Ajankohtaista kehittämishankkeesta

Viestintä 

Viestinnällä on hankkeessa hyvin keskeinen rooli ja moninaisia tehtäviä. Viestinnän avulla muun muassa korjataan opiskelijavalintoihin liittyviä virheellisiä käsityksiä, sitoutetaan sidosryhmiä yhteistyöhön ja pidetään niin sisäisiä kuin ulkoisia sidosryhmiä ajan tasalla hankkeen etenemisestä. Hankkeen ydinviestit on julkaistu tässä blogissa.

Tutkimustyö hankkeessa

Opiskelijavalintojen kehittämistä tehdään tutkimusperustaisesti hyödyntäen sekä olemassa olevaa tutkimustietoa että uutta hankkeessa tuotettavaa tutkimustietoa. Hankkeessa tuotettavan tutkimuksen tekijät kilpailutettiin kevään aikana.

Todistusvalintaan liittyvän tutkimustyön kilpailutuksen voitti Valtion talouden tutkimuskeskus (VATT) alihankkijanaan Työn ja talouden tutkimus LABORE sekä Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus.  Tutkimuksessa tarkastellaan erilaisten rekisterianalyysien kautta todistusvalinnan nykyisen pisteytysmallin vaikutuksia lukiolaisiin, yliopisto-opiskelijoihin ja opiskelijavalinnan lopputulokseen.

Valintakoevalintaan liittyvän tutkimustyön kilpailutuksen voitti Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus alihankkijanaan Työn ja talouden tutkimus LABORE. Tutkimuksessa tehdään laaja analyysi nykyisistä valintakokeista, niiden kehittämistarpeista, sekä valintakokeiden roolista tulevaisuudessa. Nykyisistä valintakokeista tehtävän ydinainesanalyysin antamaa näyttöä täydennetään yliopistojen henkilöstölle suunnatulla kyselytutkimuksella.

Tutkimussuunnitelmat ovat valmistuneet ja tutkimustyö on käynnistynyt kilpailutuksen voittaneissa tutkimuslaitoksissa. Hankkeen projektiryhmä on tiiviissä yhteydessä tutkijoiden kanssa. Tutkijat esittelevät tutkimustuloksia lukuvuoden 2022-2023 aikana järjestettävissä tilaisuuksissa.

Muita tutkimuksia

UUSVALU-hankkeessa tutkitaan, miten opiskelijavalintauudistus on vaikuttanut lukio-opiskelijoiden kurssivalintoihin ja ylioppilastutkinnon koevalintoihin, hyvinvointiin ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Näitä tuloksia hyödynnetään opiskelijavalintojen kehittämisessä.

Opiskelijavalintauudistuksen seurantatutkimuksen loppuraportti julkaistiin 3.6.2022 OKM:n järjestämässä webinaarissa. Opiskelijavalintojen kehittämishanke 2022–2025 sai webinaarissa myös tilaisuuden esitellä nyt alkanutta hanketta ja siinä tehtävää tutkimusta. OKM:n webinaarin tapahtumasivulta löytyy webinaarin materiaalit.

Kartoituskyselyt yliopistoille ja toisen asteen oppilaitoksille

Kesäkuussa 2022 yliopistoille sekä toisen asteen oppilaitosten edustajille lähetettiin kartoituskyselyt. Kyselyiden tarkoituksena oli alustavasti kartoittaa yliopistojen sekä toisen asteen oppilaitosten näkemyksiä ja kokemuksia todistusvalinnan ja valintakoevalinnan nykytilasta sekä tulevaisuuden tavoitteista. Saatuja vastauksia hyödynnetään yliopistojen todistus- ja valintakoevalintojen kokonaisuuden kehittämistyön evästyksenä.

Syksyllä 2022 järjestetään kaksi yliopistoille suunnattua webinaaria 

27.10. klo 9–12 webinaari valintakokeiden kehittämisestä
18.11. klo 9–12 webinaari todistusvalinnan kehittämisestä

Webinaareissa tutkijat esittelevät alustavia tutkimustuloksiaan ja hankkeen projektiryhmä käy läpi kesän kartoituskyselyjen tuloksia. Tämän jälkeen käydään keskustelua esitellyistä tuloksista ja valintakokeiden/todistusvalinnan kehittämisestä. Webinaareihin toivotaan laajaa ja aktiivista osallistumista yliopistoista eri alojen opetushenkilökunnasta, hallinnosta ja johdosta. Webinaareista tulee tallenne.

Sidosryhmäyhteistyö 

Opiskelijavalintojen kehittämishankkeen lanseeraustiedote julkaistiin 22.4.2022. Tiedotteesta uutisoi muun muassa Helsingin sanomat ja Yle. Lanseeraustiedotteen myötä hanke on saanut useita yhteydenottoja sidosryhmiltä, joiden kanssa hanke on sittemmin tavannut (mm. OAJ, Suomen Lukiolaisten Liitto, MAOL ry ja LUKKI-verkosto). Tapaamiset sidosryhmien kanssa ovat olleet erittäin positiivisia. Sidosryhmien ja yliopistojen näkemykset valintoihin liittyvistä haasteista ovat hyvin samansuuntaiset. Sidosryhmät pitävät valintojen tutkimuspohjaista kehittämistä erittäin tervetulleena ja odottavat mielenkiinnolla hankkeessa tehtävän tutkimustyön tuloksia.

 

Photo by Sofia Holmberg on Unsplash

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *