Kasvikuivuri

Kannattaako kasvikuivurin hankinta?

WP_000675

Ruoka ja teknologinen toiminta opintojaksolla teemana oli vertailla erilaisia keittiölaitteita. Hetken mietinnän jälkeen valinta olikin yllättävän helppo, meitä molempia kiinnostaa, millainen kasvikuivuri kannattaa kotikäyttöön hankkia?

”Kuivaaminen on ikivanha säilöntämenetelmä, jota on alettu uudelleen arvostaa”,  julistavat Martat kotisivuillaan. (Marttaliitto, 2014). Kuivatuissa hedelmissä ja marjoissa vitamiinipitoisuus säilyy hyvin ja tuotteiden säilyttäminen ei kuluta energiaa ja vie vain vähän tilaa. Kuivata voi melkein mitä tahansa kasviksia, marjoja, yrttejä, sieniä sekä lihaa ja kalaa.

Toimintaperiaate:

Kasvikuivurit ovat toiminnaltaan nopeita verrattuna huoneilmassa kuivaamiseen tai uunikuivatukseen. Kasvikuivurit toimivat sähköllä. Termostaatti säätää lämpötilan sopivaksi ja ilma kiertää tasaisesti laitteen ritiläkerroksissa. Uunikuivatuksessa uunin luukku kannattaa jättää pari senttiä raolleen jotta ilma kiertää ja kosteus uunista pääsee pois.

Tutkimuksen toteutus:

Valitsemme kuivauskohteeksi omenat, koska niistä saa helposti tasakokoisia renkaita, jolloin eri laitteiden lopputulosten vertailu olisi helpompaa. Tavoitteenamme on vertailla kahden eri kasvikuivurin ja kiertoilmauunin ominaisuuksia; energiankulutusta, hintaa, makua ja ulkonäköä sekä kuivausaikaa ja laitteen puhdistusta. Valitut laitteet ovat OBH Nordica fruit & Mushroom dryer, Evermat kasvikuivuri ja kiertoilmauuni Upo loistoliesi 60K.

OBH Nordica Fruit & Mushroom dryer soveltuu vihannesten, hedelmien sekä yrttien kuivaamiseen. Kasvikuivurin kuivauslämpötila on 50 – 70°C välillä. Lämpötilaa voidaan säätää kannessa olevan venttiilin avulla. Tarkkaa kuivatuslämpötilaa hedelmille tai omenille käyttöohje ei anna. Kuivausajaksi käyttöohje arvioi hedelmille noin 6 tuntia. Kuivatus onnistuu viidessä eri tasossa. (Käyttöohje).

WP_000663

Evermat kasvikuivuri soveltuu lähes kaikkien ruoka-aineiden kuivaukseen. Laitteella voi kuivata sieniä, keittojuureksia, vihanneksia, hedelmiä, marjoja, mauste- ja luonnonkasveja. Evermat sisältää neljä kuivaustasoa. Lisävarusteina voi laitteeseen ostaa ja lisätä kaksi kuivaustasoa ( ei vaikuta kuivausaikaan tai lämpötilaan). Lämpötila on säädettävissä termostaatilla 0-60°C  välillä. Laitteessa on myös aikakello, jolla kone käynnistetään ja säädetään kuivausaika 0-12 tuntia. Käyttöohjeissa kuivatuslämpötila alle 5mm paksuisille renkaille on 50°C ja kuivaus ajan arvioidaan olevan noin 5 tuntia. (Käyttöohje)

WP_000664

Upo Loistoliesi 60K on varusteltu kiertoilmatoiminnalla.

WP_000670

Kytkimme kasvikuivurit pistorasiaan energiamittarin kautta. Valitettavasti 3-vaihe virtaiseen uuniin emme näin voineet tehdä.

WP_000672

 

Käytimme seuraavanlaista reseptiä omenoiden esivalmisteluihin:

Ohje omenarenkaiden valmistukseen:

Pese omenat huolellisesti ja poista omenakota omenaporalla. Siivuta omenat mandoliinilla tasakokoisiksi renkaiksi kuivauksen tasalaatuisuuden varmistamiseksi.   Asettele renkaat uuninritilöille sekä kuivureihin ja kuivaa omenarenkaat laitteen käyttöohjeita noudattaen.

 

Omenoita oli noin kolme kiloa. Pesun ja omenakotien poiston jälkeen omenista jäi 2,552 kg eli n. 850g jokaista kuivauslaitetta kohti.

Hypoteesi:

Oletuksemme oli, että kasvikuivureiden kuivaustulos olisi huomattavasti parempi kuin kiertoilmauunin. Ajattelimme myös, että omenarenkaiden kuivausaika olisi lyhyempi kasvikuivureissa.

Tulokset:

Kokosimme kaavioon kuivaamisen tutkimustulokset.

Upo Loistoliesi 60K OBH Nordica 6772 Evermat
Laitteen hinta n. 300€ (Upo) 64,90€ (OBH Nordica) 299€ (NetAnttila)
Kuivatusaika omenarenkaille 4 h 53 min 4h 47 min 3 h 19 min
Energiankulutus/ hinta  * 1.12 Kwh/  13,9 senttiä 2.05 Kwh/25,4 senttiä
Aistinvarainen arviointi ** 2. sija 3.sija 1. sija
Laitteen puhdistus Helppo Helppo Helppo
Muuta Kostein lopputulos Tasaisin kuivatustulos
Teho W n. 3000 W 240 W 700 W

* Laskukaavana hinta (snt/kWh) x kulutus kWh = laitteen käyttämän sähkön kokonaishinta.  Arvio hinnasta 12,4 senttiä sis. verot ja sähkönsiirron /1 kwh (Helsingin Energia)

** Aistinvarainen arviointi toteutettiin seitsemän henkilön maistatuksella, jossa koehenkilöillä ei ollut tietoa, mitä laitetta käytettiin. Maistajista 6/7 valitsivat parhaimmaksi rakenteeltaan, maultaan ja ulkonäöltään Evermatilla kuivatut omenarenkaat.

WP_000685

Pohdintaa:

Yllätyimme kuinka tasalaatuinen lopputulos kaikilla laitteilla saavutettiin. Edes kuivausajoissa ei ollut huomattavia eroja.

Evermatin kuivaustulos oli kolmesta laiteesta paras, nopein ja tasalaatuisin. Energiaa laite kulutti enemmän kuin OBH Nordican kasvikuivuri, mutta varmasti vähemmän kuin tavallinen kiertoilmauuni. Evermat on myös laitteena huomattavasti kalliimpi kuin OBH Nordican kasvikuivuri, joten jos kuivaat vain vähän, ei kalleinta laitetta välttämättä kannata hankkia. Laitteiden säilytys vie lisäksi erillistä tilaa kotona. Kannattaa myös huomioida, mihin kuivaustarkoitukseen laitetta haluaa käyttää. Evermatin kuivausritilät olivat huomattavasti tiheämpiä kuin OBH Nordican. Kuivausritilän tiheydellä on merkitystä, esimerkiksi jauhelihan ja pienten marjojen kuivaamisessa, sillä kuivuessaan tuotteet voivat tippua ritilöiden läpi laitteen pohjalle. Omenarenkaiden kohdalla puhdistus oli yhtä helppoa kaikilla laitteilla, ritilät voi pestä käsin astianpesuaineella ja ulkokuoren nihkeä pyyhintä riittää. Hyvä kuivaus on tärkeää jotta laitteen sisään ei jää kosteutta.

Suunnittelimme aluksi hyödyntävämme internetin energiankulutuslaskureita kiertoilmauunin arviointiin, mutta koimme sen mahdottomaksi. Huomasimme ettei kasvikuivureiden energiankulutuksesta ole tehty aiemmin vertailua. Upon omilla kotisivuilla on arvioitu, että kiertoilmauuni kuluttaa noin 0,79 KWh tuuletus toiminnolla. Tämä ei ole kuitenkaan suoraan verrannollinen laskukaava, sillä kuivaaminen tapahtuu normaalia matalammassa lämpötilassa ja lisäksi tapahtuu lämpöhävikkiä, koska uunin luukun on oltava raollaan. Tällä hetkellä, näissä olosuhteissa, oli mahdollista mitata vain tavallisen uunin energiankulutus.Tämä olisi kuitenkin ollut selkeästi huonoin ja suurin energiantuhlaaja joten totesimme, että emme tee sellaisella tutkimustiedolla mitään. Koetta toistettaessa olisi mielenkiintoista selvittää kiertoilmauunin sähkönkulutus.

Kannattaa muistaa, että on olemassa myös muita kuivausvaihtoehtoja jotka eivät vaadi erillisiä laitteita. Kotona kuivaaminen onnistuu esimerkiksi saunassa ja hyödyntämällä kodin muita lämmönlähteitä kuten lattialämmitystä, huoneilman lämpöä tai vaikkapa jääkaapin päällysosaa. Tutkittavaksi jääkin, millainen lopputulos näillä kuivaustavoilla saavutetaan?

 

Lähteet:

Helsingin Energian vierailukäynti, 20.2.2014

Laitteiden käyttöohjeet; Evermat, OBH Nordica ja UPO loistoliesi

Marttaliitto 2014. Luettavissa http://www.martat.fi/ruoka/sailonta/kuivaaminen/

UPO:n kotisivut, luettavissa http://www.upo.fi/ruoanvalmistus/kalusteuunit?c=319992

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *