Yleiskoneiden tehosekoittimien vertailua

Linnea ja Marlen

 

Laitteet:

IMG_5489 Bosch MUM 86 professional (1600W)

kuvaKenwood Chef KM 400 Series (900W)

Toimintaperiaate:

Tehosekoittimet toimivat verkkovirran avulla. Tehoa voi säädellä nopeuden säätökytkimestä. Tehosekoitin asetetaan sille osoitettuun paikkaan yleiskoneessa, jolloin verkkovirran voima pyörittää teriä. Teho vaihtelee mallien välillä. Tehosekoitinta käytettäessä täytyy ensin kytkeä pistotulppa pistorasiaan, jonka jälkeen kannuun laitetaan haluamansa ainekset. Sen jälkeen kannun päälle asetetaan kansi ja tehosekoitin käynnistetään kytkimestä.

Käyttämisen tavoite:

Tehosekoittimen tavoitteena on sekoittaa, hienontaa ja soseuttaa kiinteät ja nestemäiset ainekset. Osa tehosekoittimista pystyy murskaamaan myös esimerkiksi jäätä.

Tutkimuskysymys:

Kumpi laitteista pystyy nopeammin ja energiatehokkaammin valmistamaan rakenteeltaan sileän smoothien? (Sileä= miellyttävä suutuntuma, ainekset sekoittuneet hyvin, ei sattumia)

Tutkimuksen toteutus:

Tarkoituksena oli valmistaa molemmilla tehosekoittimilla yhtä aikaa smoothie niin, että toinen käyttää toista laitetta ja toinen toista. Smoothie sisälsi mansikoita, banaania, maustamatonta jogurttia, maitoa sekä jääpaloja. Ennen tutkimusta mittasimme ja esivalmistelimme raaka-aineet sekä tutustuimme käyttöohjeisiin. Otimme koneet esille ja kiinnitimme energiamittarit pistorasian ja pistotulpan väliin. Tarkoituksena oli laittaa laitteet yhtä aikaa päälle keskiteholle, mutta toinen (Bosch) ei käynnistynytkään, mikä johtui siitä ettei laitteessa ollut kaikki osat täysin kohdallaan. Kun saimme Boschin koneen käyntiin, Kenwood oli jo testattu. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä aikaa ja rakennetta voitiin edelleen vertailla. Otimme aikaa siitä, kuinka nopeasti smoothien rakenne muuttuu sileän näköiseksi.

kuva-2

Tutkimustulokset ja niiden arviointi:

Tutkimustulokset osoittivat, että Boschin tehosekoitin oli energiatehokkaampi, ja se pystyi nopeammin tuottamaan sileämmän lopputuloksen.

Bosch (1600W) Kenwood (900W)
Aika 16 s 18 s
Energiatehokkuus 0,00 kWh 0,01 kWh

Rakennetta arvioimme kyselylomakkeen ja oman mielipiteen avulla. Jaoimme smoothien laseihin (A=Bosch ja B=Kenwood), ja pyysimme viideltä paikalla olleelta henkilöltä heidän mielipidettään rakenteesta kyselylomakkeen avulla. Vertailimme myös itse smoothieita, mutta tuloksen luotettavuuden vuoksi oli hyvä pyytää arvio myös muilta. Kaikki kyselyyn vastanneet antoivat äänensä Boschin tehosekoittimelle. Omasta mielestämme Boschin laitteen smoothien rakenne oli sileämpi ja jäähileet hienompia. Väriltään se oli kirkkaampi punainen. Kenwoodin tehosekoittimessa valmistettu smoothie oli myös melko sileää, mutta jäähileet olivat paremmin erotettavissa. Tässä väri oli vaaleampi.

IMG_5495

Pohdintaa valitun tutkimusmenetelmän valinnasta:

Käyttämämme menetelmä toimi melko hyvin. Jos tekisimme tutkimuksen uudelleen, antaisimme koneiden käydä ajallisesti saman verran, jolloin tuloksia pystyisi helpommin vertailemaan. Ennen tutkimusta oli kuitenkin vaikea arvioida, kuinka kauan kestäisi, kunnes rakenne muuttuu sileäksi. Myös laitteiden eri tehokkuus vaikuttaa lopputulokseen, joten olisi ollut parempi valita kaksi saman tehoista laitetta, jotta vertailu olisi luotettavaa.

Pohdintaa saaduista tuloksista:

Tulokset olivat oletuksemme mukaisia. Ajattelimmekin, että Boschin lopputulos on Kenwoodia parempi, sillä se on tehokkaampi. Kuten edellisessä kohdassa mainitsimme, tulokset eivät ole kuitenkaan täysin luotettavia ja vertailukelpoisia, sillä koneet ovat eritehoisia ja ne eivät pyörineet ajallisesti saman verran. Olisi myös mielenkiintoista tutkia, miksi smoothiet olivat erivärisiä.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *