Lokakuu 2017

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkosto- ja koulutusilta – ilmoittaudu mukaan nyt!

Syksyn kiehtova verkosto- ja koulutusiltamme järjestetään Ursan tähtitornilla Lahdessa. Teemana on matematiikan, avaruuden ja tähtitieteen yhdistäminen. Joni Tammi Aalto yliopistosta puhuu tähtitieteen monitieteisyydestä ja Lahden URSA :n Marko Kämäräinen kertoo miten tähtiä ja avaruutta voi havainnoida koulussa. Tarjolla pientä iltapalaa.

Aika              Tiistaina 17.10.2017 17:30–20:15

Paikka          Tähtitorninkatu 1, Pirttiharju, Lahti

Matematiikka ja tähtitiede -kerho

Marraskuussa starttaa matematiikkaa ja tähtitiedettä yhdistävä kerho 10–12 –vuotiaille. Kerho kokoontuu viisi kertaa, joista viimeinen toteutuu URSAn tähtitornilla Pirttiharjussa. Kerhoon mahtuu 12 lasta.

Kerhossa tutustutaan matematiikkaan ja tähtitieteeseen tekemällä erilaisia tehtäviä. Pohditaan muun muassa Auringon, Maan ja Kuun kokoa sekä niiden etäisyyksiä toisistaan. Lisäksi rakennetaan omia taivaankappaleita ja arvioidaan niiden tilavuuksia. Kerhossa saa myös vastauksia esimerkiksi kysymyksiin:

Mitä tähdet ovat? Kuinka paljon niitä on? Missä avaruus on? Mitä avaruudessa on? Kuinka suuri avaruus on?

MILLOIN?                        Viitenä peräkkäisenä keskiviikkona 1.- 29.11.2017

KELLONAIKA                      KLO 17-18

MISSÄ?                             1.-22.11. Niemen kampuksella Tiedeluokassa, Niemenkatu 73

29.11. Lahden URSA :n tähtitornilla Pirttiharjussa

Kerho on maksuton. Mukaan mahtuu 10 ensimmäiseksi ilmoittautunutta lasta. Kerhoa ohjaa Jenna Salmijärvi

LUMA Tiedekerho

Suosittu LUMA Tiedekerho jatkuu Lahden kaupunginkirjastolla tiistaisin klo 17–18. Kerho kokoontuu lastenosastolla ja se on suunnattu alakouluikäisille. Maksuttomaan kerhoon ei ole ennakkoilmoittautumista, joka kerhokerralla ensimmäiset 10 lasta mahtuvat mukaan.

Aika                                   tiistaisin klo 17 -18

Paikka                                Lahden pääkirjasto, kokoontuminen lastenosastolla

Kerhon ohjelma

10.10.2017 Nopeus ja kiihtyvyys

17.10.2017 Ääni ja aallot

31.10.2017 Evoluutio

7.11.2017 Mikroskopia

14.11.2017 Sähkö ja magnetismi

28.11.2017 Lämpö

12.12.2017 Laboratorio-olympialaiset

StarT

StarT –toimintamalliin voi taas ilmoittautua lukuvuoden 2017-2018 osalta. Projekteja toteutetaan kouluissa syyslukukaudella ja alkuvuodesta, jonka jälkeen on mahdollisuus raportoida parhaat työt ehdolle StarT –Festivaaleille. Ilmoittaudu mukaan nyt!

LUMA Tiedeluokka

LUMA Tiedeluokkatilat ovat valmistumassa ja käynnissä on tilojen varustaminen ja sisustaminen. Ensimmäisenä tiedeluokkatiloissa järjestetään Matikka ja tähtitiede –kerho marraskuussa (kts myös tämä verkostoviesti) sekä lukiolaiskurssi DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa, joka käynnistyy marraskuun lopulla ja kestää tammikuulle 2018.

Kouluille ja oppilaitoksille suunnatut tiedeluokkakokonaisuudet tulevat tarjolle vuodenvaihteen jälkeen. Kuvaukset näistä sekä varauskalenteri laitetaan tuolloin Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen nettisivuille. Aihealueina kemia, maantiede, DNA-tekniikka sekä koodaus.

Järjestämme marras-joulukuussa LUMA Tiedeluokassa avoimet ovet opettajille – tapahtumia, joista tiedotetaan lisää myöhemmin.

Koodaustapahtumia:

Tuu koodaa mun kans!

Tuu koodaa mun kans! –toiminta jatkuu Lahden kaupunginkirjastolla. Seuraava koodipaja on torstaina, 12. lokakuuta 2017. Maksuton paja on suunnattu alakoululaisille vanhempineen. Mukaan mahtuu enintään 12 aikuinen-lapsi paria.

Aika:             to 12.10. klo 17:30

Paikka:          Lahden kaupunginkirjasto, Monitoimitila

Kesto:           n. 1,5 tuntia

Tuu tekee peli mun kans! -työpaja

Suosittu Tuu koodaa mun kans! –tapahtuma saa jatkoa haastavammasta koko perheen työpajasta. Tuu tekee peli mun kans!- työpaja kestää 90 minuuttia ja on maksuton.

Pajoja järjestetään 21.10. sekä 25.11. klo 11–14.30 Lahden kaupunginkirjastolla.

Kohta on taas aika tilata ASTU kierrätysaskartelutukusta!

ASTU kierrätysaskartelutukusta koulut saavat kuljetusmaksua vastaan tilata materiaaleja askartelua varten. ASTU sisältää upeita kuvallisia työohjeita ja se mahdollistaa kierrätysmateriaalin tehokkaan ja edullisen käytön kouluissa. Tutustu ASTUun pian, sillä seuraava tilauspäivä on 3.11! Patina kuljettaa tilatut materiaalit suoraan koulullenne!

Tulossa joulukuussa: Oikeuskemiaa ja –genetiikkaa

DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa –lukiokurssiin liittyy mielenkiintoinen, kaikille avoin luentotilaisuus. 4.12. klo 13.30- Niemen kampukselle, Aalto auditorioon saapuvat luennoimaan oikeuskemian professori Erkki Vuori sekä oikeusgenetiikan dosentti Jukka Palo. Tarkempaa tietoa tulevissa verkostoviesteissä.

LÖYDÄT PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUKSEN NYT SEKÄ TWITTERISTÄ ETTÄ INSTAGRAMISTA!

Seuraa meitä ja kuule ensimmäisenä uusimmat LUMA-kuulumiset maakunnan alueelta:

Twitterissä PH LUMA –keskus (@PHLUMAkeskus) ja Instagramissa paijathameenluma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.