Pelastuvatko sademetsät hakukonetta vaihtamalla?

Lähes jokainen tietokoneen käyttäjä tekee useita google-hakuja päivittäin. On laskettu, että keskimäärinen käyttäjä tekee vuosittain noin tuhat hakua. Akateemisessa maailmassa käyttö on todennäköisesti keskimääräistä suurempaa. On arvioitu, että jokainen haku vastaa sähkönkulutukseltaan yhden tunnin hehkulampun käyttöä. Energiasäästölamppuen aikaansaama hiilijalanjäljen pienentäminen hupenee siis helposti kasvavaan tiedonhakuun internetissä.

Näin voisi päätellä, kun katsoo YouTubessa uutta ympäristöystävällistä hakukonetta Ecosiaa mainostavaa videopätkää. Ecosialla tehdyt haut – näin mainos vakuuttaa – suoritetaan vihreällä sähköllä. Jokaisesta Ecosia–klikkauksesta lahjoitetaan pieni summa Maailman luonnonsäätiölle toisin kuin Googlella tehdystä hausta, josta mainostajat maksavat Googlelle. Video lupaa meille, että jokainen yksittäinen haku pelastaa kaksi neliömetriä sademetsää. Jos vain yksi prosentti googlettajista siirtyisi Ecosian leiriin, pelastuisi jo Sveitsin kokonainen alue sademetsää.

Voisiko maailman pelastaminen olla näin helppoa?

Mistään täysin pyyteettömästä toiminnasta ei ole kyse, sillä uuden hankkeen takana ovat Googlen kilpailijat Yahoo ja Bin. Google on jo reagoinut mainokseen ja sijoittanut videon katseluun pop up –tiedotteen, jossa mainoksen tietoja väitetään valheellisiksi.

Mutta jos mainos olisi edes osapuilleen totta. Jos Helsingin yliopiston henkilökunta ja opiskelijat ryhtyisivät Ecosia-käyttäjiksi. Jos kaikki muutkin yliopistot, valtion ja kunnan virastot, järjestöt jne. Voisiko maailman pelastaminen olla näin helppoa?

YouTube: The Eco-friendly Search Engine

Linkki Ecosiaan

3 vastausta artikkeliin “Pelastuvatko sademetsät hakukonetta vaihtamalla?”

  1. Ei kai perusongelma ole hakujen tekeminen internetissä, joka synnyttää Googlen avulla joko n. 7g CO2:ta (tutkija Alex Wissner-Grossin mukaan) tai n. 0,2g CO2:ta (Googlen mukaan) yhdellä haulla, vaan ylipäätään tietokoneen käyttö, joka synnyttää keskitien arvion mukaan 40-80g CO2:ta tunnissa.

  2. Maailma tuskin pelastuu sillä, että WWF:n kautta kipataan rahaa sademetsien suojeluun. Mutta tuskinpa Ecosian tulot menevät muualle kuin WWF:lle, joten eikai Ecosian käytöstä mitään haittaa ole. Se asia Ecosia-mainoksessa on ainakin totta, että Googlella on liikaa valtaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *