sama.

Tuloksetkapselit

Laskettuani keskiarvon maun arvioinneista asteikolla 1-5, pikakahvi sai arvosanaksi 2,75 ja kapselikahvi 3,16. Kapselit sisälsivät eri makuista kahvia jokaisella maistajalla, mikä tekee vertailusta vaikeampaa. Kupilliseen kapselikahvin tekemiseen kului keskimäärin aikaa 2 min 5 sek. Yksittäiseen kupilliseen pikakahvia kului keskimäärin aikaa 3 min 50 sek. Pikakahvin valmistus nopeutuisi huomattavasti per kupillinen, jos valmistettaisiin useampi kuppi kerrallaan. Kapselin hinta (nespresso.com) 0,42€/kapseli  Pikakahvin hinta (foodie.fm) on 4,99€/100g, n. 0,20€ per kuppi. Kapselikahvi siis voitti ajan ja maun suhteen, pikakahvi hinnassa.

Pohdinta

Tämä tutkimus antoi perustietoa kapselikeittimestä vertailtaessa sitä pikakahviin, jota voisin hyödyntää jos on ajatellut hankkivansa kapselikeittimen. Tutkimuksen edetessä huomasin, että mitä vahvempaa kahvia kapselissa oli, sitä huonomman arvosanan se sai makuraadilta. Nespresson kapselit ovat vahvuudeltaan 1-12, ja kaikki maistelijat joiden kapselikahvin vahvuus oli yli 4, eivät pitäneet sen mausta. Tämän pohjalta voisin siis suositella valitsemaan vahvuusasteeltaan pienempiä kapseleita. Tutkimuksen olisikin voinut toteuttaa samanlaisilla kapseleilla, jolloin makuvertailu olisi ollut yksinkertaisempaa. Mukaan olisi myös voinut ottaa tavallisen suodatinkahvin. Päädyin kuitenkin vertailemaan kapselikahvia tavalliseen pikakahviin, koska myös kapselikahvi on pikakahvi. Tutkimukseen olisi myös voinut ottaa mukaan muita arviointikriteerejä, kuten kapselikeittimen hinta, sen puhdistettavuus. Jatkotutkimuksissa voisi vertailla erimakuisia kapseleita tai erilaisia kapselikeittimiä ja niiden kapseleita.

Lähteet

www.nespresso.com (luettu 10.3.14)

https://fi.foodie.fm/#!/entry/6417901002219 (luettu 10.3.14)

Nespresso Pixie ohjekirja

http://www.vertaa.fi/espressokeittimet/r/nespresso/ (luettu 10.3.14)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *