Uusi yliopisto

OLEN OLLUT VUORELLA ja nähnyt uuden yliopiston. Ensimmäinen yliopisto ja ensimmäinen tiedekunta olivat kadonneet, eikä kiirettä enää ollut.

Näin suuren joukon opettajia, tutkijoita ja opiskelijoita, joiden silmistä loisti ilo ja innostus. He olivat kaikki löytöretkellä. Jokaiseen päivään sisältyi riemun hetkiä. Opiskelijat opettivat opettajiaan. Opettajilla oli riittävästi aikaa keskittyä uuden oppimiseen. Tutkimuksen ja opetuksen pyhä yhteys oli viimeinkin saavutettu.

Opiskelijoita ei kannustettu putkitutkintoon, sillä ihmisten erilaisuutta kunnioitettiin. Silti tutkintoajat lyhenivät, sillä opiskelijoiden mahdollisuutta sitoutua kokopäiväisesti opiskeluun oli parannettu. Vanhanaikaisia tenttejä ei enää ollut. Opintokokonaisuudet suoritettiin esseiden ja erilaisten projektitehtävien avulla.

NÄIN UUDEN YLIOPISTON ja uuden tiedekunnan. Vanha yliopisto oli kadonnut, eikä autoja enää ollut.

Koko keskustan kampusalue oli muutettu autottomiksi kävelykaduiksi. Fabianinkadulla ja Yliopistokadulla kasvoi suuria puita, joissa oli kauniita ja herkullisia hedelmiä. Näin kuinka opiskelijoita ja opettajia istui puiden varjossa. He keskustelivat filosofiasta, tieteenteoriasta ja uusimmista tutkimuksen tuloksista. Kampuksella oli paljon pyöräilijöitä, sillä yliopisto oli ensimmäisenä työnantajana ottanut käyttöönsä työsuhdepyörän.

Päärakennuksen aulassa näin ison, kehystetyn palkintotaulun, josta kävi ilmi että yliopisto oli valittu vuoden parhaaksi työnantajaksi.

Yliopiston sisätiloissa ja sisustuksessa oli käytetty iloisia värejä. Huoneissa oli paljon kukkia, hyvällä tyylitajulla valittuja verhoja ja kauniita tauluja.

NÄIN UUDEN TIEDEKUNNAN. Vanha tiedekunta oli kadonnut, eikä laitoksia enää ollut.

Eri oppiaineiden opettajat tekivät yhteistyötä luomalle monitieteisiä opintokokonaisuuksia. Eksegeetit ja systemaatikot opettivat yhdessä. Uskontotieteilijät ja kirkkohistorioitsijat suunnittelivat yhteisiä opintokokonaisuuksia. Systemaatikot esittivät radikaaleja visioita siitä, miten teologista tutkimusta tulisi kehittää yhdessä sosiologien, evoluutiotieteilijöiden, kognition tutkijoiden, biologien ja tähtitieteilijöiden kanssa. Eksegeetit joutuivat joskus tyynnyttelemään hurjimpia suunnitelmia ja muistuttamaan, että opetuksessa ja tutkimuksessa on otettavaa huomioon myös kristinuskon klassinen perinne. Uudessa tiedekunnassa oppiaineiden raja-aidat oli helppo ylittää. Silti oman aineen tutkimusperinne ja identiteetti olivat vahvoja.

NÄIN UUDEN YLIOPISTON, joka seisoi korkealla vuorella ja levitti tiedon valoa koko yhteiskuntaan. Siinä oli kaksitoista porttia, joihin oli hakattu kahdentoista tiedekunnan nimet. Niitä vartioi kaksitoista enkeliä, joilla kullakin oli apunaan kaksi taivaallista soturia. Yliopistoa johti neljätoista arkkienkeliä, jotka olivat näöltään ihmisen kaltaisia. Itse Viisaus asui yliopistolaisten keskellä.

Viisaiden arkkienkelien johdolla yliopisto oli tehnyt kaikkien aikojen suurimman innovaationsa. Yliopisto oli keksinyt sen, kuinka KEHITYSTÄ HIDASTETAAN. Matemaatikot, fyysikot, lääketieteilijät, yhteiskuntatieteilijät, käyttäytymistieteilijät, filosofit, historioitsijat olivat työskennelleet vuosikausia yhdessä ja lopulta päätyneet ratkaisuun. Arkkienkelit olivat suuressa viisaudessaan päättäneet kokeilla teoriaa ensimmäiseksi juuri yliopistossa. Vauhti oli kuin olikin hidastunut: koko yliopistoa koskevia uudistuksia saatiin vähennettyä, työryhmiä ja toimikuntia järkeistettiin, sähköpostin määrä pieneni, työn rytmi hidastui. Ja katso: tapahtui juuri se, mitä tutkijoiden teoria ennusti: työn tuottavuus parani ja luovat ideat saivat elintilaa.

NÄIN UNESSA UUDEN YLIOPISTON ja uuden tiedekunnan. Sitten heräsin ja huomasin, että olin myöhässä seuraavasta yliopistouudistusta käsittelevästä kokouksesta.

3 vastausta artikkeliin “Uusi yliopisto”

  1. Oikein hyvä. Siihen suuntaan vaan menoksi sitten. Juuri käännyinkin eksegetiikan opiskelijaksi. Taisi olla oikea valinta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *