Myyttinen tieto -podcast tarttuu erilaisiin tietämisen tapoihin

Keväällä 2024 julkaistiin uusi podcast-sarja Myyttinen tieto. Kuusiosaisessa sarjassa käsitellään muun muassa itämerensuomalaisen runolauluperinteen monimuotoisuutta, skandinaavisen mytologian lähdemateriaalin haasteita sekä kalevalaisuuden käsitettä 2000-luvun kontekstissa. Myyttinen tieto -podcastissa Päivystävä folkloristi -kollektiivistakin tuttu Siria Kohonen haastattelee folkloristiikan tutkijoita eri aiheiden tiimoilta.

Kuva: Sami Rautio

Myyteillä voidaan tarkoittaa eri asioita, esimerkiksi jumaltarustoja tai ihan vain epätotena pidettyä väittämää. Myyttisestä tiedosta voidaan kuitenkin puhua myös paljon laajemmassa mittakaavassa: sellaisena kuvitteluun kytkeytyvänä tietämisen tapana, joka koskee erilaisia näkyviä ja näkymättömiä todellisuuksia, symboleita ja kulttuurisia tietämisen ja käyttäytymisen malleja.

Myyttinen tieto voi saada havaittavan muodon monissa erilaisissa tilanteissa, esimerkiksi rituaaleissa tai kulttuuristen arvojen kautta. Se voi myös olla yhteydessä tunteisiin: ihmiset voivat tietoisesti kieltää uskovansa kummituksiin ja silti pelästyä kummallisia ääniä vanhassa talossa keskellä yötä. Myyttinen tieto voi koskea kertomuksia tuonpuoleisesta tai muinaisista ajoista, mutta se voi käsitellä myös uskomuksia siitä, minkälaisiin asioihin kummitukset, metsänhaltijat, säteily, virukset tai vaikkapa 5G-verkko pystyvät tai eivät pysty. Myyttinen tieto ei siis ole pelkästään tiedostettua, kerrottua muinaisuuden tai tuonpuoleisen kuvausta, vaan se ohjaa myös nykyhetken ja arjen ilmiöiden tulkintaa.

Keväällä 2024 ilmestynyt Myyttinen tieto -podcast pyrkii tuomaan esiin erilaisia tietämisen tapoja – oli kyse sitten arkisista tai vaikkapa ritualistiseen toimintaan liitetyistä uskomuksista. Podcastin tarkoitus on myös popularisoida folkloristiikan ja lähialojen ajankohtaista akateemista tutkimusta. Vaikka myyttinen tieto herkästi yhdistetään pelkästään arjen ulkopuolisiin aiheisiin, käy podcastissa myös ilmi, kuinka myyttinen tieto – esimerkiksi ajatukset ”kalevalaisuudesta” – voivat vaikuttaa myös 2020-luvulla ihmisten arjessa.

Myyttinen tieto -podcast on kuunneltavissa Spotifyssa ja Apple Podcastissa. Podcastin on tuottanut Koneen säätiön rahoittama tutkimushanke ASME – Aineellisuus, suullinen runous, myyttinen tieto ja eletty ympäristö (2021–2025, PI: Frog), joka on käynnissä Helsingin yliopiston folkloristiikan oppiaineessa. Ääni- ja graafisesta suunnittelusta vastaa Sami Rautio.

Kirjoittaja

Siria Kohonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *