Toukokuun 2024 verkostoviesti

Päijät-Hämeen LUMA-keskus satsaa kuntayhteistyöhön – kestävä kehitys painopisteenä

Helsingin yliopiston Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen ja Asikkalan kunnan yhteisessä hankkeessa Asikkala suunnannäyttäjänä ilmastonmuutos- ja kestävyysopetuksen merkityksellisyyden vahvistajana tuotettiin tutkimusperustaisesti maantiedon 7.–9.luokkalaisten opetukseen soveltuvia opetusmateriaaleja. Teemoina ovat: ilmastonmuutos ja maankäyttö, kestävä kehitys, mediakriittisyys ja ihmisoikeudet.

Lue koko juttu täältä: https://www.luma.fi/sanomat/2024/04/22/paijat-hameen-luma-keskus-satsaa-kuntayhteistyohon-kestava-kehitys-painopisteena/

Lukiolaiset ratkoivat ympäristökriisiä Lahden JunnuYliopiston tiedetapahtumassa

Keskiviikkona 17.4.2024 Niemen kampusalue täyttyi lukiolaisista, kun Lahden lukioiden toisen vuosikurssin opiskelijat kokoontuivat ratkomaan fiktiiviseen Poukaman kaupunkiin iskeneen myrskyn aiheuttamia ongelmia. Poikkeuksellinen myrsky oli katkonut sähköjä ja kaatanut puita, mutta tuhojen kokonaislaajuudesta ei ollut selvyyttä.

Päijät-Hämeen LUMA-keskus oli tapahtumassa mukana toteuttamalla kaksi luma-aiheista työpajaa. Työpajoissa rajuilman aiheuttamia ongelmia ratkottiin ympäristökemian ja mikrobiologian keinoin. Yhteensä tapahtumassa oli työpajoja yli 20 ja niiden teemat vaihtelevat data-analytiikasta ympäristökemiaan ja ravitsemustieteestä kriisiviestintään ja hoitotyön koordinointiin.

Mikrobiologian tutkimusmenetelmiä käyttäen tunnistettiin kaupungin juomaveteen päässyt taudinaiheuttaja ja selvitettiin, kuinka se voidaan poistaa vedestä.

– Mikrobiologian tutkimukset sujuivat mallikkaasti. Opiskelijat kokivat työpajan antoisaksi. Opiskelijat kyselivät myös tutkijan työstä, sen hyvistä ja huonoista puolista, kertovat Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen asiantuntijat Veera Pukkila ja Suvi Simpanen.

Ympäristökemian työpajassa oli puolestaan tehtävänä kokonaisfosforin määrittämistä pintavesistä ja fosforin poistamista saostamalla. LUMA-keskuksen asiantuntija Olga-Sofia Alitalon mukaan opiskelijat pitivät erityisesti konkreettisesta tekemisestä ja työskentelystä oikeassa laboratoriossa.

Myrskyn armoilla -tapahtuman sisällöistä vastasivat alueen korkeakoulujen opiskelijat, tutkijat ja asiantuntijat. Työpajoja oli toteuttamassa yhteensä yli 40 asiantuntijaa. Tapahtuma oli jatkoa vuosien 2021 ja 2022 Veden armoilla -lukiolaistapahtumille. Päijät-Hämeen LUMA-keskus on ollut toteuttamassa tapahtumaa kaikilla kolmella kerralla.

Myrskyn armoilla -tiedetapahtuma on osa Lahden JunnuYliopisto -toimintaa. JunnuYliopisto on varhaiskasvatuksesta lukiokoulutukseen ulottuva tiedekasvatuspolku, jonka toiminnasta vastaavat Lahden kaupunki, Helsingin yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu, LUT-yliopisto, Lahden Yliopistokampus sekä Päijät-Hämeen LUMA-keskus.

LUMA-päivät/ Science on Stage

Opettajat ja LUMA-aineista kiinnostuneet – kutsu kollega mukaan ja ilmoittaudu LUMA-päiville, jotka pidetään Turussa 14.–16.8.2024!

Ohjelmassa on tutustumista kansainväliseen Science on Stage -messutapahtumaan, monipuolisia työpajoja eri LUMA-opetuksen aiheista sekä tutustumista Turun yliopiston Lounais-Suomen LUMA-keskuksen sekä Åbo Akademin Skolresursin tiedekasvatukseen sekä mielenkiintoisia vierailukäyntejä.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: https://www.luma.fi/luma-paivat/

Kevään tiedekerhoissa tapahtui!

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen tiedekerhoja on järjestetty toiminnan alkuajoista lähtien ja tämän kevään tiedekerhot pyörivät jälleen vilkkaasti. Yhteensä viisi erilaista lähikerhoa kokoontui tammi- ja huhtikuun välisenä aikana Lahdessa ja Heinolassa. Lahdessa tiedekerhoja pidettiin perinteisesti Niemen kampuksella tiedeluokka SOLUssa, minkä lisäksi koko lukuvuoden kestävä kerho järjestettiin Länsiharjun koululla Harrastamisen Lahden mallin toiminnan organisoimana. Heinolaan Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen tiedekerhotoiminta laajeni viime syksynä ja kerhotoiminta jatkui Heinolan Lyseonmäen koululla myös keväällä. Lisäksi tiedekerho Online tavoitti lapsia laajemminkin Päijät-Hämeen ja Hämeen seudulla. Kaiken kaikkiaan tiedekerhotoimintaan osallistui kevään aikana yli 70, iältään 7-12 -vuotiasta lasta.

LUMA-kerhoissa vetäjinä toimivat kerhokoulutuksen käyneet, tiedetoiminnasta kiinnostuneet lukiolaiset, jotka pääosin suunnittelevat oman kerhonsa sisällön itse. Tämän vuoden kerhoissa tutustuttiin erilaisten töiden kautta mm. kemian, biologian ja fysiikan saloihin. Kemiallisiin reaktioihin pääsi käsiksi esimerkiksi punakaalimehun ja elefantin hammastahnan avulla. Tiheyden käsite konkretisoitui pipetoimalla koeputkiin eri määrän sokeria sisältäviä liuoksia kerroksittain ja lopputuloksena saatiin huikeita sokerisateenkaaria. Muovia valmistettiin erilaisista raaka-aineista mm. perunajauhoista tai maidosta ja omatekemä muovailuvaha syntyi vehnäjauhoista. Käsienpesun tärkeys ilmeni hyvin, kun agarmaljoilla kasvatettiin hyvin ja huonosti pestyjen käsien bakteereja. Kerhoissa pääsi myös tekemään sähkötöitä ja mikroskopoimaan.

Kerholaisten suosikkitöiksi nousivat mm. katuliitujen ja kylpypommien teko, suolakiteiden tutkiminen ja tauti leviää -peli. Myös sokerisateenkaaret ja jäätelön valmistus olivat huippua. Kerhojen tavoite on tiedetöiden kautta tehdä havaintoja ja oivalluksia luonnontieteiden eri ilmiöistä oppien näin myös uutta. Kevään kerhoissa opittiinkin ”että kiinteä hiilidioksidi höyrystyy”, ”aika paljon kaikkea” ja toisaalta ”ei juuri mitään”. Kerholaisilta saatu palaute oli suurelta osin positiivista: ”Maailman paras paikka koko maailmassa! Kiitos!”, ”Oli kivaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa-aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa”

Tiedekerhotoiminta jatkuu jälleen ensi syksynä. Kerhojen aikataulut varmistuvat elokuun aikana ja ilmoittautuminen alkaa myös tällöin. Tiedot kerhoista ja ilmoittautumislinkki julkaistaan verkostoviestissä ja verkkosivuillamme. Pieni vinkki kerhoista kiinnostuneille: verkostoviestin kautta tiedot saa hieman aiemmin, joten kannattaa liittyä verkostoviestin tilaajaksi https://luma.lahdenyliopistokampus.fi/yhteystiedot/

Tervetuloa tiedekerholaiseksi!

Hei biologian/kemian ope, tule tutustumaan Tiedeluokka SOLUn opetustarjontaan!

Tiesitkö, että voit varata luokallesi opetuskäynnin Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen Tiedeluokka SOLUun? Tiedeluokan asiantuntijoiden ohjaamina opiskelijat saavat käytännön kokemuksen laboratoriotyöskentelystä ja pääsevät soveltamaan lukiokursseilla oppimiaan taitoja ja tietoja. Tarjoamme biologian opetukseen soveltuvia DNA-tekniikan töitä sekä useita kemian laboratoriotöitä.

Järjestämme Lahden lähikuntien lukioiden biologian ja kemian opettajille tutustumisillan Tiedeluokka SOLUun ja sen opetustarjontaan tiistaina 14.5. klo 17-19 osoitteessa Lahden Tiedepuisto, Niemenkatu 73 B-osa, Lahti. Asiantuntijamme esittelevät tällä hetkellä tarjolla olevia lukiolaisten laboratoriotöitä sekä Tiedeluokka SOLUn opetusympäristöä. Samalla voit tehdä ryhmällesi ennakkovarauksen lukuvuodelle 2024-2025, ennen tiedeluokan virallisen varauskalenterin avautumista!

Ilmoittaudu tilaisuuteen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen phluma@helsinki.fi ti 8.5. mennessä, jotta osaamme varautua riittävään tarjoiluun.

Syksyn varauskalenteri ja uudistuva verkostoviesti

Syyslukukauden 2024 varauskalenteri aukeaa viikolla 36. Lisätieto tästä seuraavassa verkostoviestissä.

Uudistamme verkostoviestiä ja saat seuraavan viestin kesän jälkeen. Verkostoviestin tilaajana saat ensimmäisenä tiedon toiminnastamme myös jatkossa.

HYVÄÄ KESÄÄ!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *