Pastakone

Käsikäyttöisen pastakoneen sekä yleiskoneen pastapusertimen vertailu

Linda Weckström & Essi Lehtonen

PASTA PASTAA

Tutkimuksessa käytetyt pastakoneet sekä niiden toimintaperiaatteet 

Käytimme vertailussa Kenwoodin yleiskoneen pastapuserrin-lisäosaa sekä käsikäyttöistä pastakonetta. 

Kenwoodin yleiskone toimii sähköllä, joka tulee verkkovirrasta liitosjohdon välityksellä. Sähkövirta pyörittää koneen moottoria, joka saa pastapusertimen rullaosan pyörimään. Syöttöputkeen laitetaan pastataikinan paloja työntötikun avulla yksitellen. Rullaosan pyöriessä pastataikina työntyy eteenpäin kohti pusertimen pastan ulostuloaukkoja. Pastataikina työntyy ulos pusertimesta nauhana, joka tulee manuaalisesti katkaista, hellästi vetämällä. Pastapusertimen käyttämisen tavoite on saada pastataikinan paloista valmista tagliatelle-pastaa.

Käsikäyttöinen pastakone toimii ihmisen lihasten tuottamalla pyöritysvoimalla. Kun vipuvartta pyöritetään, se välittää lihasten tuottaman voiman pastakoneen rataksiin, jotka alkavat pyörimään. Koneessa on pyöritettävä säätöasteikko, jota säätämällä telojen välistä etäisyyttä voidaan säädellä. Näin pastataikina saadaan asteittain ohuemmaksi ja haluttuun paksuuteen. Käsikäyttöisellä pastakoneella voi olla useampia käyttötavoitteita, mutta meidän tavoitteemme oli ensin telaosalla saada ohutta taikina levyä, ja tämän jälkeen vamistaa ohuesta taikinalevystä pastaa, pastakoneen tagliatelle-osalla.

Sekä yleiskoneen pastapuserrinta, että käsikäyttöistä pastakonetta käytettäessä on muistettava valmistuksen jälkeen kevyesti jauhoittaa pasta ja levitellä se vaakatasoon, irralleen toisistaan. Kun tämä tehdään heti pastan tultua ulos koneesta, pysyy pasta irrallaan toisistaan. 

PASTAUH PASTAAH

Tutkimuksen tavoite 

Tavoitteenamme oli selvittää kumpi pastakone on on käytettävyydeltään sekä lopputulokseltaan parempi. Tutkimuskysymyksemme olikin: miten käsikäyttöinen pastakone ja yleiskoneen pastapuserrin eroavat toisistaan käytettävyyden sekä pastan lopputuloksen kannalta? Käytettävyydessä otimme huomioon seuraavat asiat: koneen koko ja säilytettävyys, puhdistettavuus sekä materiaali, käyttöönotto ja kasattavuus sekä ergonomisuus. Pastan lopputuloksessa otimme huomioon pastan rakenteen, maun sekä ulkonäön. Koneiden käytettävyyttä arvioimme itse, kun taas lopputuloksen arviontiin käytimme raatia, joka koostui luokkatovereistamme. Lopputuloksen arviontiin osallistui valitettavasti vain neljä henkilöä. 

Tutkimuksen toteutus 

Aloitimme tutkimuksen toteutuksen valmistamalla ensin yhden pastataikinan, jonka sitten jaoimme kahtia. Toinen puoli taikinasta valmistettiin pastaksi monitoimikoneen pastapusertimella ja toinen käsikäyttöisellä pastakoneella. Essi valmisti pastaa yleiskoneella ja Linda pastakoneella. Tämän jälkeen keitimme pastoja eri kattiloissa yhtä kauan, eli noin 2 minuuttia. Keittämisen jälkeen kaadoimme pastat lävikköön, mutta emme huuhdelleet niitä, sillä emme halunneet huuhdella tärkkelystä pois pastan pinnasta. Sitten jaoimme pastat tarjoiluastioihin, molemmat pastat tarjoiltiin sekä peston kanssa, että ilman. Viimeiseksi puhdistimme pastakoneet. Olimme hieman aliarvioineet ajankäyttömme janakaaviossamme, sillä emme olleet ottaneet huomioon taikinan vaivaukseen kuluvaa aikaa.

PASTAAA

Tutkimustulokset

Käytettävyys

Kenwood Chef classic- yleiskoneen pastapuserrin

Käsikäyttöinen pastakone

Koko ja säilytettävyys

Yleiskone ylipäätään vie tilaa säilytettäessä pöydällä/kaapissa. Pastapuserrin irroitetaan säilytystä varten, joten sekin vaatii oman säilytystilansa.

Käsikäyttöinen pastakone on teräksinen, joten se ei ole kovin kevyt. Sen säilyttäminen yläkaapissa kurkotteluetäisyydellä ei siis ole kovin turvallista. Vipuvarsi, eli pyöritettävä kahvaosa, on irroitettavissa säilytystä varten. Pastan valmistuksen kannalta koneen koko on sopiva

Puhdistettavuus

Yleiskone tulee puhdistaa nihkeäpyyhinnän avulla. Itse pastapuserrin voidaan kokonaisuudessaan irroittaa ja puhdistaa tiskaamalla. Pastapusertimen osia voidaan myös irroittaa toisistaan, jolloin puhdistaminen on helpompaa. Torviosan puhdistaminen on helpointa pulloharjalla ja pusertimen pastan ulostuloaukkoihin mahdollisesti jäänyt pastataikina voidaan poistaa erityisellä puhdistustikulla.

Käsikäyttöinen pastakone on valmistettu teräksestä, joten sitä ei voida puhdistaa veteen kastamalla, väleihin mahdollisesti jäävän veden ruostuttavan vaikutuksen takia. Pinta tuleekin puhdistaa nihkeäpyyhinnällä ja välit saadaan puhtaaksi jauhoista/taikinasta ravistelemalla konetta.

Materiaali

Yleiskone itse on muovia/ruostumatonta terästä, pastapuserrin -lisäosa kestävää muovimateriaalia.

Käsikäyttöinen pastakone on teräksistä materiaalia, mikä mahdollistaa jämäkän telaosan ja leikkaavan ominaisuuden spaghetti- ja tagliatelle- reikäteloille.

Käyttöönotto ja kasattavuus

Yleiskoneen ja pastapuserrin- lisäosan otto kaapista vie aikaa. Myös käyttöohjeisiin perehtyminen vaatii kärsivällisyyttä ja pastapusertimen osasten kokoaminen aikaa. Pastapusertimen kokoaminen on kuitenkin helppoa kun malttaa lukea ohjeet. Pastataikinan työntötikku on myös hyvä varata valmiiksi.

Käsikäyttöinen pastakone on helppo ottaa käyttöön, etenkin jos sitä säilyttää helposti saatavassa paikassa. Pastakone tulee kiinnittää puristimella pöydän reunaan ja vipuvarsi haluttuun kohtaan pastakoneessa.

Ergonomisuus

Käyttövoima pastapusertimelle tulee yleiskoneen moottorista. Pastataikinasta on pyöriteltävä palloja, jotka työnnetään työntötikulla syöttöputken kautta rullaosaan. Työntötikun sijasta ei saa käyttää sormia/teräksisiä välineitä turvallisuuden takia. Parhaimmassa tapaukessa pastaa valmistaa kaksi henkilöä. Kun valmista pastanauhaa tulee pastapuristimesta, on sormilla vedettävä hellästi nauhaa rei`istä, kun taas samalla pitäisi jo olla olla lisäämässä lisää taikinaa. Yleiskone pitää melko kovaa meteliä.

Käsikäyttöinen pastakone tulee kiinnittää puristimella pöytään kiinni, mikä vaatii oman voimansa. Jos konetta ei kiinnitä kunnolla pöytään, vaikeuttaa se konetta käytettäessä vipuvarren pyörittämistä. Pöydänkorkeus pastakonetta käytettäessä on hyvä mitoittaa käyttäjää varten. Parasta ergonomian kannalta olisi, jos pastaa valmistaisi kaksi henkilöä. Tagliatelle- vaiheessa nimittäin pitää pyörittää vipuvartta, työntää taikinaa koneeseen ja vielä varmistaa, että ulos tulevat pastanauhat tulevat hyvin ja eivät tartu toisiinsa kiinni. Käsikäyttöinen pastakone pitää pientä ääntä johtuen metallisten osien pyörimisestä.

 

Pastojen arvioinnissa käytimme apuna arviointiraatia, johon saimme neljä vapaaehtoista. Heidän tehtävänsä oli arvioida sokkona pastojen laatua ilman pestoa ja peston kanssa. Pastojen arviointikriteereinä olivat maku, ulkonäkö sekä rakenne. Arvioijien tehtävänä oli myös valita pastoista parempi aina kyseisen kriteerin kohdalla. Arviointiraadin tulokset olivat seuraavia:

Arvioija 1: Pasta 1 parempi kaikkien muiden osalta paitsi ulkonäöltä.

  • pasta 1 monitoimikoneella, sillä ohuempaa

Arvioija 2: Pasta 1 ohuempaa ja kauniimpaa kuin pasta 2, pasta 2 ei liian lötkö ja hyvä suutuntuma

  • pasta 1 käsikäyttöisellä pastakoneella → ohuempi lopputulos

Arvioija 3: Pasta 1 ohuempi ja eri paksuinen, kiiltävämpi ja tasaisempi. Pasta 2 taas tasapaksua ja tummempaa ja enemmän purutuntumaa.

  • pasta 1 käsikäyttöisellä pastakoneella ja pasta 2 yleiskoneen pastaosalla

Arvioija 4: Pasta 1 ohuempaa ja pasta 2 paksumpaa. Pasta 1 myös vetisempää ja maistui enemmän pestolle.

  • Pasta 1 käsikäyttöisellä pastakoneella ja pasta 2 yleiskoneen pastaosalla.

Enemmistö oli aivan oikeassa, pasta 1 oli valmistettu käsikäyttöisellä pastakoneella ja pasta 2 yleiskoneen pastapusertimella.

Pasta kone Pasta yleiskone

      Pastakoneella valmistettu                       Yleiskoneella valmistettu

 Pohdintaa

Tutkimuksen suoritettuamme olimme hiukan hämmentyneitä, sillä olimme odottaneet, että pastan valmistus olisi helpompaa yleiskoneen pastapusertimella. Tuloksena voidaan pitää, että käsikäyttöisellä pastakoneella pastan valmistus on helpompaa ja kätevämpää. Yleiskoneen pastapuserrinta käytettäessä täytyy käyttöohjeisiin perehtyä huolellisesti. Myös koneen kasaaminen herätti pientä hämmennystä. Oli myös epävarmaa pitikö pastataikinaa syöttää jatkuvasti lisää, kuten me teimme, vai vain yksi taikinapallo kerrallaan. Pastataikinan pusertuessa tagliatelle-nauhaksi, piti taikinan tulo osata katkaista oikeassa kohdassa ja aikaa ihmettelylle ei valmistusvaiheessa jäänyt. Ulos tullut pasta oli myös melko paksua, sillä sitä ei oltu erikseen kaulittu ohuemmaksi. Käsikäyttöisen pastakoneen pasta oli mielestämme sileämpää ja ohuempaa ja muistutti enemmän pastaa mihin olemme tottuneet. Molemmat meistä teki pastaa omilla välineillä, emmekä kokeilleet molemmat molempia laitteita, mikä osaltaan tuo puolueellisuutta tutkimukseen. Emme myöskään kokeilleet kolmatta tapaa tehdä pastaa, eli käsikäyttöisesti kaulimen avulla. Kokonaisuudessaan suosittelemme pastan valmistukseen käsikäyttöistä pastakonetta, mutta mikäli kotoa löytyy yleiskone ja siihen kuuluva pastapuserrin, on se myös oiva tapa valmistaa pastaa. Käsikäyttöisessä pastakoneessa pastaa valmistuu rakkaudella, siinä näkyen myös oman käden jälki. Jos tarkoituksena on valmistaa suuria määriä pastoja kerralla, saa yleiskoneen pastapusertimella valmista nopeammin. Jos päättää hankkia käsikäyttöisen pastakoneen on hyvä vertailla erilaisia markkinoilla olevia tuotteita, eikä hankinnassa kannata pihistellä, (Ylen verkkosivut 19.02.2009).

Lähteet:

Käyttöohjeet: Kenwood

Ylen verkkosivut, luettu 6.3.2014  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/02/19/pastakoneessa-ei-kannata-pihistaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *