Tiistai 12.12.2017: Uusia mustia juonia

Pitkän ja hyvin nukutun yön jälkeen lähdettiin hakemaan lopullista selvyyttä alueesta, jolla aikaisempien artikkelien mukaan pitäisi sijaita juonia, jotka oli jopa analysoitu ja todettu primitiivisiksi. Toivoimme, että ne todella ovat siellä. Artikkeli, jossa juonet oli kuvattu, oli kirjoitettu aikaisemman hankkeen keräämien näytteiden perusteella, ja yksi pelottava vaihtoehto olisi sellainen, että näytteiden alkuperästä vallitsisi jonkinlainen väärinkäsitys. Tämä tausta mielessä pakkasin repun ja lähdettiin taas kohti luodetta. Sää oli pilvinen ja vähätuulinen.

Maasto on täällä enimmäkseen louhikkoa tai kuviomaata, korkeimmat maastomuodot ovat kiintokalliota. Tutkailimme samoja paljastumia, joilla pyörimme eilen tarkoituksena selvittää, olisiko mahdollista, että meiltä olisi jäänyt jotain sieltä huomaamatta. Mitään tuoreita juonipaljastumia ei edelleenkään löytynyt. Keräsimme mukaan muutamia irtonaisia basalttikappaleita. Ne eivät globaalissa mittakaavassa voi olla peräisin valtavan kaukana täältä, ja niistä saattaa sen puolesta olla iloa Karoon magmaprovinssin piirteitä selvitellessä. Irrotimme myös näytteitä peruskallion eri kivilajeista museoon näytille. Eräs erikoisuus oli basalttisen näköinen kappale, jossa ui aivan selviä kalimaasälpähajarakeita. Sellaisen yhdistelmän olin nähnyt aikaisemmin vain Suomenniemen Kirkkovuoren juonessa.

Matkaa jatkettiin kohti seuraavaa shelfjäähän pullistuvaa niemekettä. Siellä sijatsi toisen kallion huipulta katsottuna tummia juovia, jotka sentään leikkasivat yleistä kerroksellista rakennetta. Erinäisen laskeutumisen ja vaaleaa granaattipitoista gneissiliuskaa pitkin kiipeämisen jälkeen laskeuduimme notkoon, jonka poikki kulki ruskea, pallukoiksi rapautunut juoni. Tämä oli nyt ensimmäinen sellainen juoni, joka näytti Basenilla tiuhaan esiintyviltä pikriittijuonilta. Tästä oli myös otettu näytteitä poraamalla. Olimme siis löytäneet oikean sijainnin. Ja mikä tärkeämpää, täällä todella näyttää olevan oikeanlaisia juonia. Niemekkeen tarkastusmatkalla löytyi kaksi muuta juonta, joista oli otettu näyte. Vieläpä sen länsinurkasta löytyi aivan koskematon, oikein lupaavan näköinen 1,5 metrin levyinen juoni. Mikään näistä ei ollut kallioperäkartassa, mitä hiukan ihmettelimme. Joka tapauksessa ilta meni kepeästi paljastumien tutkimiseen kuvailemiseen ja näytteenottoon.

Tumma juoni halkoo vanhaa peruskalliota.

Palasimme illalla majapaikkaan kymmenien kivikilojen kanssa ja lopun matkaa pikamarssineina, sillä illallisaika uhkasi mennä ohi. Meidät passitettiin heti suihkuun, vaikka olimme olleet jo eilen saunassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *