Huhtikuun 2024 verkostoviesti

Kivikarnevaalit! ”Kiinnostaa kuin kasa kiviä”

No todellakin kiinnostaa! Tämä ilmaus sai positiivisen merkityksen maaliskuisena keskiviikkona, kun Kivikarnevaalit! –tapahtuma veti Lahden Tiedepuiston Kilpikonna-aulaan lähes 200 kivistä ja mineraaleista kiinnostunutta osallistujaa. Tapahtuman järjesti kaikille aihepiiristä innostuneille Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkostoon kuuluva Päijät-Hämeen LUMA-keskus yhdessä Lahden Kivikerhon ja Lahden Tiedepuiston kanssa. Kivikarnevaalit! –tapahtuma sai innoituksensa halusta levittää kivien ja mineraalien monipuolisen maailman ilosanomaa ja elvyttää kivien etsimistä ja tutkimista harrastuksena.

Moni on joskus olisi löytänyt hienon kiven ja usea kerää niitä tositarkoituksella. Suomessa onkin todella kauniita ja ainutlaatuisia kivimineraaleja, jopa niin hienoja, ettei moni uskoisi sellaisia täältä löytyvänkään. Kivikarnevaalit! –tapahtuma tarjosi hienon mahdollisuuden tutustua niistä upeimpiin lähietäisyydeltä.

”Ovatko nämä kaikki kivet todella löytyneet Suomesta?”.

Tällaisia kysymyksiä kävijöiden keskuudessa herätti Lahden Tiedepuistossa jo reilun vuoden ajan nähtävillä ollut laaja suomalaisten kivien ja mineraalien kokoelma, jonka äärellä maamme geologinen monipuolisuus avautui monelle kävijälle aivan uudella ja yllättävällä tavalla. Kokoelman keräsi elämäntyönään jo edesmennyt lahtelainen Matti Lång ja Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen tiedekasvatus- ja näyttelykäyttöön kokoelma päätyi Matin perikunnan lahjoittamana.

Kivikarnevaalit! mahdollisti virittäytymisen lumien sulettua alkavaan kiviharrastuskauteen.  Tapahtuma tarjosi työkaluja kivien ja mineraalien määrittämiseen esimerkiksi mikroskoopin, UV-valon, kovuustutkimuksen ja magneetin avulla. Oman kivikin oli mahdollista tuoda mukanaan Lahden Kivikerholaisten tunnistettavaksi. Tapahtuman nuorimmat osallistujat pääsivät aarrejahtiin, jonka suorittamisesta palkinnoksi sai, kuinkas muuten kuin kauniita kiviä. Tiedetyöpajassa tehtiin laavalamppuja LUMA-asiantuntijan johdolla.

Kivikarnevaalit! –tapahtuman suosio yllätti. Kivet ja mineraalit kiehtovat niin lapsia kuin vanhempiakin ja kivien etsiminen ja tutkiminen on harrastuksena selvästi jälleen yleistymässä. Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen tiedekasvatustoiminnassa tämä huomioidaan myös, sillä Tiedeluokka SOLU :n maantieteen kokonaisuuksiin liitetään lähiaikoina geologian sisältö alueen opetusryhmien hyödynnettäväksi.

Lisätietoa

Päijät-Hämeen LUMA-keskus https://luma.lahdenyliopistokampus.fi/

Lahden Kivikerho https://lahdenkivikerhory.kotisivukone.com/

Matti Långin keräämä suomalaisten kivien ja mineraalien kokoelma on nähtävillä Lahden Tiedepuistossa (Niemenkatu 73, 15140 Lahti) rakennuksen aukioloaikoina ma – pe klo 8–16.

Alakoululaisten luokkaretkipäivät tiedeluokka SOLUssa 22. ja 23.5.

Hei 1.–4. luokan ope, tee luokkasi kanssa kevätretki Tiedeluokka SOLUun! Ennakkoon varattavana aikana luokkasi (max. 30 lasta) pääsee sukeltamaan kiehtovien tiedekokeiden maailmaan ohjatun tiedeluokkatyön kautta.

Tiedeluokkatyön kesto on noin 30-40 minuuttia, jonka jälkeen voitte tutustua vapaamuotoisesti hienoon kivikokoelmaamme sekä mm. oppia kivistä ja niiden tutkimisesta asiantuntijoidemme opastamana. Omien eväiden syöntiin löytyy tilaa sekä sisältä että ulkoa.

Ilmoittaudu pian, paikkoja rajoitetusti! Ilmoittautumislinkki: https://www.lyyti.in/luokkaretkipaivat

HUOM! Busseilla numero 2 ja numero 13 pääsee Lahden Tiedepuistoon, jossa tiedeluokkamme sijaitsee. Muistathan, että voit hyödyntää paikallisliikenteen ilmaista kyytiä lapsiryhmille, lisätietoa täältä: https://www.lsl.fi/liput-ja-hinnat/ilmaismatkat/

Tervetuloa Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kesäleirille 2024

Tällä kesäleirillä on vielä muutama paikka vapaana.

LUMA-kesäleiri II

Miten matematiikka ja ohjelmointi valmistavat tulevaisuuden ongelmanratkaisijoita? Tervetuloa mukaan oppimaan LUMAT-tutkimusseminaariin 3.–4.6.

Vuotuinen tutkimussymposium järjestetään 14. kerran 3.–4.6. Tämän vuoden teemana on new trends in math and computing science education.Tapahtuma on maksuton ja kaikki ovat tervetulleita kuuntelemaan ja keskustelemaan matematiikan ja ohjelmoinnin opetuksen uusista trendeistä. Tapahtuma järjestetään verkon välityksellä.

Lisätietoa: https://www.luma.fi/tapahtuma/lumat-research-symposium/#msdynttrid=FSPsq4y6q0T5KmBLpqA8Uq1z3ehX4ameceLUbtCqgSc

Tietoiskuja opettajille

Hei ope,

Tule kuuntelemaan vinkkejä luonnossa ja luonnosta oppimiseen. Tarjolla kaksi etänä toteutettavaa, kaikille avointa tietoiskua. Vielä ehdit, ei ennakkoilmoittautumista! Pyydä osallistumislinkit: phluma(a)helsinki.fi.

Tietoisku: Muurahaistutkimuksia ke 3.4.2024 klo 15–16

Puhujana professori Heikki Helanterä, Oulun yliopisto ja Ötökkäakatemia.

Tietoisku: Kasvien kasvatuskokeita ja retkiä ke 10.4.2024 klo 15–16

Puhujana asiantuntija Olga-Sofia Alitalo, Päijät-Hämeen LUMA-keskus, Helsingin yliopisto.