Helmikuun 2024 verkostoviesti

Kivikarnevaalit 13.3.2024!

Tule mukaan kevään huikeimpaan kivitapahtumaan 13.3. klo 17-19 Lahden Tiedepuistoon. Kivikarnevaalit ovat oiva tapa virittäytyä lumien sulettua alkavaan uuteen, vauhdikkaaseen kiviharrastuskauteen!

 • Tutki kiviä mikroskoopin, UV-valon, säteilymittarin tai magneetin avulla
 • Oma kivi mukaan! Paikalla kivien ja mineraalien tutkimiseen erikoistunut geologi, joka tunnistaa kiven kuin kiven
 • Näe häikäisevä suomalaisten kivien ja mineraalien kokoelma, joka hakee vertaistaan
 • Tiedetyöpaja: Tee oma laavalamppusi ja opi, miten kiteitä voi kasvattaa.
 • Aarrejahti perheen pienimmille

Järjestäjänä Päijät-Hämeen LUMA-keskus/Helsingin yliopisto yhteistyössä Lahden Tiedepuiston ja Lahden Kivikerhon kanssa.

Tervetuloa maantieteen opettajille suunnattuun täydennyskoulutukseen!

Järjestämme täydennyskoulutuksen maantieteen 7.–9.-luokkien opettajille uusista maantieteen opetusmateriaaleista. Opetusmateriaalit kehitettiin tutkimushankkeessa neljään eri teemaan: ihmisoikeudet, mediakriittisyys, kestävä kehitys ja ilmastonmuutos & maankäyttö. Kaikki materiaalit ovat vapaasti käytettävissä.

Koulutuksessa esitellään ja kokeillaan materiaaleja Tiedeluokka SOLU:ssa, sekä etäyhteyden päästä. Voit valita, osallistutko etänä vai paikan päällä.

Aika: tiistaina 12.3.2024 klo 14-16:30.

Paikka: Tiedeluokka SOLU, Niemenkatu 73, B-osa, 15140 Lahti.

Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/Maantieteen_uudet_opetusmateriaalit_kayttoon_4620

Näin pääset paikalle julkisilla tai omalla autolla: https://www.lahdentiedepuisto.fi/yhteystiedot/

OPH rahoittaa.

LUMA-sertifikaatti Myllylän koululle Orimattilaan!

Viime syksynä myönnettiin ensimmäiset LUMA/STEAM-sertifikaatit 16 koululle osoituksena systemaattisesta toimintakulttuurin kehittämisestä matemaattis-luonnontieteellisessä ja teknologisessa osaamisessa. Orimattilan Myllylän koulu sai sertifikaatin I-tason. Onnea! Uusia sertifikaatteja voi hakea kevään aikana.

Uutinen: https://www.luma.fi/sanomat/2023/12/15/ensimmaiset-peruskoulujen-luma-steam-sertifikaatit-on-myonnetty/

Hae sertifikaattia: https://www.luma.fi/sertifikaatti/

Vinkkaa verkostoviestistä kaverille

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti on ensisijainen viestintäkanavamme. Kerromme ensimmäisenä verkostoviestin tilaajille kerhoista, leireistä ja muista tapahtumistamme. Vinkkaa kaverille, kollegalle tai tutulle opettajalle verkostoviestistä. Verkostoviestin voi tilata www-sivuilta: https://luma.lahdenyliopistokampus.fi/

Saat tämän viestin, koska olet osa Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoa. Peruuttaaksesi tilauksen, ilmoita siitä osoitteeseen phluma(a)helsinki.fi

 

Tammikuun 2024 verkostoviesti

Varaa vierailu Tiedeluokka SOLU:un! 

Tiedeluokka SOLU tarjoaa keväällä 2024 vierailuja maaliskuun alusta toukokuun loppuun. Aikoja voi varata tammikuun 31. päivä klo 14 alkaen www-sivujen varauskalenterista. 

https://luma.lahdenyliopistokampus.fi/tiedeluokka-solu/ 

Tiedekerhot alkavat tammikuussa. 

Järjestämme keväällä monta kivaa tiedekerhoa Tiedeluokka SOLU:ssa Lahdessa, Heinolassa, sekä Teamsissa. Ilmoittautuminen alkaa 12.1. klo 12. Ole nopea! 

Kerhon nimi: Pikkutieteilijät  

Suunnattu: 1.–3. -luokkalaisille (7–9-vuotiaille / 2014–2016 syntyneet)   

Osallistujamäärä: 14   

Kerhokertojen määrä: 5 kertaa  

Kerhopäivä: Tiistai klo 17–18  

Ajankohta: 30.1. – 5.3.2024  

Paikka: Niemenkatu 73, Lahti / Tiedeluokka SOLU  

Kuvaus: 

Pikkutieteilijät on innostava tiedekerho, joka tarjoaa 1.–3. luokkalaisille lapsille mahdollisuuden tutkia maailmaa yhdessä hauskojen ja opettavien aktiviteettien avulla. Kerhossa lapset pääsevät kokeilemaan erilaisia tiedeprojekteja, kuten värikkäitä kemian kokeita, pieniä fysiikan kokeiluja ja jännittäviä tutkimuksia.   

 

Lyyti-linkki: https://www.lyyti.in/Pikkutieteilijat_0017 

 

 

Kerhon nimi: Tiedettä ja tutkimuksia  

Suunnattu: 4.–6. -luokkalaisille (10–12-vuotiaille / 2011–2013 syntyneet)  

Osallistujamäärä: 14   

Kerhokertojen määrä: 7 kertaa  

Kerhopäivä: Maanantai klo 17–18  

Ajankohta: 12.2. – 8.4.2024  

Paikka: Niemenkatu 73, Lahti / Tiedeluokka SOLU  

Kuvaus: 

Haluatko nähdä, mitä kaikkea hienoa tieteellä voi tehdä? Tiedettä ja tutkimuksia -kerhossa pääset tutustumaan jännittävien töiden kautta siihen, miten ihmeellistä tiede voi olla. Kerhossa syvennytään ennen kaikkea kemian maailmaan ja sivutaan samalla muita tieteenaloja. Kerho on tarkoitettu 4.–6.luokkalaisille.  

   

Lyyti-linkki: https://www.lyyti.in/Tiedetta_ja_tutkimuksia_5887 

 

Kerhon nimi: Tiede tutuksi  

Suunnattu: 4.–6. -luokkalaisille (10–12-vuotiaille / 2011–2013 syntyneet)  

Osallistujamäärä: 14  

Kerhokertojen määrä: 6 kertaa  

Kerhopäivä: keskiviikko klo 17–18   

Ajankohta: 21.2. – 3.4.2024  

Paikka: Lyseonmäen koulu, Savontie 19, Heinola  

Kuvaus: 

Tiede tutuksi kerho tempaa osallistujansa mukaansa innostavaan matkaan tiedemaailman kiehtovaan universumiin. Kerhossa lapset tutkivat ja oppivat luonnontieteistä kiehtovien kokeiden ja leikkien avulla.  Lapset saavat oppia, kokea ja ennen kaikkea pitää hauskaa samalla kun tutustuvat tiedemaailman saloihin. Kerho on tarkoitettu 4.-6.luokkalaisille.  

 

Lyyti-linkki: https://www.lyyti.in/Tiede_tutuksi_8094 

 

Kerhon nimi: TIEDEKERHO-ONLINE 

Suunnattu: 1.–3. -luokkalaisille (7–9-vuotiaille / 2014–2016 syntyneet)   

Osallistujamäärä: 20   

Kerhokertojen määrä: 6 kertaa  

Kerhopäivä: Torstai klo 17–18  

Ajankohta: 22.2. – 4.4.2024   

Paikka: Etänä Teams-yhteydellä  

Kuvaus: 

Tervetuloa mukaan Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen järjestämään tiedekerhoon! Tiedossa kivaa ja  

oivaltavaa tekemistä yhteensä kuuden kerhokerran verran. HUOM! Tiedekerhon sisältö on sama syksystä 2021 lähtien. Kerho kokoontuu Teams-yhteydellä.  

 

Lyyti-linkki: https://www.lyyti.in/Tiedekerho_Online_5769 

LUMA-viikot oppimisyhteisöille 17.–27.1.2024. 

LUMA-viikoilla jaetaan oivaltamisen ja onnistumisen iloa! Kannustamme kaikkia oppimisyhteisöjä järjestämään viikoilla pienempää tai isompaa luonnontieteisiin ja matematiikkaan liittyvää toimintaa.  

Julkaisemme LUMA-viikkojen ohjelman 17.1.2024. Lisätietoa ja ohjelma https://www.luma.fi/luma-viikot/ 

Jakakaa oppimisyhteisönne aktiviteetit sosiaalisessa mediassa käyttäen aihetunnistetta #LUMAviikot ja tagaamalla @lumasuomi. 

Tieteiden yö järjestetään jälleen 25.1.  

Sen järjestämisestä vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta TSV. Helsingin Yliopisto järjestää runsaasti ohjelmaa.  

Lisätietoa: https://www.tieteidenyo.fi/fi 

Tulossa maaliskuussa

Oletko kiinnostunut kivistä ja mineraaleista? Tule keskiviikkona 13.3.2024 Lahden Tiedepuistoon! Päijät-Hämeen LUMA-keskus/Helsingin yliopisto järjestää kivi-illan, jossa on mahdollisuus ihailla merkittävää suomalaisten kivien ja mineraalien kokoelmaa, tutustua kivien tunnistusmenetelmiin ja vaikka tuoda oman kivi- tai mineraalinäytteensä tunnistettavaksi. Tarkemmat tapahtumatiedot helmikuun verkostoviestissämme.

Joulukuun 2023 verkostoviesti

Tiedeluokka SOLU:n kevätlukukausi

Tiedeluokka SOLU tarjoaa keväällä 2024 vierailuja maaliskuun alusta toukokuun loppuun. Aikoja voi varata tammikuun 31. päivä klo 14 alkaen.

https://luma.lahdenyliopistokampus.fi/tiedeluokka-solu/

Tiedekasvatuksen juhlaa

Marraskuussa Lahdessa juhlittiin tiedekasvatusta, kun Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen perustamisesta tuli kuluneeksi 10 vuotta. Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkostoon kuuluva keskus on kehittynyt vuosien varrella vahvaksi alueelliseksi toimijaksi.

Lue lisää juhlista ja meistä blogista: https://blogs.helsinki.fi/phlumakeskus/2023/11/22/tiedekasvatuksen-juhlaa/

Samuli Siltasen yleisöluento 12.12. klo 17-18:30 Sibeliustalossa

Siltasen luennolla liikutaan kahdella tasolla: ylätasolla kurkistetaan tekoälyn hämmästyttäviin saavutuksiin tekstin sekä kuvataiteen saralla ja alatasolla rakennellaan maailman yksinkertaisin hermoverkko ja katsotaan, miten sen matematiikka pyörii.

Esitietovaatimukset: utelias mieli sekä plus- ja kertolaskun perusteet.

Samuli Siltanen on matematiikan professori Helsingin yliopistossa ja pitää tunnettua Samun tiedekanavaa Youtubessa.

Luento on kaikille avoin osa LUT-yliopiston ja Suomen inversioseura ry:n järjestämää Inverse Days -tiedekongressia. Lahden kaupunki tukee kongressia.

Lisätietoa: https://www.lahdenyliopistokampus.fi/event/yleisoluento-samuli-siltanen-tekoalyn-matematiikka/

Hyvää joulua toivottaa Päijät-Hämeen LUMA-keskus!

Tiedekasvatuksen juhlaa

Marraskuussa Lahdessa juhlittiin tiedekasvatusta, kun Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen perustamisesta tuli kuluneeksi 10 vuotta. Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkostoon kuuluva keskus on kehittynyt vuosien varrella vahvaksi alueelliseksi toimijaksi, joka innostaa lahtelaisia ja päijät- ja kantahämäläisiä lapsia ja nuoria luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian (LUMA) harrastamiseen ja opiskeluun.


Kymmenisen vuotta sitten Suomessa tunnistettiin tarve saada lapset ja nuoret kiinnostumaan LUMA-aineista, mikä osaltaan johti valtakunnallisen LUMA-keskus Suomi verkoston perustamiseen yliopistojen yhteyteen. Marraskuussa 2013 Päijät-Hämeen LUMA-keskuksesta tuli osa tätä verkostoa, millä vastattiin osin myös lahtelaisten opettajien ja koulujen kasvaneeseen LUMA- ja tiedekasvatusinnostukseen. Alkuun keskus järjesti tiedekerhoja ja –leirejä sekä koodauspajoja alueen kouluilla ja kirjastoilla. Toiminnan ja sen kysynnän laajentuessa tarve omalle tilalle kävi pian ilmeiseksi. Marraskuussa 2017 Helsingin yliopiston tiloihin Niemen kampukselle perustettiin Tiedeluokka SOLU, jonka tarjoama LUMA-vierailutoiminta otettiin niin Lahdessa kuin ympäristökunnissakin innolla vastaan.

Tiedeluokka SOLU tarjoaa opetusryhmille erilaisia kokeilemiseen, itse tekemiseen ja kriittiseen ajatteluun haastavia, ohjattuja vierailusisältöjä, jotka tukevat opetussuunnitelmia. Vierailijoista nuorimmat ovat varhaiskasvatusikäisiä ja vanhimmat toisen asteen opiskelijoita. Opetuksesta huolehtivat Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen asiantuntijat kukin oman koulutusalansa mukaisesti. Asiantuntijuuden lisäksi Tiedeluokka SOLU tarjoaa opetusryhmien käyttöön välineistöä, kuten laboratoriolaitteita ja esimerkiksi lisätyn todellisuuden hiekkalaatikon, jota hyödynnetään maantieteen opetuksessa. Tiedeluokassa järjestetään kerho- ja leiritoimintaa läpi vuoden. Yleisötapahtumat, kuten keväinen Rakkauden kemiaa tarjoavat kaupunkilaisille mahdollisuuden kurkistaa tiedeluokkaan ja tiedekasvatuksen maailmaan. Nykyään lähes 3000 lasta ja nuorta saa vuosittain kosketuksen tieteeseen Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen ja Tiedeluokka SOLU :n toiminnan kautta.

Tiedekasvatuksen kuluneita ja tulevia vuosia juhlittiin marraskuisena keskiviikkona Lahden Tiedepuistossa, Tiedeluokka SOLU :n tiloissa. Vieraat pääsivät tutustumaan tiedeluokkatöiden sisältöihin mm pipetoimalla DNA-näytteitä agaroosigeeliin, muokkaamaan karttoja lisätyn todellisuuden hiekkalaatikon avulla ja testaamaan taitojaan opetusrobottien ohjaamisessa. Juhlassa puhuivat keskuksen perustamiseen vahvan panoksen tuonut ja pitkään sen johtajana toiminut yliopistolehtori Jarkko Lampiselkä sekä väitöskirjaansa maantieteen tiedekasvatuksen kehittämisestä tekevä Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen asiantuntija Noora Kivikko. Juhlapuheet johdattelivat Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen perustamiseen, tiedekasvatuksen vuosiin ja tulevaisuuden näkymiin. Onnittelutervehdyksen lähetti myös LUMA-keskus Suomi-verkoston johtaja, professori Maija Aksela. Musiikista vastasivat Minja Koski ja Viljami Viippola.


Alueella tehtävän tiedekasvatuksen tulevaisuus näyttää valoisalta ja toimintaa kehitetään ja ideoidaan jatkuvasti eteenpäin. Toiminnan tavoittavuutta pyritään lisäämään mm liikuttamalla opetusta ulos tiedeluokasta liikkuvan LUMA-toiminnan ja virtuaalisten toteutusten avulla. Lahden kaupungin ja alueen korkeakoulujen yhdessä suunnittelema Lahden JunnuYliopiston toiminta tarjoaa kokonaisille ikäluokille kerrallaan mahdollisuuden tutustua tieteeseen. Päijät-Hämeen LUMA-keskus on yksi sisällöntuottajista ja osana Lahden JunnuYliopiston toimintaa kaikki lahtelaiset 9. luokkalaiset vierailevat vuosittain Tiedeluokka SOLU :ssa. Tiedekasvatusta viedään eteenpäin myös yhteistyökumppaneiden, mm LUT yliopiston Junior Universityn kanssa jakamalla asiantuntijuutta ja kehittämällä yhteisiä tiedekasvatussisältöjä. Toiminta saa tukea myös yrityskumppaneilta, kuten Lahti Energialta, jonka tuella on kehitetty esimerkiksi energiateemaan liittyvä opetussisältö.
Onnea ja menestystä Päijät-Hämeen LUMA-keskukselle ja Tiedeluokka SOLU :lle!

Teksti: Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen johtaja Tarja Kariola. Kuvat: Salla Vesa-Tikkanen.

Marraskuun 2023 verkostoviesti

NÄE METSÄ PUILTA 

 Helsingin yliopiston Tiedekulman ympäristösarjan luennot sopivat tunnilla näytettäväksi, oppilaiden itsenäisen opiskelun materiaaliksi tai opettajalle lisämateriaaliksi. 

 Luennot katsottavissa suorina lähetyksinä tai tallenteina 

 Tallenteet Youtubessa: Akkuja, mutta millä hinnalla (23.10), Mitä metsille pitäisi tehdä (25.10), Mistä virtaa tulevaisuudessa (30.11).  

 Tulevat lähetykset: 

Lisätietoa: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/ohjelma-ja-sisallot/tapahtumasarjat/ymparisto-nyt/ymparisto-nyt-2023 

 Mikä on LUMA-kehittämisyhteisö? 

 Yhteistyössä on voimaa! LUMA-kehittämisyhteisö on joukko opettamisen ammattilaisia, jotka yhdessä LUMA-keskusten asiantuntijoiden kanssa kehittävät LUMA-opetustaan (https://www.luma.fi/keskus/luma-kehittamisyhteiso/). Etäyhteyksin tapahtuva toiminta on monipuolista ja maantieteellisesti kattavaa: yhteisöön kuuluu yli 100 opettajaa varhaiskasvatuksesta lukioon, Helsingistä Utsjoelle ja pienistä kyläkouluista suurten kaupunkien yhtenäiskouluihin. 

 Toiminta jakautuu neljään teemaryhmään: i) Korkeakoulu-, tutkija- ja yritysyhteistyö, ii) Luonto oppimisympäristönä, iii) Teknologiakasvatus, ohjelmointi ja matematiikka, sekä iv) Yhteisöllisyyttä tukevat mallit ja projektioppiminen. Teemaryhmissä pureudutaan LUMA-aineisiin eri näkökulmista. ”On mielenkiintoista pohdiskella yhteisiä teemoja näin monipuolisen ammattilaisjoukon kesken. Porukassamme on monipuolista osaamista ja tietämystä, joita pääsemme jakamaan toisillemme”, kertoo Luonto oppimisympäristönä -teemaryhmän puheenjohtajana toimiva Veera Pukkila Päijät-Hämeen LUMA-keskuksesta. 

 Luonto oppimisympäristönä -teemaryhmä järjestää myös tietoiskuja, joissa jaetaan vinkkejä luonnossa ja luonnosta oppimiseen. Tietoiskuissa aiheina ovat olleet esimerkiksi kivien tutkiminen, lumitutkimukset ja luontohavaintojen kerääminen. Marraskuussa vuorossa on Hyytiälän metsäaseman tiedekasvatus. ”Osallistuin viime kesänä Hyytiälän metsäaseman tiedekasvattaja Reetta Matilaisen mainioon työpajaan UlosUtOut-tapahtumassa, ja pyysin häntä esittelemään Hyytiälän tarjoamaa tiedekasvatusta tietoiskussamme”, taustoittaa Veera Pukkila. Tietoiskut ovat avoimia kaikille opettajille. Tervetuloa kuulolle, aikataulun ja osallistumislinkin löydät alta! 

 Tietoisku opettajille: Hyytiälän metsäaseman tiedekasvatus ti 21.11. klo 14–15 

 Tule oppimaan puista ja hiilidioksidin sitomisesta! Hyytiälän metsäasemalla tehdään kansainvälistä huippututkimusta, mutta myös aktiivista tiedekasvatusta (https://www.helsinki.fi/fi/tutkimusasemat/hyytialan-metsaasema/tiedekasvatus). 

Lisätietoa: phluma(a)helsinki.fi

Tiedeluokka SOLU:n kevätlukukausi 

 Tiedeluokka SOLU tarjoaa keväällä 2024 vierailuja maaliskuun alusta toukokuun loppuun. Aikoja voi varata tammikuussa. Lisätietoja luvassa joulukuun verkostoviestissä. 

Lokakuun verkostoviesti 2023

Tervetuloa Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen ja Tiedeluokka SOLU:n syntymäpäiväjuhliin!

Ilmoittaudu 11.10-29.10.2023 Huom. paikkoja rajoitetusti. (linkki).

Tietoiskuja opettajille luonnossa ja luonnosta oppimiseen

Päijät-Hämeen LUMA-keskus, Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus ja Lounais-Suomen LUMA-keskus toteuttavat tänä lukuvuonna yhdessä sarjan lyhyitä tietoiskuja.

Aiheet ja aikataulu ovat:

Luontohavaintojen kerääminen uusintana ti 3.10. klo 14–15

Talviseurantaa ja lumitutkimuksia ti 10.10. klo 14–15

Hyytiälän metsäaseman tiedekasvatus ti 21.11. klo 14–15

Ötökkäakatemia (varmistumatta)

Jokaisessa tietoiskussa pyritään tarjoamaan aiheeseen liittyviä vinkkejä ja valmiita työohjeita niin eskari-, luokan- kuin aineenopettajillekin. Tervetuloa mukaan!

Tietoiskut toteutetaan verkon välityksellä, osallistumislinkin ja lisätietoja saat Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen asiantuntija Veera Pukkilalta (veera.pukkila(a)helsinki.fi).

Päijät-Hämeen LUMA-keskus Skotlannissa

Asiantuntijamme Tarja, Veera ja Moona (Helsingin yliopisto) sekä Lappeenrannan Junior Universityn koordinaattori Leena (LUT-yliopisto) matkasivat syyskuun alussa Skotlantiin tutustumaan paikallisen Geobus-projektin toimintaan. Matkan tarkoituksena oli hakea inspiraatiota myös Lahden ja Lappeenrannan alueen liikkuvan LUMA-toiminnan kehittämiseen ja osa reissusta toteutuikin osana Junior Universityn LUMA-Paku-hanketta. Matkan ohjelmaan kuului myös tutustuminen Edinburghin Dynamic Earth-tiedekeskukseen, jonka tarjontaan kuuluu erittäin monipuolinen valikoima työpajoja koululaisryhmille ja lisäksi paljon oheistoimintaa kaiken ikäisille ympäri vuoden. Mukaan reissusta tarttui paljon uusia ideoita ja kontakteja, jotka varmasti auttavat kehittämään liikkuvaa tiedekasvatusta myös Suomessa.

Lue lisää Skotlannin matkasta ja sen sisällöstä Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen blogista: https://blogs.helsinki.fi/phlumakeskus/

Geobus toiminta on alkanut jo vuonna 2012. Projektin tarkoituksena on tarjota ilmaista ja liikkuvaa maantieteen ja geologian opetusta ympäri Skotlantia. Geobusia ylläpitää St Andrewsin yliopiston School of Earth and Environmental Sciences ja se työllistää tällä hetkellä täysiaikaisesti kaksi ohjaajaa. Geobus kuljettaa opetussisällöt, asiantuntevat ohjaajat sekä kaikki opetusmateriaalit- ja tarvikkeet St Andrewsista minne tahansa Skotlannissa. Sen lisäksi toimintaan kuuluu tarvikelaatikoiden lainaus skotlantilaisille kouluille ja säännölliset opettajien koulututustilaisuudet. Geobusin toimintaan pääset tutustumaan lisää heidän verkkosivuiltaan: https://geobus.st-andrews.ac.uk/

Reissuporukka ja Geobusin ohjaajat Kingsbarns Beachilla mukavan geologiakävelyn jälkeen.
Tarja, Veera ja Moona ottamassa maaperänäytteitä Geobusin järjestämässä opettajien koulutuspäivässä.

 

 

 

 

 

 

 

Tervetuloa LUMA-Suomen juhlaseminaariin!

Lisätietoa: https://www.luma.fi/tapahtuma/juhlaseminaari/

Päijät-Hämeen LUMA-keskus Skotlannissa

Asiantuntijamme Tarja, Veera ja Moona (Helsingin yliopisto) sekä Lappeenrannan Junior Universityn koordinaattori Leena (LUT-yliopisto) matkasivat syyskuun alussa Skotlantiin tutustumaan paikallisen Geobus-projektin toimintaan. Matkan tarkoituksena oli hakea inspiraatiota myös Lahden ja Lappeenrannan alueen liikkuvan LUMA-toiminnan kehittämiseen ja osa reissusta toteutuikin osana Junior Universityn LUMA-Paku-hanketta. Matkan ohjelmaan kuului myös tutustuminen Edinburghin Dynamic Earth-tiedekeskukseen, jonka tarjontaan kuuluu erittäin monipuolinen valikoima työpajoja koululaisryhmille ja lisäksi paljon oheistoimintaa kaiken ikäisille ympäri vuoden.

Tämän matkakertomuksen on kirjoittanut Moona, kuka on itsekin opiskellut maantiedettä ja ympäristötiedettä Skotlannissa.

Perjantai 8.9.

Ensimmäinen aamu St Andrewsissa valkeni aurinkoisena – ja erittäin lämpimänä! Skotlantiin oli luvattu pientä helleaaltoa juuri tulevalle viikonlopulle. Aloitimme päivän herkullisella aamupalalla kahvilassa, jossa huhujen mukaan Prinssi William ja Prinsessa Kate ovat käynee useilla treffeillä opiskeluaikoinaan.

Saapuessamme yliopistolle Geobusin ohjaajat Lynn ja Lauren olivat meitä iloisesti vastassa. Pääsimme vihdoin juttelemaan tarkemmin heidän työstään ja Geobusin toiminnasta kasvotusten. Hienointa oli kuitenkin päästä näkemään Geobusin materiaalivarasto, joka oli kymmenessä vuodessa täyttynyt melkoisesti. Varaston päätyseinämällä oli suuri hyllykkö täynnä tarkasti merkittyjä laatikoita. Jokaista opetussisältöä varten oli omat laatikkonsa, jotka normaalina työpäivänä pakattaisiin autoon mukaan ja kuljetettaisiin koululle. Lynn ja Lauren esittelivät lisäksi muitakin liikuteltavia tarvikkeitaan, kuten jokien mallinukseen käytettäviä valtavan suuria metalliastioita. Saimme myös nähdä paljon videoita siitä, miten tarvikkeita hyödynnetään käytännössä. Vietimme varastossa pitkän tovin vain ihmetellen ja tutkien kaikkea mahdollista.

Perjantain virallinen työmatkaosuus päättyi, kun vihdoin maltoimme poistua tästä aarreaitasta. Ilta jatkui kuitenkin geologian merkeissä, kun suuntasimme itärannikkoa pitkin Lunan Bayn rannalle etsimään akaatteja. Tarina ei vielä kerro löytyikö niitä.

Lauantai 9.9.

Lauantain ohjelmassa oli maantieteen opettajille tarkoitettu koulutuspäivä yliopistolla. Reissumme valikoitui itseasiassa juuri tälle kyseiselle viikonlopulle, koska koulutuksen aiheena oli geologia ja maaperä. Puolet päivästä vietettiin siis kiviä tutkien ja toinen puolikas maata kaivaen.

Koulutuksen kiviosuudessa käytiin läpi kivien luokittelua ja pääsimme myös itse tunnistamaan erilaisia magma-, sedimentti-, ja metamorfisia kiviä. Jokaiselle työparille oli jaettu laatikollinen kiviä, jotka piti tunnistaa vuokaavion avulla. Apuna oli myös mm. pieni suurennuslasi eli luuppi, jolla pystyi tutkimaan tarkemmin kivien kiderakennetta. Samanlainen tehtävä tulee mahdollisesti löytymään myös PH-Luman kiviopetuksesta tulevaisuudessa…

Lounastauon jälkeen hypättiin monipuolisen maaperän ihmeelliseen maailmaan. Ensimmäisen tehtävän aiheena oli maaperän läpäisevyys. Tarkoituksena oli tutkia kuinka paljon vettä erilaiset maalajit päästävät lävitsensä: maalajeina meillä oli tavallinen hiekka, hieno hiekka ja savi. Vesi laskettiin ensimmäiseen maalla täytettyyn mitta-astiaan ”pilven” avulla, eli muovimukin, jonka pohjaan oli tehty reikiä. Ryhmänä meidän piti kellottaa kuinka kauan vedellä kestää valua toiseen astiaan ja mitata kuinka paljon vettä kukin maaperä päästää läpi. Koe toistettiin kullekin maanäytteelle kaksi kertaa. Ainoastaan savi käyttäytyi täysin kyllästettynä läpäisemättömänä, eli se ei lopulta päästänyt kaikkia vesiä valumaan mitta-astiaan.

Tutustuimme tämän kokeen jälkeen lyhyesti eri maannoksien rakenteisiin, mm. myös Suomen yleisimpään maannokseen Podsoliin. Siirryimme sen jälkeen upean iltapäiväauringon saattelemana yliopiston sisäpihalle hieman piilossa olevaan puutarhaan, jossa henkilökunta järjestää kuulemma usein grillijuhlia. Seuraava tehtävämme oli nostaa maaperästä ”poraamalla” n. 15cm profiileja, ja yrittää päästä paksuimman multakerroksen ohi hiekkaan asti. Valitettavasti meidän näytteenotto kohdallamme tuntui olevan vain loputtomasti multaa sitkeästä poraamisesta huolimatta. Havaitsimme kuitenkin pieniä eroja maan kosteuden ja värin suhteen mitä syvemmältä saimme profiileja nostettua.

Kokonaisuutena koulutuspäivä oli erittäin antoisa ja mukava, ja siitä jäi ainakin itselleni paljon muutakin käteen kuin pelkkää multaa.

Sunnuntai 10.9.

Sunnuntaina pääsimme osallistumaan Lynnin ja Laurenin pitämälle geologiakävelylle, joka oli myös yleisölle avoin tilaisuus. Lähdimme noin puolenpäivän aikaan St Andrewsista kohti Kingsbarnsin rantaa, jossa meitä odotti Cheesy Toast Shack. Nautimme suorastaan herkullisen lounaan upeissa rantamaisemissa.

Kävelymme koostui useista pysähdyksistä mielenkiintoisten geologialöydöksien kohdalla. Matkalla näimme esim. kiviin fossiloituneita puiden runkoja (1), jäätikön kuljettamia magmakivilohkareita (2) ja sementoitunutta ”modernia” kiveä, jolla oli ikää vain muutamia tuhansia vuosia (3). Kaikkien taskut täyttyivät myös omista kivi- ja simpukka-aarteista kävelyn edetessä. Kaiken kaikkiaan matkaa kertyi noin kolme kilometriä yhteen suuntaan ja päästyämme takaisin lähtöpaikalle se kyllä tuntui jaloissa. Rantahiekalla kävely on yllättävän raskasta, varsinkin jos kantaa kirjaimellisesti kiviä mukanaan.

 1.  

Ennen paluuta St Andrewsiin otimme vielä Lynnin ja Laurenin kanssa yhteiskuvan muistoksi näistä kolmesta upeasta päivästä. Opimme heiltä paljon ja oli suuri ilo tutustua samanlaista työtä tekeviin kollegoihimme myös Skotlannissa. Toivottavasti yhteistyömme jatkuu myös tulevaisuudessa!

Maanantai 11.9.

Viimeisenä matkapäivänä ohjelmassa oli tutustuminen Dynamic Earth-tiedekeskukseen Edinburghissa. Meidät vastaanotti ystävällinen Chris, kenen tehtäviin kuului esimerkiksi kouluvierailujen organisointia. Hän piti meille hyvin kattavan esittelyn Dynamic Earthin moniulotteisesta toiminnasta ja vastaili mielellään moniin kysymyksiin, joita esitimme hänelle. Oli mielenkiintoista kuulla, miten noinkin suuren volyymin tiedekasvatustoimintaa ylläpidetään ja kuinka paljon tekijöitä se vaatii.

Esittelyn jälkeen saimme kiertää keskuksen upean näyttelyn, jossa matkattiin maapallon historian läpi aina alkuräjähdyksestä alkaen. Tekemistä ja näkemistä riitti! Näyttely esitteli myös maapallon kasvillisuusalueita, kuten sademetsää ja arktista aluetta. Arktisen alueen huoneessa oli myös oikeaa jäätä! Lopuksi pääsimme katsomaan mielenkiintoisen planetaarioesityksen ilmastonmuutoksestsa nimeltä ”No Panic!”. Esitys käsitteli paljon ilmastoahdistusta ja sitä, miten se tulisi kohdata nykypäivän maailmassa. Näin maantieteilijän näkökulmasta esitys oli hyvällä tavalla ajatuksia herättelevä ja aihe sopisi käsiteltäväksi myös vierailuryhmien kanssa omassa tiedeluokassamme.

Kaiken kaikkiaan pääsimme näkemään, kokemaan ja oppimaan paljon matkamme aikana. Reissusta jäi muistoksi (monien kivien lisäksi) hirmuisesti hauskoja hetkiä ja ihania kohtaamisia, sekä tietenkin aivan uudenlaisia ideoita, joita pääsemme varmasti hyödyntämään sekä Lahdessa että Lappeenrannassa.

Skotlanti on tunnettu sateisesta säästään, mutta me emme sitä paljon päässeet kokemaan. Laitetaan tähän lopuksi vielä matkaseurueemme kuvaterveiset  paikallisessa hengessä, kun sade pääsi kuitenkin hieman yllättämään sunnuntai-iltana. Se ei onneksi menoa haitannut, kuten hymyistä näkeekin 🙂

Kuvassa vasemmalta oikealle: Moona, Leena, Veera ja Tarja.

Syyskuun verkostoviesti

Syyslukukauden kerhot

Päijät-Hämeen LUMA-keskus järjestää alakouluikäisille suunnattua LUMA -kerhotoimintaa syyslukukaudella paikan päällä Tiedeluokka SOLUssa Lahdessa, Lyseonmäen koululla Heinolassa sekä Tiedekerho Onlinen kautta virtuaalisesti. Huom! Kerhot eivät kokoonnu syyslomaviikolla 43. Ilmoittautuminen kaikkiin kerhoihin avautuu pe 8.9. klo 12.

LUMA-kerhotoimintaa Lahdessa

Tieteiden taikaa

Kenelle:                                    1.-3. -luokkalaisille (7-9 vuotiaille / 2014-2016 syntyneet)

Osallistujamäärä:                 12

Kerhokertojen määrä:        7 kertaa

Kerhopäivä:                            Maanantai klo 17-18

Ajankohta:                              2.10 – 20.11.2023

Paikka:                                     Tiedeluokka SOLU, Niemenkatu 73, Lahti

Ilmoittautumislinkki:          https://www.lyyti.in/Tieteiden_taikaa_4428

 

Kuvaus:                                   

Haluatko nähdä, mitä kaikkea ihmeellistä tieteen keinoin voi tehdä? Tieteiden taikaa -kerhossa pääset tutustumaan jännittävien töiden kautta siihen, miten ihmeellistä tiede voi olla. Kerhossa syvennytään ennen kaikkea kemian maailmaan ja sivutaan samalla muita tieteenaloja.

Avaruus -tiedekerho

Kenelle:                                    4.-6. -luokkalaisille (10-12-vuotiaille / 2011-2013 syntyneet)

Osallistujamäärä:                 12

Kerhokertojen määrä:        6 kertaa

Kerhopäivä:                            Tiistai klo 17-18

Ajankohta:                              3.10. – 14.11.2023

Paikka:                                     Niemenkatu 73, Lahti / Tiedeluokka SOLU

Ilmoittautumislinkki:                           https://www.lyyti.in/Avaruus_tiedekerho_2487

 

Kuvaus:

Tervetuloa Avaruus-tiedekerhoon, missä avaruus kohtaa kemian ja fysiikan kiehtovan maailman! Avaruus-kerho on innostava ja opettavainen ympäristö 4.–6. luokkalaisille avaruudesta ja tieteellisistä kokeista kiinnostuneille. Kerhossamme pääsee tekemään upeita avaruusteemaisia fysiikan ja kemian kokeita.

LUMA –kerhotoimintaa Heinolassa

Pikku Tutkijat

Kenelle:                                    1.-3. -luokkalaisille (7-9 -vuotiaille / 2014-2016 syntyneet)

Osallistujamäärä:                 8

Kerhokertojen määrä:        7 kertaa

Kerhopäivä:                            keskiviikko klo 17-18

Ajankohta:                              4.10 – 22.11.2023

Paikka:                                     Lyseonmäen koulu, Savontie 19, Heinola

Ilmoittautumislinkki:          https://www.lyyti.in/Pikku_Tutkijat_5920

 

Kuvaus:

Pikku Tutkijat -kerhossa tutustutaan monialaisesti luonnontieteisiin kokeellisten töiden ja tutkimusten avulla. Tutustumme viikoittain erilaisiin aiheisiin luonnontieteiden parissa ja opimme samalla ympäröivästä maailmasta ja sen erilaisista ilmiöistä.

Virtuaalista LUMA -kerhotoimintaa

Tiedekerho Online

Kenelle:                                    1.-3. -luokkalaisille (7-9 -vuotiaille / 2014-2016 syntyneet)

Osallistujamäärä:                 20

Kerhokertojen määrä:        6 kertaa

Kerhopäivä:                            Keskiviikko klo 17-18

Ajankohta:                              1.11. – 13.12.2023 (HUOM! viikolla 45 kerho kokoontuu TO 9.11.. Kerho ei kokoonnu itsenäisyyspäivänä)

Paikka:                                     Virtuaalisesti Teams-yhteydellä

Ilmoittautumislinkki:          https://www.lyyti.in/Tiedekerho_Online_7436

 

Kuvaus:

Tervetuloa mukaan Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen järjestämään virtuaaliseen tiedekerhoon! Tiedossa kivaa ja oivaltavaa tekemistä yhteensä kuuden kerhokerran verran. HUOM! Tiedekerhon sisältö on sama kuin syksystä 2021 lähtien. Kerho kokoontuu Teams-yhteydellä.

 

Tietoiskuja luonnossa ja luonnosta oppimiseen

Päijät-Hämeen LUMA-keskus toteuttaa tänä lukuvuonna yhdessä Keski-Pohjanmaan LUMA-keskuksen kanssa sarjan lyhyitä tietoiskuja. Aiheet ja aikataulu ovat:

 • Luontohavaintojen kerääminen, ke 20.9.23 klo 14-15
 • Talviseurantaa ja lumitutkimuksia, ti 10.10.23 klo 14-15
 • Hyytiälän metsäaseman tiedekasvatus, ti 21.11. klo 14-15
 • Ötökkäakatemia (varmistumatta)

Jokaisessa tietoiskussa pyritään tarjoamaan aiheeseen liittyviä vinkkejä ja valmiita työohjeita niin eskari-, luokan- kuin aineenopettajillekin. Tervetuloa mukaan!

Tietoiskut toteutetaan verkon välityksellä, osallistumislinkin ja lisätietoja saat Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen asiantuntija Veera Pukkilalta (veera.pukkila@helsinki.fi).

Ohjelmointityöpaja 3 – 6 –vuotiaille

Varaa ryhmällesi ohjelmointityöpaja, joka toteutetaan joko Tiedeluokka SOLUssa (Niemenkatu 73, Lahti) tai päiväkodillanne Lahden kaupungin alueella. Työpajoissa tutustutaan toiminnallisesti ohjelmoinnin saloihin. Aluksi tehdään yhdessä harjoituksia ja sitten päästään ohjaamaan söpöä pandarobottia. Työpajan sisällön voi muokata ikäryhmälle sopivaksi. Työpajat toteutetaan LUMA-paku –hankkeessa https://www.lut.fi/luma-paku

Ryhmän maksimikoko: 12 lasta

Kesto: 30-45 min

Missä: Tiedeluokka SOLUssa tai teidän päiväkodillanne (Lahden kaupungin alueella)

Ilmoittautuminen: maiju.rintakumpu@lut.fi (ks varattavissa olevat ajankohdat alla). Kerro viestissä ikäryhmä, ryhmän koko ja valitsemanne vierailutapa ja sen päivämäärä. Ajankohdat täytetään varausjärjestyksessä.

 

Yhteistyössä:

Helsingin yliopisto, Tiedeluokka SOLU, LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu

Päijät-Hämeen LUMA-keskus ja Tiedeluokka SOLU juhlivat

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen perustamisesta tulee marraskuussa kuluneeksi 10 vuotta ja sen osana Tiedeluokka SOLU on tarjonnut alueellista tiedekasvatustoimintaa jo 6 vuoden ajan. Vuosien kulumista juhlistetaan keskiviikkona 8.11.2023 Tiedeluokka SOLUn ja Lahden Tiedepuiston tiloissa. Kutsu ja ilmoittautumislinkki juhlaan verkostollemme lokakuun verkostoviestissämme.

LUMA-keskus Suomi -verkoston juhlaseminaari

Lämpimästi tervetuloa LUMA-keskus Suomi –verkoston juhlaseminaariin!

Aika:                Perjantaina 10.11.2023 kello 13.15–15.00. Tilaisuus alkaa kahvituksella kello 12.30–13.15.

 

Paikka:            Juhlasali, Unioninkatu 33, Helsinki ja etäyhteydellä.

 

Tapahtumaan avataan ilmoittautuminen elo-syyskuussa.

 

Alustava ohjelma

12.30–13.15 Kakkukahvit

13.15–13.35 Pääpuheenvuoro

13.35–13.50 Helsingin yliopiston puheenvuoro

13.50–14.10 LUMA-strategia ja sen merkitys

14.10–14.40 LUMA-verkostostan matka – LUMA-keskustoimintaa Suomessa 20 vuotta ja verkostona 10 vuotta

14.40–15.00 Tunnustuspalkinnot ja onnittelupuheenvuoro

Kiihdytin hiukkasen – korkeajännitteinen kilpailu lukiolaisille

Kiihdytin hiukkasen -hanke on lukiolaisryhmille ja niiden opettajille suunnattu kilpailu. Kilpailun pääpalkintona on mahdollisuus tehdä oma tutkimushanke Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorion hiukkassuihkuilla ja laitteilla oikeiden tutkijoiden tapaan. Kilpailuun ilmoittaudutaan vapaamuotoisella hakemuksella, jossa ryhmä kertoo, miksi juuri heidän tulisi päästä tekemään koe Jyväskylässä. Raati valitsee hakemusten perusteella neljä ryhmää, jotka kutsutaan kiihdytinlaboratorioon. Ryhmien matkat kustannetaan. Jokaiselle ryhmälle nimetään tutor, jonka kanssa ryhmät työstävät tutkimussuunnitelman. Tutkimussuunnitelmien mukaiset kokeet suoritetaan kiihdytinlaboratoriossa tutorien ja henkilökunnan avustuksella. Kilpailun tavoitteena on tehdä tutkimusta tunnetuksi ja innostaa nuoria luonnontieteiden pariin.

Kilpailu on hyvin linjassa uuden opintosuunnitelman kanssa, jossa painotetaan laaja-alaista osaamista. Opettajille kilpailu antaa poikkeuksellisen mahdollisuuden laajentaa omaa osaamistaan, ja toimii siten täydennyskoulutuksena.

Kilpailuun ilmoittautuminen on alkanut. Osallistumishakemuksia voi toimittaa 22.9.2023 saakka. Hakemus on vapaamuotoinen sähköpostikirje, jossa tulisi esitellä ryhmä (4-6 opiskelijaa + opettaja) ja motivaatio osallistua kilpailuun. Valitut ryhmät julkaistaan Tutkijoiden yö-tapahtumassa 29.9.2023.

 

Lisätietoja

www.jyu.fi/ajankohtaista

sekä

Janne Pakarinen

Yliopistotutkija

janne.pakarinen(a)jyu.fi

040 805 4900

 

Elokuun verkostoviesti

Tiedeluokka SOLU :n syyslukukausi käynnistyy

Tiedeluokka SOLU :n syyslukukauden opetusvierailutoiminta käynnistyy syyskuussa. Vierailuajat ovat varattavissa SOLU :n nettisivun varauskalenterin kautta tiistaina 15.8. klo 14 alkaen. Vierailusisältöihin tulee päivityksiä ennen kalenterivarauksen avautumista. Kalenteriin lisätään varattavia aikoja mahdollisuuksien mukaan syyslukukauden kuluessa. Tiedotamme lisäyksistä some-kanavillamme.

Sisältöjen yhteydessä on määritelty vierailevan ryhmän maksimikoko. Jos haluat varata opetuksen suuremmalle ryhmälle, ole yhteydessä suoraan kyseisestä aineesta vastaavaan LUMA-asiantuntijaan.

Tiedeluokka SOLU :n uusia, mielenkiintoisia sisältöjä:

Metsän mikrobiologiaa (Ympäristötiede; 7-9lk, toinen aste)

 • Työssä tutustutaan metsien monimuotoisuuteen, kasvupaikkoihin sekä hyönteisten ja mikrobien vaikutuksiin metsän ravinnekiertoon. Työ sisältää mikrobien kanssa työskentelyä laboratoriossa.

Luonnonmullistukset (Maantiede; 1-6lk) 

 • Työssä selvitetään kokeellisten töiden avulla luonnon voimien salaisuuksia ikäryhmälle soveltuvalla tavalla. Vierailun aikana tutuksi tulevat mm. tulivuoret, maanjäristykset ja hirmumyrskyt.

Ilmastonmuutos ja katastrofit (toinen aste) 

 • Mitä eroa on luonnon ilmiöllä ja ”luonnon”katastrofilla? Miten katastrofien riskejä voidaan hallita? Miten ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan katastrofien esiintyvyyteen? Vierailulla tutustutaan monipuolisesti erilaisiin katastrofeihin ryhmätöiden ja kokeellisen demonstraation johdattelemana.

Tiedeluokka SOLU :n varauskalenteri ja LUMA-asiantuntijoiden yhteystiedot:

https://luma.lahdenyliopistokampus.fi/tiedeluokka-solu/

Tutustu alla olevasta linkistä Helsingin yliopiston sekä muiden yliopistojen tiedeluokkien tarjontaan. Myös virtuaalisia sisältöjä tarjolla!

https://www.luma.fi/opettajille/luma-keskusten-tiede-ja-teknologialuokat/

Syyslukukauden kerhot

Tiedeluokka SOLU :ssa järjestetään alakouluikäisille suunnattua LUMA -kerhotoimintaa syyslukukaudella alkaen syyskuun loppupuoli/lokakuun alku. Myös virtuaalinen Tiedekerho Online järjestetään syksyllä. Tarkemmat tiedot kerhosisällöistä sekä ilmoittautumislinkit julkaistaan syyskuun verkostoviestissämme.

Maksuttomia luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian verkkokursseja

Luon­non­tie­teet nyt ja tu­le­vai­suu­des­sa: Ke­mia tie­tee­nä ja yh­teis­kun­nas­sa, Helsingin yliopisto

Mitä kemia on nyt ja tulevaisuudessa? Minkälaisia kysymyksiä siinä tutkitaan ja ratkaistaan? Miten kemian osaamisella voi osallistua globaalien kysymysten ratkaisemiseen? Minkälaisia opiskelu -ja uramahdollisuuksia kemia tarjoaa?

Kemia tieteenä ja yhteiskunnassa -verkkokurssi on suunnattu lukiolaisille, mutta se on avoin myös kaikille muille kiinnostuneille. Kurssi koostuu kahdesta yhden opintopisteen kokonaisuudesta, ja opiskelija voi suorittaa sen joko kokonaan tai osittain (1 op tai 2 op). Kurssista saa kurssitodistuksen. Opettaja voi käyttää kurssia myös osittain monilla lukion kursseilla. Korvaavuuksista tulee sopia opettajan kanssa.

Katso koko kurssitarjonta täältä:

https://www.luma.fi/lapsille-nuorille-perheille/korkeakoulujen-luma-opetustarjontaa-lukiolaisille/

Hae mukaan Science on Stage –festivaaleille

Opettaja, varhaiskasvattaja tai alan muu toimija, löytyisikö sinulta opetusidea tai -käytänne, jonka haluaisit jakaa muiden kanssa?
Science on Stage -festivaalit ovat Euroopan suurin opetustapahtuma LUMA-aineita opettaville. Kansainvälisen messutapahtuman tavoitteena on jakaa ideoita, oppia uutta ja tutustua kansainvälisiin kollegoihin. Vuonna 2022 festivaalit kokosivat yhteen 450 eurooppalaista opettajaa yli 30 maasta.
Haku on nyt auki! Suomesta valitaan 30 opettajaa tai ohjaajaa, jotka pääsevät osallistumaan festivaaleille maksutta koko neljän päivän ajan ja esittelemään omia opetusideoitaan tapahtumassa.

https://www.luma.fi/science-on-stage/

LUMAn lumoa -täydennyskoulutus eheyttävästä opetuksesta erilaisissa oppimisympäristöissä

Opetuksen eheyttäminen, monialaiset oppimiskokonaisuudet ja laaja-alainen osaaminen ovat kirjattu opetussuunnitelmien perusteisiin, mutta kuinka niitä tulisi toteuttaa koulussa tai päiväkodissa? Mitkä työtavat ja oppimisympäristöt on todettu tutkimuksen perusteella toimiviksi? Entä miten tällaista opetusta voidaan arvioida?

Tutkimuksen mukaan linjakkaasti toteutettu eheyttävä ja laaja-alainen opetus lisää oppioiden kiinnostusta LUMA-aineita (luonnontieteet, matematiikka ja teknologia) kohtaan. Opetusta eheytetään tavallisesti yhdistelemällä eri tiedonaloja jonkin ajankohtaisen aiheen käsittelyssä. Opetuksessa voidaan esimerkiksi tehdä yhteistyötä eri oppiaineiden kanssa tai vaikka koulun tai päiväkodin ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

Tässä koulutuksessa pääset kuulemaan tavoista rakentaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia erilaisissa ympäristöissä. Esiteltäviä työtapoja voit toteuttaa joko yhteistyössä oman koulusi tai päiväkotisi sisällä tai muiden kumppanien kanssa. Ideoiden lisäksi saat koulutuksesta kontakteja yhteistyön aloittamiseen. Tervetuloa oppimaan kanssamme!

Lue lisää ja katso mm syksyn 2023 lähikoulutusten ajankohdat:

https://www.luma.fi/opettajille/luman-lumoa/

Teknologiateollisuus haluaa olla tukemassa tiedeleirien toimintaa valtakunnallisesti

Teknologiateollisuus mahdollistaa nuorten vierailut Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksiin. Maksamme leiriläisten tilausbussin suoraan liikennöitsijälle. Asian koordinointi yritykseen ja liikennöitsijään hoidetaan leirin järjestäjien toimesta, samoin matkatuen hakeminen hyvissä ajoin ennen vierailua.

 

Katso Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritykset täältä: https://teknologiateollisuus.fi/fi/jasenluettelo

(valitse ”Näytä toimipaikat” kohta)

Matkatukihakemus löytyy täältä: https://www.lyyti.fi/reg/MyTech_matkatukihakemus

(tee hakemus viimeistään kaksi viikkoa ennen vierailua)

 

Kesäkuun verkostoviesti

Tiedeluokka SOLU :n syyslukukausi

Tiedeluokka SOLU :n syyslukukauden opetusvierailutoiminta käynnistyy syyskuussa. Vierailuajat ovat varattavissa SOLU :n nettisivun varauskalenterin kautta keskiviikosta 15.8. klo 14 alkaen. Vierailusisältöihin tulee päivityksiä ennen kalenterivarauksen avautumista.

Sisältöjen yhteydessä on määritelty vierailevan ryhmän maksimikoko. Jos haluat varata opetuksen suuremmalle ryhmälle, ole yhteydessä suoraan kyseisestä aineesta vastaavaan LUMA-asiantuntijaan.

Tiedeluokka SOLU :n varauskalenteri ja LUMA-asiantuntijoiden yhteystiedot:

https://luma.lahdenyliopistokampus.fi/tiedeluokka-solu/

LUMA-toiminta lähtee liikkeelle!

Päijät-Hämeen LUMA-keskukselle myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahaston apurahahaussa 13 000€ Liikkuvan LUMA-toiminnan kehittämiseen ja käyttöönottoon Päijät-Hämeen alueella. Toiminnan tavoitteena on laajentaa Tiedeluokka SOLU :ssa toteutetun tiedekasvatustoiminnan tavoittavuutta ja tarjota lapsille ja nuorille tasa-arvoisempia ja yhdenvertaisempia mahdollisuuksia saada kosketus tieteeseen.

Apurahan avulla kehitetään malli, jossa tiedekasvatusta liikutetaan päiväkodeille ja kouluille LUMA-asiantuntijan johdolla toteutettavaksi. Lisäksi Tiedeluokka menee laatikkoon: apurahan turvin suunnitellaan opetusta tukevia tiedetyölaatikkoja, joita lainataan alueen koulujen ja päiväkotien käyttöön. Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahaston apurahat jaettiin Lahden Sibeliustalolla pidetyssä vuosijuhlassa 31.5.2023. Yhteensä rahasto jakoi myöntöinä 540 000 euroa.

Luonnon hyvinvointivaikutuksia tutkivalle Riikka Puhakalle akatemiapalkinto

Suomen Akatemia palkitsee Helsingin yliopistossa Lahden Yliopistokampuksella akatemiatutkijana työskentelevän Riikka Puhakan poikkeuksellisesta tieteellisestä rohkeudesta ja luovuudesta sekä toiminnasta tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseksi.

Luonnon vaikutuksia nuorten hyvinvointiin ja terveyteen tutkiva Riikka Puhakka ja Aalto-yliopiston energiatekniikan professori Ville Vuorinen saavat vuoden 2022 akatemiapalkinnot. Kyseessä on merkittävä tunnustus, jonka Suomen Akatemia voi myöntää tutkijalle, joka on työssään osoittanut poikkeuksellista tieteellistä rohkeutta, luovuutta tai ennakkoluulottomuutta. Bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa toimiva Puhakka johtaa parhaillaan Suomen Akatemian rahoittamaa monitieteistä NATUREWELL-hanketta (2019–2024), jossa tutkitaan suomalaisnuorten ulkoiluharrastusten vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin.

Katso esittelyvideo

”Akatemiapalkinto 2022: luonnon vaikutuksia nuorten hyvinvointiin ja terveyteen tutkiva Riikka Puhakka” Suomen Akatemian YouTube-kanavalla: https://www.youtube.com/watch?v=BUcnEOas6wY

Hyvää kesää!

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen tiimi kiittää kuluneesta lukuvuodesta ja toivottaa lämmintä ja leppoisaa kesää! Ensi syksynä tavataan jälleen tiedeluokkavierailujen, lukiokurssien, koulutusten, kerhojen ja leirien parissa. Näistä enemmän seuraavassa verkostoviestissä, joka ilmestyy 9.8.

Kivaa tiedetekemistä kesäpäiviin löytyy Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen virtuaalisen tiedekerhon YouTube –videoista, linkki alla.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLk_aoilNJwBX_PzHLDXDoVx4p5nZ4gNEk