Ryhmä 14 blogiviikko osa 2

Moikka taas! Ja huippua tiistaita!

Seuraavana meillä oli vuorossa meidän tutkijamme Annukka Pursin tapaaminen. Tapasimme hänet hiukan myöhemmin kuin piti, koska Annukka on ollut kiireinen uuden tutkimuksensa vuoksi. Tutkimus on kirjoitettu englanniksi ja sen otsikko on ”Constituting play connection with very young children: Adults´ active participation in play” jonka toisena kirjoittajana Annukka Pursin lisäksi on Lasse Lipponen. Eli tutkimuksemme käsittelee aikuisen osallistumista ohjattuun leikkiin lasten kanssa.

Tapaaminen pidettiin Minervassa ja se  jännitti meitä kaikkia alkuun, koska emme yhtään tienneet mitä odottaa tapaamiselta.  Harmillisesti koko ryhmämme ei kuitenkaan päässyt paikalle, mutta tapaaminen oli kokonaisuudessaan rikastava kokemus meille muille.

Kohtaaminen Annukan kanssa alkoi hyvin ja aloitimme kertomalla keitä olemme ja mitä kurssimme käsittelee. Tämän jälkeen Annukka kertoi itsestään ja tutkimuksesta, jota käsittelemme kurssillamme. Ensimmäisessä blogipostauksessa Julia ja Camilla kertoivat meidän harjoitus tutkimuksemme tekemisestä, kun kerroimme siitä Annukalle hän kehui, mutta myös kyseenalaisti meitä. Esimerkiksi kun puhuimme leikkitaidoista, hän kysyi niin mitä ovat leikkitaidot. Hetken hiljaisuuden jälkeen ymmärsimme hänen pointtinsa, asiat voidaan määritellä monella eri tavalla ja aina täytyy avata se tapa, miten itse koemme jonkun käsitteen tarkoituksen, koska leikkitaidotkin voidaan määritellä vaikka vain yhden leikkitaidon näkökulmasta. Hän myös avasi tulevaa tutkimustaan, joka on jatkoa käsiteltävälle tutkimuksellemme.

Keskustelumme oli lennokasta ja lopulta ajauduimme keskustelemaan kasvatuksen syvistä merkityksistä. Koimme muutaman ahaa-elämyksen, joista merkittävin oli ohjatun leikin vaikutus kiusaamiseen. Esimerkiksi Annukka antoi monen osallistujan ohjatun leikin, josta hän tekee seuraavaa tutkimustaan. Esimerkkinä oli tilanne päiväkodissa, jossa aikuinen ohjaa vähintään kolmea lasta leikkimään yhdessä. Tällä voidaan vaikuttaa koulumaailmassa syrjimiseen, koska tämän avulla opitaan jo pienenä leikkimään isommissa porukoissa. Sillä pystymme vaikuttamaan pienen lapsen vuorovaikutustilanteiden skeemoihin. Näiden asioiden vuoksi me opiskelemme tätä, että saamme itse tulevaisuudessa vaikuttaa juurikin näihin suuriin epäkohtiin, joita maailmassa on.

Ihanaa joulun sekä haalareiden odotusta kaikille!

– Iida & Anna (ryhmä 14)

4 thoughts on “Ryhmä 14 blogiviikko osa 2

 1. Niina

  Hei!
  Teillä on erittäin mielenkiintoinen aihe. Lasten leikkiminen ja siihen liittyvät laajemmat näkökulmat ovat keskeinen osa tulevaa tytötämme. Mielenkiinnolla seuraan mitä kaikke te aiheesta löydätte!

  – Niina, Digittäjät

  Vastaa
  1. Iida Haakana

   Moi! Kiitos kommentista!
   Ihanaa, että täällä on muitakin keitä tämä aihe kiinnostaa paljon! Mekin innolla odotamme kaikkea mitä on vielä tulossa. Toivon, että näistä asioistamme me kaikki saamme jotain irti ja voimme käyttää niitä myöhemmin kentällä ja näin antaa parastamme lapsille!

   Vastaa
 2. Elisa Kainulainen

  Hei,
  minua jäi kiinnostamaan, onko siis jo tutkittua tietoa siitä, että jos päiväkodissa opettaja ohjaa lapsia leikkimään ryhmissä niin, sillä voidaan vaikuttaa koulumaailmassa syrjimiseen? Ja onko se niin vahvasti lapsen vuorovaikutustilanteiden skeemoissa, että aikuisen ohjausta ei enää tarvita koulussa? Tämä aihe on todella kiinnostava ja tärkeä. Toivottavasti tutkimus tietoa tulee lisää ja aihe nostetaan pinnalle, sillä syrjiminen on vakava ongelma ja aikainen puuttuminen voisi olla ratkaisu.

  – Sivuraiteilla/Elisa

  Vastaa
  1. Iida Haakana

   Hei! Kiitos kommentista ja mielenkiinnosta aihettamme kohtaan. Ei ole vielä tutkittu pystyykö ryhmässä leikkien suoraan vaikuttamaan syrjimiseen. Annukan kanssa halusimme ajatella, että epäsuorasti se voisi vaikuttaa siihen, koska skeemat muotoutuvat päiväkodissa jo todella paljon. Annukan seuraava tutkimus kuitenkin koskee juuri tätä monen osallistujan leikkiä, joten voi olla, että tämä aihe nousee siellä esille. Se jää nähtäväksi, mutta toivotaan, että aiheesta tulee lisää!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *