Rantaelämää

Yksi työssäkäyvän ihmisen elämän kohokohtia on loma. Koska lomaa on rajallinen määrä, pyritään se hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti. Monet suuntaavat esimerkiksi ulkomaille maksimoidakseen arjesta irti pääsemisen. Näin tein minäkin osana perheemme pakoa pimeästä Suomesta kohti etelän aurinkoa. Lue loppuun

”Suihkussa liian vähän painetta, muuten kaikki hyvää”

Kylmää, loskaa, pimeää… eipä ihme, että juuri nyt, jos milloinkaan, sitä haikailee jonnekin muualle – aurinkoon ja lämpöön. Sakenevan räntäsateen kiihdyttämänä matkahaaveet lähtevät lentoon: matkatoimistojen nettisivujen kuvissa palmut huojuvat, valkoiset rannat hohtavat kutsuen, voi melkein kuulla jääpalojen kolahtavan lasiin ja haistaa aurinkorasvan tuoksun. Ryhdyn selaamaan hotellivaihtoehtoja: merinäköala tai muu kaunis maisema olisi kiva, siisti ja rauhallinen ympäristö myös, ilmastointilaite olisi ihan must, jos on kauhean kuumaa ja jos vielä olisi paikallisia tuotteita aamupalapöydässä, niin sehän olisi siinä. Kuulostaako tutulta? Lue loppuun

Aikuinen – tule opiskelemaan osuustoiminnan ja yhteisötalouden kursseillemme

Monet aikuiset täydennyskouluttautuvat ja opiskelevat. Niin minäkin. Näyttäisi yhä selvemmältä, että tämä trendi ei ole laantumassa, sillä vaikka suomalainen peruskoulutus, ammattikoulutus sekä korkeakoulutus vievätkin pitkälle, niin työ- ja yrityselämän osaamisen ja taitojen tarpeet muuttuvat. Toisaalta opiskella voi myös sekä itsensä että yhteisen hyvän vuoksi – ilman erillistä suoraa hyvitystä. Osaamista täydentävän aikuiskoulutuksen lisäksi myös sivistävällä aikuiskasvatuksella on merkitystä. Parhaimmillaan voi olla vaikeaa sanoa, mihin aikuiskoulutus loppuu ja mistä aikuiskasvatus alkaa. Lue loppuun

Mitä Green Care -yrittäjyys voisi olla?

Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla -hanke on ideoinut Green Care -toimintamalleja yhteistyössä alueen eri toimijoiden, kuten yrittäjien ja yrittäjiksi aikovien kanssa. Luonto-, eläin- ja puutarha- ja maatila-avusteisia Green Care -palveluja voidaan hyödyntää paitsi kuntouttavassa myös ennalta ehkäisevässä toiminnassa. Hankkeen palvelukokeiluissa asiakkaina ovat olleet muun muassa koulu- ja erityisopiskelijaryhmät, työyhteisöt, aikuissosiaalityön asiakkaat sekä omaishoitajat. Pienimuotoiset palvelukokeilut ovat osoittaneet, että luonto sopii hyvin osaksi sosiaali-, terveys-, virkistys-, kasvatus- ja hyvinvointipalveluja ja että Green Care -toiminta on ollut mielekästä kokeilujen asiakkaille. Lue loppuun

Digitaaliset ihmistieteilijät kokoontuivat Helsingissä – HELDIG Summit 2017

Ihmismieli muuttuvassa maailmassa, digitaaliset ihmistieteet ja HELDIG

Strategiaan perustuva profiloituminen on zeitgeist eli ajan kuva suomalaisissa yliopistoissa 2010-luvulla. Human Mind in Changing World on yksi kolmesta Helsingin yliopiston strategisesta tutkimusalueesta, jonka vahvistamiseen myönnettiin resursseja myös Suomen Akatemian PROFI2-haussa vuonna 2015. Ihmismieli muuttuvassa maailmassa -painopiste jakautuu edelleen kolmeen temaattiseen alueeseen, joista olennaisin tämän tekstin kannalta on Digital Humanities eli digitaaliset ihmistieteet. Strategiat johtavat toisinaan toimintaan, sillä Ilman yllä mainittua profiloitumista pääotsikon mukaista tutkijatapaamista olisi tuskin järjestetty nykymuodossaan. Lue loppuun

Pöytäkirjojen pauloissa

On tullut vietetyksi päiviä päästätysten Savonlinnan ja Mikkelin kaupunkien aluejohtokuntien kokouspöytäkirjojen seurassa. Luen ja erittelen pöytäkirjoja ja muita dokumentteja päästäkseni jyvälle kuntaliitosalueilla toimineiden aluejohtokuntien tekemisistä vuosina 20132017. Tällainen askare liittyy maaseutualueiden osallistumis- ja vaikuttamismuotoja selvittävään Oppia aluevaikuttamisesta – aluejohtokunnat maaseutualueiden osallistumiskäytäntönä -hankkeeseen. Lue loppuun

Suomen Maantieteellinen Seura 130 vuotta

Suomen Maantieteellinen Seura on kartoittanut Suomea ja sen tulevaisuutta vuodesta 1887 lähtien. Seuran toimesta julkaistiin vuonna 1899 Suomen kartasto, joka oli maailman ensimmäinen kansalliskartasto. Sitä ihasteltiin edistyksellisenä tieteellisenä innovaationa mm. Berliinin maantieteilijäkongressissa. Näin maantieteilijät tekivät maatamme tunnetuksi kartoittamalla Suomen kansakunnaksi kansakuntien joukkoon. Lue loppuun

Itse pilattu maaseutu?

Olin elokuussa Leppävirralla Maaseudun Uusi Aika -yhdistyksen järjestämässä maaseutututkijatapaamisessa, joka toimi samalla ennakkotapahtumana vuoden 2017 maaseutuparlamentille, joka kokosi paikkakunnalle kuutisensataa maaseudun sydämenasiakseen tuntevaa ihmistä. Kävimme kylällä pitsalla tutkijatapaamista edeltävänä iltana ja silmäilin einettä odotellessa paikallislehteä. Maaseutuparlamentti oli siinä näkyvästi esillä. Viikonloppuna olisi tiedossa ruuhkia, joten kuntalaisia pyydettiin jättämään lauantaina autot kotiin. Ilmassa oli odotuksen tuntua. Kylpylähotelli Vesileppiksen pihassa oli kova kuhina kunnan yhdistysaktiivien pystyttäessä tapahtumalle puitteita ja rakenteita. Perjantaina heidän panostaan tarvittiin ainakin liikennettä ohjaamaan. Tiedossa oli merkittävä tapahtuma leppävirtalaisille. Lue loppuun

Kulutustutkija Mikkelin asuntomessuilla

Asuminen muodostaa suurimman yksittäisen erän suomalaisten kulutusmenoissa tarkastelipa asiaa kotitalouden koon, tulojen tai asuinpaikan suhteen. Asumiseen liittyy taloudellisen näkökulman lisäksi tekijöitä, joita ei voi mitata rahallisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi koti, perhe ja turvallisuus. Näistä lähtökohdista asuntomessut ovat liittyneet läheisesti jokaisen arkeen jo vuodesta 1970.  Lue loppuun

Asiantuntijaksi kasvamassa

Kuluvan vuoden alussa meillä oli täällä Ruralia-instituutissa ilo ja kunnia olla käynnistämässä järjestyksessään jo kolmatta Atria Trainee -ohjelmaa. Atrian valitsemat trainee-opiskelijat suorittavat osana ”atrialaista kasvatusohjelmaansa” Elintarviketalouden PD-ohjelman, jonka toteuttamisesta vastaamme me täällä Ruraliassa. Elintarviketalouden PD-ohjelmassa tavoitteenamme on perehdyttää traineet pellolta pöytään -ketjuun ja tarjota tietopuolista opetusta muun muassa elintarviketeollisuuden toimialasta ja osaamisverkostoista, lihateknologiasta, myynnistä ja markkinoinnista, johtamisesta ja monesta muusta elintarvikealan yritystoiminnassa keskeisestä asiasta. Lue loppuun