Sunnuntai 3.12.2017: Fossilryggen

Sää oli aamulla pilvisempi ja hieman tuulisempi kuin eilen. Aamupäivällä toimitettiin erilaisia askareita. Sovittelin jälleen havaintopisteitämme kartalle. Punnitsimme Arton kanssa tähän mennessä kerätyt kivinäytteet. Lentomme pois Aboalta on muutaman päivän kuluessa, ja se tapahtuu aikaisempia kulkuvälineitämme pienemmällä Twin Otterilla. Se tarkoittaa, että lastin määrä on laskettava tarkasti, jotta kone on tasapainossa eikä liian raskas laskeutumaan. Näytteiden yhteismäärä tässä vaiheessa oli 147 kg.

Iltapäivän ohjelmaksi oli eilen sovittu retki Fossilryggenille saksalaisten vieraidemme kanssa. Samalla tarjoutui mahdollisuus etsiä meiltä paleontologinen näyte opetuskäyttöön.

Matka taitettiin korotetuilla offroad-avolava-autoilla. Jäätikön pinta oli paikoin niin tasainen, että päästiin jopa yli 30 km/h nopeuksiin, mutta suurimman osan matkasta sastrukit (myöh. huom. sastrugit) ja upottava lumi hidastivat hieman matkantekoa. Matkaa oli kokonaisuudessaan noin 40 km.

Fossilryggen poikkesi ihmeellisesti kahdesta lähimmästä naapurivuorestaan. Siellä vallitsevia kivilajeja ovat hiekkakivi ja hyvin hienorakeiset muut sedimenttikivet, joissa esiintyy runsaasti permikautisia kasvifossiileja. Hiekkakivien rapautuminen noudatteli niiden kerrosrajoja, ja erityisesti ristikerrokselliset yksiköt näyttivät vaikuttavilta.

Ristikerroksellisia sedimenttikiviä Fossilryggenillä.

Opetuskokoelmaan sopivan näytteen etsimiseen osallistui koko seurue, ja lopulta löydettiin kappale, jossa kasvin rakenneosat olivat hyvin edustettuina, ja kivi oli vieläpä riittäävän luja kestämään töyssyisen matkan takaisin Basenille ja sieltä pakattuna edelleen Suomeen.

Antarktiset elokuvafestivaalit jatkuivat illalla kahden hyvin hämmentävän elokuvan merkeissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *