Henkilöauton pysäköintiin kuluva aika pääkaupunkiseudulla – kyselytutkimus

Pysäköintikyselyn suomenkielinen näkymä. Kyselyn kielen voi muuttaa myös englanniksi.

Read in English

Kuinka kauan henkilöauton pysäköinti kestää pääkaupunkiseudulla? Onko pysäköintiajoissa eroja pääkaupunkiseudun eri alueiden välillä? Miten mahdollisia eroja voidaan selittää?

Tutkimme nyt kyselytutkimuksen avulla, kuinka kauan henkilöauton pysäköintipaikan löytäminen, itse pysäköinti ja kävely määränpäähän kestävät pääkaupunkiseudun eri alueilla. Oheisessa kyselysovelluksessa käyttäjä valitsee ne postinumeroalueet, joihin muistaa pysäköineensä viimeisen kahden vuoden aikana. Jokaista postinumeroaluetta kohti täytetään lyhyt kysely siitä, millainen pysäköintikokemus käyttäjällä on alueella yleensä. Kyselyssä on mahdollista lähettää yhdellä istumalla tiedot niin monesta postinumeroalueesta kuin haluaa.

Pääset karttasovelluspohjaiseen kyselytutkimukseen tästä. Vastaathan kyselyyn 30.6.2019 mennessä. Kyselytutkimus avautuu oletusarvoisesti englanninkielisenä. Voit muuttaa kyselyn kieltä vasemman yläkulman EN/FI-painikkeesta.

Tutkimuksesta

Tämä kyselytutkimus on osa Sampo Vesasen pro gradu -tutkielmaa. Työ liittyy Digital Geography Labin kehittämään Pääkaupunkiseudun matka-aikamatriisiin, joka kuvaa pääkaupunkiseudun tilastoruutujen välisiä matka-aikoja henkilöautolla, joukkoliikenteellä, kävellen ja pyöräillen. Matka-aikamatriisin lukemat lasketaan ovelta-ovelle-menetelmällä, mikä henkilöautojen kohdalla merkitsee sitä, että osana henkilöauton matka-aikaa on pysäköintipaikan etsiminen, itse pysäköinti ja kävely lopulliseen määränpäähän. Matka-aikamatriisissa tämän tapahtumaketjun kestoksi on tähän asti arvioitu yksittäinen lukuarvo koko pääkaupunkiseudun alueelle, mikä ei vastaa todellisuutta riittävän hyvin.

Kyselystä kerättävää aineistoa käytetään vastaamaan seuraaviin kysymyksiin: mikä on pysäköintiaikojen alueellinen vaihtelu, mistä syistä vaihtelu johtuu ja mikä on löydösten merkitsevyys henkilöauton matkan kokonaisajassa ja pääkaupunkiseudun mittakaavassa. Pro gradun valmiita tutkimustuloksia käytetään täydentämään matka-aikamatriisin pysäköintiin kuluvan ajan todenmukaisuutta.

Kyselyn täyttäminen

Kyselyssä käyttäjää pyydetään arvioimaan sitä, millainen heidän pysäköintikokemuksensa on kullakin postinumeroalueella yleensä. Pyydämme ilmoittamaan pysäköinti- ja kävelyajat parhaimman arviointikykysi mukaan. Lähetäthän yhden postinumeroalueen tiedot vain kerran. Kahden vuoden takaraja on valittu siksi, että Helsingin seudulla kaupunkirakenne muuttuu vauhdilla ja samalla myös pysäköintimahdollisuudet. Jos tarvitset tarkempaa tietoa kyselytutkimuksen kysymyksistä, pyydämme lukemaan kyselyn inforuudun yksityiskohtaiset ohjeet. Inforuutu avautuu ruudulle välittömästi kyselysivulle saavuttua.

Karttasovelluspohjaisen kyselyn täyttämiseen tarvitset 1-10 minuuttia sekä kannettavan tai pöytätietokoneen. Tietokoneella selaimista parhaiten toimivat Chrome sekä Firefox. Käytä aina selaimen uusinta versiota. Kyselyn täyttäminen onnistuu myös matkapuhelimella. Jos haluat täyttää kyselyn puhelimellasi (erityisesti jos kyseessä on Applen laite), pyydämme ystävällisesti lukemaan mobiilikäytön ohjeet kyselyn infopaneelista. Mobiilissa parhain toimivuus on Android-pohjaisella puhelimella käyttäen uusinta Chrome-selaimen versiota.

Aineiston käyttö

Kyselyssä kerätty aineisto ei paljasta kenestäkään henkilökohtaisia tietoja yleisluontoisuutensa takia. Karttasovellus tallentaa IP-osoitteesi kävijämäärien seuraamista varten. Kyselyvastausten analysointivaiheessa jokainen IP-osoite muutetaan satunnaiseksi, anonyymiksi merkkijonoksi ja kaikki tallennetut IP-osoitteet poistetaan. Karttasovellus käyttää joitakin evästeitä tallentaakseen sovelluksessa käyttämäsi asetukset. Jos et poista evästeitä manuaalisesti, ne vanhentuvat itsestään 90 päivän kuluttua luontipäivästä.

Lisätiedot

Kyselyyn tai tutkimukseen liittyvissä asioissa ota yhteyttä Sampoon sähköpostitse: sampo.vesanen(at)helsinki.fi.