Selätä digimörkö – parhaat vinkit jakoon!

Apua! Olemme huomanneet, että opiskelijoiden keskuudessa hiippailee digimörkö. Digilaitteet uhkaavat jäädä päiväkodin kaappeihin pölyttymään ja pedagogisen sisällön suunnitteleminen tuntuu haastavalta, jopa pelottavalta.

Mielestämme (ja vasunkin mielestä) digilaitteisiin tutustuminen kuuluu kaikille ja laitteiden käyttö on tärkeä taito ihan jokaiselle. Parhaimmillaan digilaitteiden käyttö luo päiväkotiryhmässä vuorovaikutusta ja yhteenkuuluvuudentunnetta. Vaikka opettaja on tässä avain, kaikkea ei tarvitse osata ensin – laitteisiin tutustumisen voi aloittaa yhdessä ihmetellen.

Mitä digilaitteilla sitten voi tehdä? Tartu haasteeseen: Lue ja jaa kommenteissa parhaat digivinkkisi!

Digilinkit:

 • Mediakasvatusseuran sivulla on paljon hyödyllistä asiaa. Tutustu esimerkiksi vinkkeihin pelikasvatuksesta.
 • Mediakasvatuskeskuksen sivuilla, voi hakea oppimateriaaleja ideoita esimerkiksi ikäryhmän pesuteella.
 • Monilukutaitoa Opitaan Ilolla (MOI) -kehittämisohjelma. Moi-hankkeen sivuilta löytyy myös maksullisia materiaaleja kasvattajille tilattavaksi.
 • Mediataitokoulu tarjoaa tietoa, tutkimusta ja tehtäviä mediakasvatuksesta ja median ilmiöistä. Palvelun tavoitteena on kehittää mediataitoja sekä vahvistaa valmiuksia mediakasvatukseen.
 • MLL-sivuilta löytyy varhaiskasvatuksen materiaaleja mediakasvatuksen tueksi.
 • Oivaulluksia eskarista –hanke tarjoaa 100 oivallusta mediareppuun.
 • Koulukinon sivuilta löydät oppimateriaaleja leffäelämyksen kaveriksi

Kaupalliset vakaopen kaverit

Koska tietenkin innostuttiin aiheesta, oli pakko kysyä muutama vinkki (nimikkotutkijamme lisäksi) myös alan kaupalliselta toimijalta. Monien alan toimijoiden sivuilta löytyy myös ilmaisia palveluita ja ainakin demoja kokeiltavaksi. Ideoita hakemaan siis!

Sanoma Pro kertoo olevansa oppimateriaalien markkinajohtaja Suomessa, joten kyselimme SanomaPron Santtu Toivoselta ajatuksia digilaitteiden käytöstä varhaiskasvatuksessa. Santtu on ollut koko työuransa tekemisissä digitaalisten tuotteiden ja palveluiden kehittämisen kanssa. Vaikka sanoman keskeisimpiä käyttäjiä ovat luokan- ja aineenopettajat (ja ylemmät asteet), on heillä paljon osaamista aiheesta, jota myös me varhaiskasvattajat voimme hyödyntää.

Santtu korosti, että modernit digitaaliset laitteet ja toimiva infra (esimerkiksi riittävän nopeat verkkoyhteydet) ovat perusedellytys digitaalisten oppimateriaalien leviämiselle. Varhaiskasvatuksessa päätelaitteita ja sen myötä digitaalisia materiaaleja on vielä perusopetustakin vähemmän. Hän kuitenkin uskoo, että digitaalisuus ja digitaalisten materiaalien käyttö kasvaa kaikilla kouluasteilla ja lopulta myös varhaiskasvatuksessa. Santun mukaan: Mitä nuoremmat lapset ovat kyseessä, sitä tärkeämpää digilaitteiden käytössä ovat esimerkiksi pelillisyys ja liikunnallisuus.

Kuva SanomaPro:lta

Santtu mainitsi myös yhden hienon keissin liikkumisen pelillistämisestä, jossa Oppi&ilo on mukana: ReimaGOn pelillistetty käyttö päiväkodeissa. Kyseessä on aktiivisuusranneke, jolla mitataan lasten liikkumista päiväkodissa päivän mittaan. Oppi&ilo toteutti maailmankartan ja siihen liittyviä leikkejä, jossa lapset pääsevät liikkumaan sen perusteella, miten oikeasti liikkuvat.

Yllä mainitun ReimaGO:n lisäksi kännyköillä käytettävät paikkatietoon pohjautuvat pelit voisivat sopia hyvin päiväkoti-ikäisille. Näitä palveluita on paljon Seppo ja taz parina esimerkkinä.

Kirjallisuus ja pelivinkit

Kuinka kasvattaa Diginativii (Satu Irisvik & Jenni Utriainen) on erityisesti joka kodin hakuopas, joka tarjoaa apua diginatiivien kasvataamiseen. Kirjaa varten on haastateltu eri alojen asiantuntijoita sekä joukkoa vanhempia. Varmasti ideoita myös ammattikasvattajille.

Linda Liukas on Suomen tunnetuin koodauslähettiläs, joka on luonut todella suositun Hello Ruby -kirjasarjan. Sarjaan kuuluu 4 kirjaa.

 • Löytöretkellä internetissä
 • Matka tietokoneeseen
 • Maailman paras koodi-satukirja (kirjasta saa hyviä ideoita ja malleja erilaisten tietokoneettomien tehtävien teettämiseen, saakohan noista muista?)
 • Robotti koulussa

Bee-Bot on yksinkertainen ja hauska ohjelmoitava robotti, jota ohjataan kulkemaan alustalla (matolla) koodaamalla näppäimillä. Katso video! Matto voidaan tehdä lasten kanssa, 15x15cm papereille/maalarinteippi ruudukko (koska Beebot kulkee 15cm askelin) tai tilaamalla valmiita Beebot alustoja. Bee-Bottia ohjelmoidessaan lapsi oppii ongelmanratkaisua, loogista ajattelua sekä sen hyödyntämistä yksinkertaisten toimintaohjeiden antamiseen.

Esimerkki Bee-Botin käyttöön:

Yhteinen tarinankerronta. Valitaan yhdessä tuttu tarina, joka luetaan lapsille ja he kuvittavat sen piirtämällä. Kuvat laitetaan sekalaisessa järjestyksessä alustalle. Lapset ohjaavat Bee-Bottia alustalla tarinanmukaisessa järjestyksessä ja kertovat samalla tarinan uudelleen.

 

Tulipas pitkä lista! Olisiko sulla jakaa lisää vinkkejä vakaope-kavereille?

Digittäjät (Laura ja Katri)

10 thoughts on “Selätä digimörkö – parhaat vinkit jakoon!

 1. Rita Lönnrot

  Heippa!

  Aiheenne on erittäin mielenkiintoinen ja ajankohtainen! Mahtavaa, että perehdyitte aiheeseen vielä Sanoma Pron kautta ja saitte vinkkejä sieltä suunnalta. Hienoa, että toitte paljon esimerkkejä eri vaihtoehdoista. Digilaitteiden käyttö onkin melko vähäistä vielä päiväkodeissa, varsinkin pienten lasten ryhmissä, syynä ehkä tietämättömyys miten/mitä ohjelmia käytettäisiin ja hyödynnettäisiin..
  Mutta tästä saimme kaikki paljon vinkkejä ja uutta opittavaa!! ReimaGO kuulostaa hauskalta ja lisäisi varmasti lasten liikkuvuutta! Otitteko selvää aktiivisuusrannekkeiden hinnasta?

  Selkeä kirjoitus ja erittäin hyviä esimerkkejä, hyvä Digittäjät! 🙂

  -Sivuraiteilla/Rita

  Vastaa
  1. Katri

   ReimaGo-aktiivisuussensori maksaa 39,95€ ja ranneke 9,95€. Hinnat katsottu Reiman nettisivuilta tänään. Sensoria voi siis pitää vaikka taskussakin, ranneke ei siis ole välttämätön.

   Terv. Digittäjät

   Vastaa
 2. Laura Partanen

  Kommentoin vielä, että ryhmille tässä on varmasti oma systeeminsä, kun tarjoavat koulutusta jne. ? En usko, että menee silloin tuon taulukkohinnoittelun perusteella. On kyllä kiinnostava tapaus tämä!

  Laura/digittäjät

  Vastaa
 3. Digittäjät/Katri

  Lähdimme vielä selvittämään kuinka reimaGon sensoreiden hinnoittelu muuttuu jos kyse on suuremmasta lapsiryhmästä. Ja näin reimaGolta vastattiin:
  Sensoreiden ryhmäkäytön hinnoittelumalli on erilainen kuin kuluttajille, sillä mukaan tulee ryhmäkäyttöominaisuuksia, kuten esimerkiksi ryhmähaasteet, vanhempien pääsy oman lapsensa aktiivisuusdataan, erillinen data- ja raportointityökalu opettajille jne. Hinta vaihtelee ryhmän koon mukaan (mitä suurempi ryhmä, sitä pienempi kustannus per lapsi) mutta sanoisin, että n. 80e/lapsi/vuosi on hyvä suuntaa-antava luku.

  Vastaa
 4. Johanna/Digittäjät

  Tässäpä vielä yksi aikas hyvä kirjavinkki!! Sari Salon Digihiki ja 165 muuta Peppu irti penkistä -ideaa. Kirjassa on hauskoja ja osallistavia vinkkejä siihen, miten voi oppia toiminnallisuuden kautta, digitaalisin sävyin. Kirja sisältää materiaalia ja tehtäviä erilaisten tuokioiden pitämiseen. Teos on suunnattu alakouluikäisille, mutta sitä voi soveltaa myös varhaiskasvatukseen. Lähes kaikki tehtävät voidaan toteuttaa myös ilman digiä :).

  Vastaa
 5. juulia

  Hei,
  Hauskasti aloitettu kirjoitus! Toitte esiin paljon hyviä vinkkejä, laitoin muistiin 🙂 Kokeilimme edellisen päiväkotiryhmäni kanssa Bee-Botia ja sehän oli kaikista lapsista hurjan hauskaa 😀

  Vastaa
 6. Camilla C Toropainen

  Moikka!
  Aiheenne on todella mielenkiintoinen ja ihan mahtavaa, että olette syventyneet aiheeseenne ottamalla yhteyttä myös johonkuhun muuhun, kuin viralliseen nimikkotutkijaanne. Mahtavaa tiedonjanoa! Pitääkin ottaa antamanne vinkit ylös ja hyödyntää niitä tulevaisuudessa. Tsemppiä teille jatkoon:)

  Vastaa
 7. Julia K M Tujunen

  Heippa,

  Tämä oli todella mielenkiintoinen postaus! Itselleni ei ole kovin tuttua digilaitteiden käyttö päiväkotiryhmässä, joten sain tästä paljon ideoita tulevaisuutta varten 🙂 Kiitos tästä postauksesta!

  – Julia/Ryhmä 14

  Vastaa
 8. Laura P.

  Heippa kaikki!

  Kiitos kommenteista: kiitoksista ja jakamistanne vinkeistä.

  Tulipas tässä mieleen lukiessa, että Geokätköily on vielä oiva tekeminen, joka yhdistää sekä digilaitteet että fyysisen aktiivisuuden. Sopii myös jokaisen perheen harrastukseksi 😉

  Laura/Digittäjät

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *