Blogi

Helsinki University’s Environmental week

As part of Helsinki University’s Environmental week, Janne Länsipuro, a green entrepreneur specialized in organic farming methods, will share his knowledge and experience from urban agriculture and answer any questions you might have concerning campusfarming or farming in general.

In order to participate, please make your reservation as soon as possible with the electronic form. We have a limited amount of places.

And before the workshop, there’s a quick info event for prospective campus farmers at Viikki campus farming plot (Viikinkaari 1, Biocenter 3 backyard) at 13-14.

For further details, the whole program of Helsinki University’s Environmental week can be found at
https://blogs.helsinki.fi/ymparistoviikko/ohjelma-2014/

Workshop: Urban Agriculture and Food Systems
Time: 9th October, 14.00 -16.00
Place: seminar room 2071 in the Environmental building 2nd floor, Viikinkaari 2 a, Viikki.
Host: Janne Länsipuro
Language: English

Lounaalla Topeliassa

Kävin tänään lounaalla Topelian opiskelijaravintolassa ja kiikutin tarjottimen ulos. Kaunista oli.

I had lunch in Topelia and took my tray outside to enjoy the garden. It was beautiful.

Lukukauden alkamisen myötä into käydä kastelemassa on yllättäen latistunut ja kuivuus näkyy. Tämä siitä huolimatta että portit ovat auki pidempään (ma-pe 08:00–20:00)…

With the start of the semester watering has surprisingly become less frequent and the effects of drought are visible. Even though the gates are now open longer (Mon-Fri 8AM-8PM)…

Kurpitsareseptejä osa 1

Moi kaikki!

Siemenestä piiraaksi -postauksista tuttu jättikurpitsa on nyt leivottu piirakaksi – ja moneksi muuksikin! Nyt pitääkin kaivaa kaikki kurpitsareseptit esille, sillä pakkasessa riittää vielä reippaasti yli kymmenen kiloa maukasta kurpitsaa! Tässä ensimmäiset hyväksi koetut reseptit!

Kurpitsan prosessointi – kurpitsapyree

Ensinnäkin, miten kurpitsasta tehdään syömäkelpoinen? Mitkä osat ovat syötäviä? Tästä aiheesta löytää runsaasti materiaalia netistä, mutta kerrataanpa se pikaisesti.

Kurpitsa ylensä laitetaan pyreenä leivonnaisiin ja muihin. Eli siis ihan vaan mössönä. Kurpitsa on kuitenkin syömäkelpoinen ihan raakanakin. Näin teet pyreen:

1) Poista kurpitsasta ohut ulkokuori ja sisällä olevat valkoiset hötöt ja siemenet. Ota siemenet talteen ja huuhtele ne puhtaiksi, jos haluat istuttaa tai syödä ne.

2) Leikkaa paloiksi

3) Keitä vähäisessä vedessä kunnes haarukalla kokeillessa palat tuntuvat pehmeiltä. Vie suunniilleen 4-8 min

4) Poista vesi ja muussaa kuten perunamuussi tai sosekeitto. Voit käyttä perunanuijaa, vispilää tai jopa haarukkaa.

Kurpitsan voi myös paistaa uunissa, mutta itse koin keittämisen lopulta helpommaksi.

Kurpitsapiirakka

Kurpitsapiirakkaan käytin Arlan-reseptiä, joka löytyi osoitteesta http://www.arla.fi/reseptit/amerikkalainen-kurpitsapiirakka/. Hyvää oli! Pellillisen piirakkaa saat, kun kerrot reseptin 2,5 -kertaiseksi!

Paahdetut siemenet

Paahdetut siemenet ovat herkullinen ja ravinteikas snäcksi. Ne ovat myös erittäin helppo valmistaa

1) Pistä puhdistetut siemenet kulhoon

2) Pistä joukkoon pari ruokalusikallista öljyä tai voita. Mausta suolalla ja oman makusi mukaan esimerkiksi pippurilla, chilijauheella, valkosipulijauheella, …

3)Levitä pellille tai vuokaan leivinpaperin päälle

4) Paista 150°C, 45 minuuttia kunnes siemenet ovat kauniin ruskeita. Kääntele siemeniä paiston aikana lastalla, jos haluat että siemenet paistuvat molemmin puolin yhtä paljon.

 

Makea Kurpitsabrioche / Pumpkin Swirl Bread

Kuvitetut ohjeet leipään löydät täältä: http://www.artisanbreadinfive.com/2013/10/17/pumpkin-swirl-bread-and-a-giveaway-of-the-new-artisan-bread-in-five-minutes-a-day

Ohje on kirjasta, jonka voi ostaa esimerkiksi täältä: http://www.bookdepository.com/New-Artisan-Bread-Five-Minutes-Day-Jeff-Hertzberg/9781250018281

Ohje on brittimitoissa niin toistan sen olennaisimmilta osin SI-järjestelmässä. Brioche taikina kannattaa valmistaa edellisenä päivänä. Huom! Tämä ohje vaatii aikaa, sillä siinä on paljon taikinan kohottelua!

Brioche taikinan ohje:

1 ja 3/4 huoneenlämpöistä maitoa tai vettä

3/4 rkl kuivahiivaa

3/4 rkl suolaa

3 munaa, kevyesti vatkattuna

1/2 dl hunajaa

150g juoksevaa voita tai margariinia

9 dl vehnäjauhoja

Sekoita ainekset lusikalla kulhossa ja anna kohota vedottomassa paikassa noin kaksi tuntia. Laita tämän jälkeen taikina jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi, jotta sitä on helpompi käsitellä.

kurpitsatäyte:

reilu dl kurpitsapyreetä

1/2 dl ruskeaa sokeria

mausteeksi kanelia ja jauhettua inkivääriä

Sekoita ainekset yhteen.

Itse leipä:

Tähän kannattaa katsoa kuvitetut ohjeet alussa olevasta linkistä. Idea on sama, kuin korvapuusteissa.

Kauli briochetaikina levyksi, levitä täyte sen päälle, kääri rullaksi, leikkaa rulla paloiksi ja asettele vuokaan. Anna kohota vielä 90 minuuttia!

Sivele päältä kananmunalla ja paista 170°C, 50 minuuttia.

Hyvää! Maistuu lähinnä pullalta, mutta ei se haittaa ;)

 

Siemenestä piiraaksi osa 8

Moi kaikki!

Noniin! Nyt se tapahtui! Nyt on kurpitsa poimittu, pilkottu, prosessoitu ja syöty (tai ainakin 1/20 osa syöty). Vaikka kurpitsa on jo saavuttanut piirakkavaiheensa (’final evolution’), päivitän sarjaan vielä ainakin reseptejä ja makutestin, sekä jälkipyykin jättikurpitsan kasvattamisesta viljelysäkissä.

Viimeinen kuva kurpitsasta kiinni varressa. 5.9.2014
Lopullinen hedelmä painoi 22.2 kg (Arvatkaa oliko siinä kantamista).
Herkullinen piirakka tuli! Ohje tulevissa blogipostauksissa :) Piirakka oli tarjolla kampusviljelyn sadonkorjuujuhlassa 6.9.2014

 

Syksy saapuu

Ja sen myötä kesän vehreä rehevyys muuttuu kampusviljelmillä syksyn runsaudeksi. Sadonkorjuuta juhlitaan yhdessä lauantaina 6. syyskuuta.




Fall is here and the rich green summer at the campus farm will turn into a lush, abundant autumn. Harvest time will be celebrated together on the 6th of September.

Siemenestä piiraaksi osa 7

Moi kaikki!

Palasin juuri lomalta ja vähän jännitin mitä kurpitsoille kuuluu. Mutta ihan paksustihan ne edelleen voivat. Kiitos kaikille, jotka kastelivat niitä lomani aikana!

Atlantic Giant 16.8.2014

Kumpaankaan kasviin ei ole lähtenyt uusia hedelmän alkuja kasvamaan, mutta ei se mitään. Tästä tuleekin sitten tosi iso!

Lähipäivinä käyn hieman siistimässä kurpitsoiden lehtikasvustoa, etteivät ne liikaa terrorisoi säkkinaapureitani – enää.

Kastelupiiri pyörii

Kastele minut -kylttejä ei ole juurikaan kaivattu, kun sanattomasta sopimuksesta ja äänettömästä yhteisymmärryksestä kampusviljelijät ovat auttaneet toisiaan kastelemalla naapureidenkin säkit. Facebookin keskusteluseinälle on koko kesän ajan säännöllisesti tupsahtanut ilmoituksia ”Kävin kastelemassa kaikki säkit Topeliassa” tai ”Valtsikan Liisankadun puoleiset säkit kasteltu, oli ihanan näköistä”. Ja aina on muistettu kiittää ja vastavuoroisesti viedä vettä sitä tarvitseville.

Ei olekaan ihan pikku homma kastella yli kymmentä viljelysäkkiä, kun jokainen niistä nielee kannullisen (10 litraa) vettä. Heinäkuu oli kolean kesäkuun jälkeen polttavan helteinen ja ilman tätä solidaarisuutta monen kasvit olisivat kuivuneet piloille. Erityisesti Topeliassa kastelua on hankaloittanut porttien rajallinen aukiolo kesäaikaan. Suuri kiitos kaikille minunkin lehtikaaleja ja tomaatteja kastelleille, jatketaan samaan malliin!

Mangoldia ja lehtikaalia herkkukesäsalaattiin!

Thanks for all the campus farmers who have been watering my (and others’) plants! I believe we have managed to create some social capital aka trust, solidarity and reciprocity. Keep up the good work. And occasionally, let it rain a bit.

Siemenestä piiraaksi osa 6

Moi kaikki!

Molemmista kasveista on lähtenyt ainakin yksi kurpitsa komeaan kasvuun! (Huh!) Jos haluaa tavoitella ennätyskokoisia kurpitsoita jätetään kasveista vain yksi yksilö kasvamaan. Itse en tätä kuitenkaan käytännön (kuljetuksellisista) syistä tavoittele. Antaa siis kaikkien kurpitsoiden kasvaa ja kukkien kukkia!

Kurpitsa hyvässä vauhdissa. 4.8.2014. Foot for scale.
Toinen hyvässä vauhdissa oleva kurpitsa. 4.8.2014.

Myös säkkien muut asukkaat ovat tuottaneet antimia kiitettävästi. Tänään pääsen nauttimaan avomaa kurkku-herne-tomaatti-kesäkurpitsasalaatista!

Kampusviljelyn satoa 4.8.2014

Siemenestä piiraaksi osa 5

Moi kaikki!

Lupasin sarjan alussa räjähdyksiä ja ainakin kasvien kasvu on räjähdysmäistä tähän vuodenaikaan! Viikonloppureissun jälkeen oikeen hämmästyin kuinka paljon kasvit olivat ehtineet kasvaa niinkin lyhyessä ajassa. Alkaa myös huolestuttaa, kuinka isoksi nämä kurpitsakasvit ajattelivat kasvaa.

Come on, lopeta se leviäminen jo. Atlantic Giant 28.7.2014 hieman janoisena viikonloppureissun jälkeen.

Olen voivotellut jo pari viikkoa kukkien hedelmöitystä: lähes kaikki hedelmöittämäni kukat vain mätänivät pois. Nyt odotti kuitenkin viljelyksillä iloisena yllätyksenä kurpitsan alku.

Kurpitsan alku 28.7.2014