Mehupuristin

Missä kolmesta tutkittavasta mehulingoista on paras hyötysuhde? 

2014-02-18 10.44.35

Tutkimme kolmen erityyppisen mehulingon ominaisuuksia hyötysuhteen näkökulmasta. Yritimme löytää laitteen, jolla voisi valmistaa mahdollisimman paljon mahdollisimman hyvänlaatuista mehua vähimmällä ajalla ja vaivalla.

Esittelemme seuraavaksi laitteiden toimintaperiaatteet ja tutkimuksessa löydetyt hyvät ja huonot ominaisuudet. Lopuksi keräämme tiedot yhteen ja asetamme laitteet paremmuusjärjestykseen. Testissä valmistimme mehua kuoritusta omenasta, kuorituista porkkanoista sekä granaattiomenan siemenistä. Punnitsimme raaka-aineet niin, että jokaista konetta kohden oli sama määrä kutakin raaka-ainetta (porkkana 275 g, granaattiomena 200 g, omena 323 g).  Saaduista mehuista mittasimme sekä tilavuuden että painon.  Mittasimme myös mehustusajat.

 

Braun 4290 Mehulinko (240W)

Braunin mehustusajat ja saadut mehumäärät:

–        porkkana: 45 s, 1.5 dl/140g

–        omena: 1 min 30 s, 2 dl/212g

–        granaattiomena: 1 min 37 s, 0.5 dl/54g

2014-02-18 09.59.00

Toimintaperiaate:

Kootun mehulingon pistotulppa laitetaan pistorasiaan. Koneen virtakytkin käännetään päälle. Mehustettavat kasvikset syötetään syöttöpöydän ja painimen avulla syöttöaukkoon. Kasvikset ajetaan leikkuulevyn läpi, minkä jälkeen kone suodattaa mehun erilliseen astiaan. Jäljelle jäävä kuiva-aine siirtyy laitteessa kiinni olevaan säiliöön.

+ Hyvä kovia raaka-aineita mehustaessa

+ Laite on turvallinen käyttää, sillä syöttöaukon putki on riittävän pitkä ja kapea

– Kova ääni

– Granaattiomenaa mehustaessa raaka-ainetta meni paljon hukkaan

– Työläs koota ja purkaa

– Hidas puhdistaa

 

Z-star Z-510 (käsikäyttöinen)

Z-stariin mehustusajat ja saadut mehumäärät:

–        porkkana; 2 min, 1.25 dl/117 g

–        omena; 1 min 30 s, 1.9 dl/171g

–        granaattiomena; 1 min 13 s, 1.75dl/155 g

2014-02-18 09.58.35

Toimintaperiaate:

Mehunlingon runko kiinnitetään ruuvimekanismilla pöydän reunaan. Seuraavaksi kone kootaan. Z-star on käsikäyttöinen kone, joten siinä ei ole sähköliitäntää. Mehustettavat kasvikset syötetään syöttöpöydän ja painimen avulla syöttöaukkoon. Varsinainen mehustus tapahtuu kääntämällä laitteen sivussa olevasta kammesta, joka pyörittää laitteen sisällä olevaa ruuvia. Ruuvi murskaa kasvikset. Mehu valuu suodattimen läpi laitteen alle asetettavaan astiaan. Jäljelle jäävä kuiva-aine puristuu ulos laitteen päässä olevasta aukosta.

+ Hyvin hiljainen

+ Mehusti kaikki raaka-aineet hyvin – mehua tuli runsaasti ja se oli hyvälaatuista

+ Ei vaadi sähköliitäntää

+ Turvallinen käyttää – syöttöaukko riittävän syvä

– Melko hidas koota ja purkaa

– …eli hidas puhdistaa

– Vaatii sopivan paikan mihin laitteen saa kiinnitettyä (pöydän reuna)

 

Electrolux EXB4700 (600W)

Electroluxin mehustusajat ja saadut mehumäärät:

–        porkkana: ei onnistunut

–        omena: ei onnistunut

–        granaattiomena: 1 min, 1 dl/90 g

2014-02-18 09.57.47

Toimintaperiaate

Tehosekoittimen lasikannuun asetetaan mehusuodatinlisäosa. Mehustettavat kasvikset laitetaan lisäosan sisään. Tehosekoittimen terät murskaavat mehustettavat kasvikset ja mehu valuu suodattimesta laitteen kannuun. Kuiva-aine jää suodattimen sisään.

+ hiljainen ääni

+ Mehusti granaattiomenan hyvin

– Ei pystynyt mehustamaan kovia raaka-aineita (porkkana ja omena)

– Laite ei ole varsinainen mehulinko, eli sitä ei ole optimoitu juuri mehun valmistamiseen

– Raaka-ainetta tippui helposti mehusuodattimen ja kannun väliin (eli suodatetun mehun joukkoon)

2014-02-18 10.25.11

Z-star oli testin ainoa käsikäyttöinen laite

2014-02-18 10.42.53

Granaattiomena-, porkkana- ja etummaisena omenamehut. Vasemmalla Braunin mehut, keskellä Z-starin mehut ja oikealla Electrolux.

Pohdinta

Braunin laite ei vakuuttanut: vaikka sillä saattoi mehustaa kovempia raaka-aineita helposti, sotki se granaattiomenan mehut ympäri laitetta. Laite oli myös kovaääninen ja hankala puhdistaa.

Electroluxin mehusiivilä on tehosekoittimen lisälaite, eikä laitetta siis ole optimoitu mehun valmistamiseen. Sillä emme saaneetkaan mehua aikaiseksi kuin yhdestä valitsemistamme raaka-aineista.

Yllätyimme positiivisesti käsikäyttöisestä mehulingosta: sillä voi mehustaa kaikkia kasviksia ja jäljelle jäänyt kuiva-aine oli vertailumme kuivinta. Raaka-aineesta saatiin siis mahdollisimman paljon irti. Käsikäyttöisyydestään huolimatta mehun valmistamiseen ei kulunut sen enempää aikaa kuin vertailussa olleilla laitteilla. Z-star olikin suosikkilaitteemme vertailussa, ja sillä oli mielestämme paras hyötysuhde.

Näyttökuva 2014-3-6 kello 18.48.51Vertailussa käyttämämme ominaisuustaulukko; Laitteet ja mehut pantu paremmuusjärjestykseen sijoille 1-3, jossa 1 merkitsee parasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *