Nuoren tutkijan palkinto Päivystävälle folkloristille

Päivystävä folkloristi -kollektiiville myönnettiin Kalevalaseuran Nuoren tutkijan palkinto 31.10.2023. Palkinto jaettiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tiloissa järjestetyssä Kekriseminaarissa. 

Valokuvassa Viliina, Tuukka ja Siria ovat iloisia ja nauravaisia kirjahyllyn edessä.
Päivystävä folkloristi -kollektiivi, Viliina Silvonen, Tuukka Karlsson ja Siria Kohonen. Kuva: Kalevalaseura / Petja Kauppi 2023.

Kun saimme tiedon, että Kalevalaseura aikoo myöntää Päivystävä folkloristi -blogikollektiivillemme Nuoren tutkijan palkinnon, oli ensimmäinen reaktiomme häkellys. Seuraavaksi syttyi ilo: saamme jakaa tämän riemun ystävien kesken!

Perustimme Päivystävä folkloristi -blogin syksyllä 2018 ollessamme vasta väitöskirjatutkimustemme alkutaipaleella Helsingin yliopistossa. Aloitimme blogin neljän nuoren tutkijan voimin: tiimissä olivat Tuukka Karlsson, Siria Kohonen, Viliina Silvonen ja Oona Simolin. Myöhemmin muiden töiden kutsuessa Oona jättäytyi aktiivisesta blogitoiminnasta sivummalle. Jo alusta lähtien meille oli selvää, että blogiartikkelit käyvät läpi toimitusprosessin, jotta tekstit palvelevat tarkoitustaan ja avautuvat lukijoille mahdollisimman hyvin. Blogissa on vuosien mittaan julkaistu myös vierailevien kirjoittajien tekstejä.

Nuorten folkloristien blogiksi olemme saaneet paljon julkistakin huomiota. Tähän mennessä valtaisimman huomion on saavuttanut vuoden 2020 Kalevalanpäivän ilottelumme, jossa käänsimme Queen-yhtyeen Bohemian Rhapsodyn SKVR:n runosäkein. Bohemian Rhapsody -mukaelmamme nostettiin esille myös Nyt.fi:ssä ”parasta internetissä tällä viikolla” -saatteella. Päivystävää folkloristia esittäytyi tammikuussa 2023 myös Kalevalaseuran blogissa.

Kun aloitimme blogin pitämisen, oli tavoitteenamme tuoda folkloristiikan tutkimusta laajemman yleisön tietouteen ja toisaalta myös kehittyä kirjoittajina, kommentoijina ja palautteen vastaanottajina. Hiljalleen myös sosiaalinen media ja siellä keskusteleminen tulivat tutuksi – niin hyvässä kuin pahassakin. Sosiaalisen median kautta olemme vastaanottaneet muun muassa folkloristiikkaan liittyviä lukijoiden kysymyksiä ja päässeet vastaamaan niihin niin blogiartikkelein kuin julkisin postauksin ja yksityisviesteinkin. Blogin mukanaan tuoma vuorovaikutteisuus on ollut hienoa!

Päivystävä folkloristi -blogin julkaisutahti on nykyään maltillinen – me nuoret tutkijat kun olemme nykyään niin kiireisiä sen itse tutkimuksen parissa, mutta blogi on edelleen toiminnassa. Jospa palkinnon myötä into blogeiluun taas kasvaa!

Instagramissa meidän löytää @pfolkloristi-nimellä. Facebookissa julkaisemme tiedot uusista blogiartikkeleista almamaterimme Helsingin yliopiston folkloristiikan sivulla.

 

Kalevalaseuran myöntämä Nuoren tutkijan palkinto on meille suuri kunnia. Lämpimät kiitoksemme!

Päivystävä folkloristi -kollektiivi
Tuukka, Siria ja Viliina

 

KategoriatYleinen