Salaattilinko

TUTKIMURAPORTTI SALAATTILINGON TOIMINNASTA

ENNI RANTASUO & ANNA HAAPA

Tarkoituksenamme oli tutkia salaattilinkoja – niiden toimintaperiaatteita ja käyttömahdollisuuksia. Tutkimuskysymyksemme olivat seuraavat:

1.      Miten salaattilinko toimii?

2.      Mitä kaikkea salaattilingolla voi tehdä?

Salaattilinko on tarkoitettu pestyn salaatin kuivaamiseen. Yleensä sitä käytetään vain salaatin linkoamiseen, mutta halusimme tutkia, voisiko sitä hyödyntää muihinkin tarkoituksiin. Salaattilinko on melko kookas ja vie paljon kaappitilaa, joten on mielenkiintoista kysyä, onko se hyödyllinen keittiöväline suhteessa sen viemään säilytystilaan.

Salaattilingon toiminta perustuu siihen, että korin pyöriessä vesi poistuu tuotteesta korin rakojen kautta keskipakoisvoiman avulla, osuu kulhon seinämiin ja valuu kulhon pohjalle.

Käytösämme oli kaksi salaattilinkoa: päältä veivattava Triumph-merkkinen linko ja tuntemattoman valmistajan italialainen sivusta veivattava linko. Triumphin lingossa kori pyörii samansuuntaisesti kammen kanssa ja italialaisessa lingossa kori pyörii myötäpäivään, kun kampea pyörittää eteenpäin. Molemmissa lingoissa on muoviset sälekorit, jotka istuvat kulhossa muovisen piikin päällä. Kannen päälliosan reunat sopivat kulhon reunoihin pitäen kannen paikoillaan ja kannen pyörivä sisäosa sopii sälekoriin.

20140218_084622

Kannen sisässä on muoviset hammasrattaat, joiden avulla kori saadaan pyörimään huomattavasti kammen pyörimisnopeutta vauhdikkaammin.

Kokeilimme lingota salaattilingoissa erilaisia tuotteita: friseesalaattia, tuoretta basilikaa,  viinirypäleitä sekä t-paitaa. Kastelimme tuotteet vesiastiassa kauttaaltaan märiksi, jonka jälkeen jaoimme molempiin linkoihin yhtäläiset määrät tuotetta. Ensin tuotteita lingottiin miellyttävällä käyttönopeudella 30 sekunnin ajan, jonka jälkeen mittasimme kulhon pohjalle valuneen veden määrän. Tämän jälkeen toistimme linkouksen 30 sekunnin ajan mahdollisimman nopeasti pyörittäen ja mittasimme valuneen veden määrän uudestaan.

Salaatin linkoustulos oli epätyydyttävä ensimmäisen 30 sekunnin jälkeen, mutta parani huomattavasti toisella linkouskerralla. Tuloksena oli melko kuivaa salaattia.

Basilika jäi myös ensimmäisellä linkouskerralla märäksi. Toisen 30 sekunnin jälkeen basilika oli melko kuivaa ja mielestämme käyttökelpoista.

Viinirypäleiden linkoaminen oli hankalampaa. Linkosimme ensin rypäleet tertuissa ja sen jälkeen toistimme linkoustestin niin että rypäleet oli irrotettu karoista. Molemmilla tavoilla tuloksena oli märkiä viinirypäleitä molempien linkouskertojen jälkeenkin.

20140218_090702 20140218_093511

Sama t-paita lingottiin molemmissa lingoissa niin että se oli ensin puristettu käsin. Molemmilla kerroilla paidasta irtosi vettä, mutta paita jäi edelleen niin märäksi että siitä saattoi puristaa muutaman tipan vettä,vaikka t-paitaa lingottiin vielä kolmannen kerran 60 sekunnin ajan mahdollisimman kovaa.

 Tutkimuksemme eteni suunnitellusti janakaavion mukaan.Tutkimuksemme loppupäätelmänä oli, että salaattilinko soveltuu parhaiten juuri salaatin ja tuoreiden yrttien linkoamiseen. Huomasimme että viinirypäleiden kohdalla ongelmaksi muodostui huonon lopputuloksen lisäksi myös rypäleiden paino. Kokonaista terttua lingotessa ongelmaksi muodostui myös sen sijoittuminen yhteen kohtaan linkoa. Linko ei pyörinyt tasaisesti vaan alkoi heittelehtiä, ja sen paikoillaan pitäminen oli haasteellista. Triumph –merkkisessä lingosta kiinnipitäminen oli erityisen hankalaa, työasennot epäergonomisia ja kammen kääntäminen hyvin raskasta. Italialaisessa lingossa raskaiden tuotteiden linkoaminen oli huomattavasti kevyempää ja helpompaa, mutta loppputulos oli molemmissa tapauksissa yhtä huono.

20140218_095006

Salaatista ja yrteistä saadaan salaattilingolla tarpeeksi kuivia, jotta niiden kosteus ei häiritse salaatissa. Muiden tuotteiden kohdalla linkoustulos ei ole riittävän kuiva, joten salaattilingon
käyttäminen niiden kuivaamiseen ei ole järkevää. Salaattilingon käyttö tuoreiden marjojen, esimerkiksi puolukoiden, roskista puhdistamiseen olisi mielenkiintoista kokeilla. Salaattilinkoja on kammettavien lisäksi myös vedettäviä ja pumpattavia malleja, mutta yleisesti voi todeta, että suurin osa salaattilingoista vie paljon tilaa keittiössä. Markkinoillla on myös salaattilinko –pusseja, jotka vievät vähemmän säilytystilaa (”Best Salad Spinners”. ”Consumersearch” www-sivu. < http://www.consumersearch.com/salad-spinners/best-salad-spinners > 18.2.2014).

Tulimme tutkimuksen perusteella siihen tulokseen, että salaattilingon hankkiminen ei välttämättä ole järkevää, koska sen käyttöalue on rajallinen ja se vie paljon säilytystilaa keittiössä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *