Sähkövatkain

Riikka Kangas ja Johanna Vähäkangas  19.2.2014

 

Tutkimuskysymys:  Pullataikinan valmistus käsin ja sähkövatkaimen taikinakoukuilla.

Tutkimme löytyykö eroja taikinan alustamiseen kuluvassa ajassa, käyttömukavuudessa, kohoamisessa, valmiiden pikkupullien ulkonäössä, rakenteessa tai maussa. 

Sähkövatkain ja sen toimintaperiaate

Tutkimuksessa käytössämme oli uudehko Boschin sähkövatkain, joka hintavertailuissa sijoittuu kalleimpaan kolmannekseen (hintavertailut jälleenmyyjien verkkosivuilla).

IMG_5307

Bosch MFQ4020, teho 450W,                               hinta 59,90€/Verkkokauppa (19.2.2014)

Sähkövatkaimen toiminta perustuu sähkömoottoriin, joka muuttaa sähkövirrasta saatavan sähköenergian mekaaniseksi eli liike-energiaksi, eli vatkaimen vispilöiden/taikinakoukkujen liikkeeksi. Sähkömoottorissa on sähkö- tai kestomagneetteja (tai molempia), jotka vuorovaikutuksessa sähkövirran kanssa saavat moottorin akselin pyörimään. Koska magneettisen vuorovaikutuksen voimakkuuteen vaikuttaa sähkömagneetissa liikkuvan sähkövirran määrä, akseli pyörii sitä nopeammin, mitä suurempi sähkövirta magneettiin johdetaan. Ja koska akseli pyörittää hammasrattaiden välityksellä vatkaimen vispilöitä, myös vispilät/taikinakoukut pyörivät nopeammin sähkövirtaa lisättäessä. Sähkömoottori tuottaa sivutuotteena myös vähän lämpöenergiaa.

Tutkimuksen tarkoitus

Kummallakaan meistä ei ollut aiempaa kokemusta taikinakoukkujen käytöstä pullataikinan teossa, mutta olettamuksemme oli, että merkittävin ero syntynee taikinan valmistamiseen kuluvassa ajassa, ei niinkään lopputuloksessa, eli pullien rakenteessa tai maussa. Juuri tästä syystä meitä kiinnosti selvittää, olisiko pullan valmistamista mahdollista helpottaa ja nopeuttaa laitteella, jollainen löytyy varmasti lähes jokaisesta suomalaisesta kotitaloudesta. Toisin kuin kalliita ja tilaa vieviä yleiskoneita, jotka toki selviävät paljon isommistakin pulla- ja sämpylätaikinoista. Työtehoseuran tekemässä sähkövatkaimien vertailussa todettiin, että kaikilla testatuilla vatkaimilla 2,5 desilitran pullataikinan alustaminen sujui hyvin: arvosanoilla 3,75 – 4, asteikon ollessa 1-5 (Sähkövatkaimien vertailututkimus, Työtehoseura).

Tutkimuksen toteutus

Toinen parista teki käsin 2,5 desilitran hiivataikinan ja toinen teki vastaavan taikinan sähkövatkaimella. Sähkövatkaimen käyttöohjeissa tämä (500g jauhoja) oli suurin sallittu hiivataikinan koko. Teimme taikinoista mahdollisimman identtiset, maidon lämpötilaa myöten. Pyörittelimme mahdollisimman tasakokoisia pikkupullia ja paistoimme ne yhtä aikaa, jotta lopputulos olisi vertailukelpoinen. Havaintojen raportoinnin tueksi valokuvasimme eri valmistusvaiheita, sekä erityisesti lopputuloksen, eli herkulliset pikkupullat.

 Tutkimuksen kulku

Suunnittelemassamme aikataulussa ja janakaaviossa pysyimme hyvin, vaikkakin lähes heti kokeen alusta lähtien oli selvää, että oletuksemme taikinakoukuilla valmistukseen kuluvasta ajasta oli virheellinen. Taikinakoukkuja käytettäessä aikaa kului 30 % kauemmin kuin käsin vaivaten (16min/24min). Jotta saimme taikinan alustettua, jouduimme käyttämään sähkövatkainta koko ajan maksimiteholla ja äänestä päätellen kapasiteetin äärirajoilla. Käyttöohjeissa ei ollut mainintaa sallitusta maksimitehosta- tai käyttöajasta.

IMG_5308

Taikinat 10 minuutin vaivaamisen jälkeen

Vesihauteessa kohotettaessa koneella tehty taikina nousi huomattavan paljon nopeammin kuin käsin tehty ja 10 minuutin kuluttua se oli jo lähes kaksinkertainen. Pidemmän alustuksen aikana taikinaan ehti sitoutua enemmän ilmaa.

Tulosten arviointi  

Vertasimme kokemuksiamme taikinan valmistukseen kuluvasta ajasta, taikinan koostumuksesta ja valitun valmistustavan helppoudesta ja/tai mahdollisista vaikeuksista eli yleisestä käyttömukavuudesta. Valmistukseen käytettävä kokonaisaika oli molemmissa tavoissa yhtä pitkä, sillä käsin tehdessä taikina valmistui nopeammin, mutta kohoaminen oli hitaampaa. Aikasäästöä ei siis syntynyt. Taikinoiden leivottavuus oli molemmilla tavoilla valmistettaessa yhtä hyvää, mutta sähkövatkaimella tehty taikina oli kuohkeampaa. Valmiissa pullissa ero oli miltei tasoittunut, mutta sähkövatkaimella tehdyissä pullissa oli aavistuksen verran ilmavampi rakenne.

Valmiista pikkupullista teimme vertailuja ulkonäön, rakenteen ja maun perusteella. Ulkonäön perusteella pullia ei olisi voinut erottaa toisistaan, ellemme olisi käyttäneet pullien pinnalla kahta erilaista sokeria. Rakenne oli molemmissa pullissa pehmeän kuohkea, ja maku herkullinen.

IMG_5315

Taikinakoukkupulla vasemmalla

Pyysimme myös muita kurssilaisia arvioimaan valmiit tuotteet samoilla kriteereillä, mutta kommenteissa ei tullut mitään eroavaisuuksia pullien kesken – kehuja sateli rakenteesta ja mausta tasapuolisesti.

Pohdintaa ja kehitysehdotuksia

Mielestämme saimme hyvin tutkittua taikinakoukkujen käytettävyyttä perusleivonnassa. Taikinakoukkujen käyttöä voimme suositella hiivataikinoiden teossa. Tämä on varmasti hyvä tapa leipoa pullaa silloin kun käsien lihasvoima on heikentynyt tai ei muuten halua alustaa taikinaa käsin. Sähkövatkaimen käytössä ei tarvita paljoa käsivoimaa, mutta käyttömukavuuden kannalta ergonominen työskentelyasento tulee huomioida. Martat suosittelevat verkkosivuillaan sähkövatkaimen taikinakoukkuja hyväksi apuvälineeksi pienen hiivataikinan lisäksi myös mureketaikinan teossa (Vatkaimen varressa, Martat).

Jotta lopputulos olisi ollut täysin vertailukelpoista, olisimme voineet punnita taikinapalat, ja siten varmistaa tasakokoiset pullat. Toisaalta pullien rakenne oli nytkin varsin tasalaatuista, joten vaikutus lopputulokseen olisi ollut hyvin marginaalinen.

Olisi mielenkiintoista toteuttaa sama testi useita eri sähkövatkaimia vertaillen. Löytyisikö käyttömukavuudessa, tehokkuuden tunnussa, taikinan valmistukseen kuluvassa ajassa eroja ja jos, niin olisivatko ne huomattavia/pieniä?

Hyvä idea olisi kytkeä sähkövatkaimet energiamittariin, jotta saataisiin käsitys sähkönkulutuksesta. Vertailukohtana voisi olla sähkövatkaimen sähkönkulutus normaalikäytössä, esimerkiksi kerman vaahdotuksessa vispilöillä.

 

Pullataikinan ohje:

2,5 dl maitoa (laktoositon täysmaito)

25g hiivaa

1 dl luomuruokosokeria

0,5 tl suolaa

1,5 tl kardemummaa

1 muna

100g voita (laktoositon)

n. 7,5dl puolikarkeita vehnäjauhoja (vajaa 500g)

Voiteluun käytimme maitoa ja koristeeksi raesokeria/luomuruokosokeria.

Lähde: Keittiön kautta, s.216

 

 

Lähteet:

Korhonen, A., Liski-Markkanen, S., Marjomaa, T. (2006). Sähkövatkaimien vertailututkimus. Työtehoseuran kotitaloustiedote.

Mäkinen, E., Kiikka, K., Meriluoto, R. (2005). Keittiön kautta. Otava.

Vatkaimen varressa. Marttojen verkkosivut, luettu 18.2.2014. http://www.pikkukokki.fi/keittiossa/muut-keittiovinkit/keittiokoneet-tutuiksi/sahkovatkain/

Hintavertailu:

www.gigantti.fi, www.verkkokauppa.com ja www.vertaa.fi

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *