Sauvasekoitin

Nelli Kokkonen ja Kirsikka Vihtari

Tutkimuksemme kohteena oli kaksi eri merkkistä sauvasekoitinta: bamix-Cassette ja OBH Nordican Chilli. Tutkimme sitä, kumpi näistä kahdesta laitteesta soseuttaa keitetyt kukkakaalit ja pakaste kasvissekoituksen sileämmäksi, (300g kasviksia/1 l. Vettä). Arviointimittarina oli silmämääräinen havaitseminen ja suutuntuma. Soseuttamiseen käytetty aika oli 1 min.

Yleistä sauvasekoittimen käytöstä: Sauvasekoittimen käyttö on helppoa. Soseutettavat ainekset keitetään tai laitetaan sellaisenaan (mieluiten paloiteltuna) käyttötarkoituksen mukaiseen astiaan tai kattilaan. Nopeutta voi säädellä yleensä kahden eri asennon välillä; asento I kevyisiin, ilmaviin ja pieniin määriin. Asento II soveltuu sakeisiin, koviin aineksiin ja suuriin määriin. Sauvasekoittimen puhdistus on hyvin yksinkertaista. Käytön jälkeen koneesta irrotetaan mahdollinen erillinen metalliosa (ei bamixissa) ja huuhdotaan juoksevan veden alla. Pinttyneet ruoanjätteet on yksinkertaista puhdistaa antamalla laitteen hetken aikaa käydä astiassa, jossa on kuumaa vettä.

Käyttötarkoitus: Sauvasekoitin soseuttaa, sekoittaa, vatkaa ja hienontaa elintarvikkeet nopeasti ja hienosti. Paras mahdollinen ja tasalaatuinen lopputulos saadaan, kun ainekset on paloiteltu. Sauvasekoitin soveltuu esimerkiksi kastikkeiden, keittojen, vauvanruokien, raakojen ja keitettyjen vihannesten sekä hedelmien soseuttamiseen. Useat mallit soveltuvat myös kovien aineiden, kuten jään tai pakastehedelmien murskaamiseen.

Tutkimuskysymys: Kumpi soseuttaa keitetyn kukkakaali-kasvissekoituksen sileämmäksi, bamix-Cassette vai OBH Nordican Chilli?

Tutkimuksen toteutus: Tutkimuksemme toteutimme vertailemalla näiden kahden sauvasekoittimen soseuttamiskykyä, kun arviointimittarina käytetään ulkonäköä ja suutuntumaa. Ajalla (1 min) oli merkitystä lopputuloksen kannalta. Jotta siitä tulisi mahdollisimman todenmukainen, pyrimme tekemään kaikki työvaiheet samanaikaisesti, saman lailla ja tismalleen samoilla määrillä. Valitsimme bamix-Cassetten ja OBH Nordica Chillin, koska arvelimme näiden poikkeavan toisistaan paitsi brändin myös laitteiden tehokkuuden osalta. Tutkimuksemme eteni seuraavasti: Kiehautimme kahdessa kattilassa 1l vettä ja keitimme kasvikset (300g) kypsiksi. Kymmenen minuutin keittämisen jälkeen soseutimme ne yhtäaikaisesti sekuntikelloa silmällä pitäen. Pyrimme soseuttamistyylissäkin olemaan mahdollisimman yhdenmukaisia, jotta lopputulos olisi realistisempi. Minuutin soseuttamisen jälkeen totesimme, että arvioinnin helpottamiseksi meidän olisi siivilöitävä keitto. Alun perin laittamamme vesimäärä oli liian suuri. Siivilöityämme molemmat keitot arvioimme tuloksen.

Tutkimuksen tulokset: Tuloksia arvioimme monella eri arviointimittarilla: silmämääräisesti eli kuinka sileältä ja hienojakoiselta keitot näyttivät ja suutuntumalla eli miltä keittojen rakenne tuntui suussa. Mielestämme bamix-Cassettella soseutetut kasvisten lopputulos oli sileämpi ja hienojakoisempi. OBN Nordican Chillin lopputuloksesta pystyi jo silmämääräisesti erottamaan osumia toisin kuin bamix-Cassetten soseuttamista kasviksista. Molemmat tuntuivat suussa pehmeiltä, mutta bamixilla soseutettu tuntui sileämmältä.

Pohdinta: Tulokset olivat ennakko-oletuksemme mukaisia. Bamix on brändi, jonka valmistamat kodinkoneet ovat kalliita. Se tunnetaan myös arvostettuna ja luotettuna pienelektroniikan valmistajana. Lisäksi bamixissa on monikäyttöterä, joka kykenee jopa jään murskaamiseen hajoamatta. OBH Nordican Chilli vaikutti perussauvasekoittimelta, joka oli hinnaltaan normaaliluokkaa ja halpa verrattuna bamixin sauvasekoittimiin. Kokemuksemme sen kaltaisista sauvasekoittimista sai meidät jo arvelemaan, ettei se ole aivan yhtä tehokas ja kestävä, joskin hinta-laatu suhteeltaan ihan perusluokkaa. Siksi arvelimme bamixin olevan tässä vertailussa parempi. Tutkimustuloksemme tukivat tätä ennakko-oletusta. Emme siis hirveästi yllättyneet tutkimustuloksesta. Koimme, että ero näiden sauvasekoittimien soseuttamistuloksissa oli odotettua vähäisempi. Hintataso näiden laitteiden välillä oli merkittävä.

Pohdimme, että tästä vertailevasta tutkimuksestamme voisi hyötyä tavallinen kuluttaja ostopäätöstä miettiessään. Se millaiset kriteerit laitteen käyttöön, tehokkuuteen ja hintaan halutaan asettaa, riippuu täysin kuluttajan omista mieltymyksistä ja/tai resursseista.

Kyseinen tutkimusmenetelmä ei ollut täysin ongelmaton. Silmämääräinen ja suuntuntumalla tehty arviointi on yleensä melko epätarkka ja vain arvioitsijoiden omiin mielipiteisiin perustuva. Tällä kertaa se kuitenkin riitti arviointikriteeriksemme. Saimme tutkimuskysymykseemme vastauksen. Vaihtoehtoinen toteuttamistapamme tälle tutkimukselle olisi ollut, että olisimme soseuttaneet saman määrän kasviksia molemmilla sauvasekoittimilla ja katsoneet ajastimen avulla, tarkkaa aikaa siis sen enempää määrittämättä, kumpi laitteista antaa sileämmän tuloksen nopeammin. Niin ikään arviointi olisi tapahtunut tekijöiden omiin aisteihin perustuvin metodein.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *