Verkostoviesti/Helmikuu 2019

HEI OPETTAJA, ILMOITA PROJEKTISI ESIKARSINTAAN

StarT:n esikarsinta on alkanut!

Mikä StarT-ohjelma?

Koulut ja oppilaitokset toteuttavat lukuvuoden aikana useita hienoja projekteja, joita haluamme nostaa esille. StarT-ohjelmaan ilmoittautumalla annat oppilaille mahdollisuuden hienoon kokemukseen.

ILMOITA PROJEKTI

LINKKI:  https://www.lyyti.fi/reg/Hae_mukaan_StarT_kaudelle_20182019_7562/fi.

Ilmoittautuminen ei sido mihinkään. Projektin ei vielä tarvitse olla täysin valmis ilmoittautumisen päättyessä. Ilman ilmoittautumista ei voi saada kutsua StarT –Aluefestivaaleille.

Esikarsinnan läpäisseet projektit kutsutaan Lahteen StarT-Festareille 25.4.2019 torstaina. Päivä on täynnä kivaa tekemistä ja jo itsessään palkinto. Lisäksi tilaisuudessa jaetaan runsaasti palkintoja eri kategorioissa. Myös matkatukea on mahdollista hakea.

TIIVISTETYSTI StarT:n eteneminen:

  1. Toteuta LUMA-aineisiin ja StarTin teemoihin liittyvä projekti ja ilmoita se esikarsintaan 17.2.2019 mennessä.
  2. Esikarsinnan jälkeen valituille projekteille tulee kutsu ja ohje matka-avustuksen hakuun.
  3. StarT- Festareilla omat projektit esitellään, tutustutaan muiden projekteihin ja osallistutaan tiedepajoihin.

Lisätietoa: http://luma.lahdenyliopistokampus.fi/tapahtumat-ii/ 

LUMA TIEDEKERHO JATKUU TIEDELUOKKA SOLUSSA ALKAEN 21.2.

Tiedeluokka SOLUssa Niemen kampuksella jatkuu torstaisin 21.2. alkaen alakouluikäisille suunnattu LUMA Tiedekerho. Maksuttomaan kerhoon PITÄÄ ILMOITTAUTUA jokaiselle kerhokerralle erikseen kerhokertaa edeltävänä perjantaina (Ilmoittautuminen aukeaa klo 12; http://luma.lahdenyliopistokampus.fi/tapahtumat-ii/). Mukaan mahtuu jokaisella kerralla 15 ensimmäisenä ilmoittautunutta lasta. Kerho on maksuton.

Kenelle      Alakouluikäisille

Paikka      Tiedeluokka SOLU Niemen yliopistokampuksella, Niemenkatu 73 B-siipi, 15140 Lahti

Aika         torstaisin klo 17-18:00 aikavälillä 21.2-9.5.2019 (katso kerhopäivät ohjelmasta alla)

Ohjelma

21.2 Erotusmenetelmät https://www.lyyti.fi/reg/LUMA_Tiedekerho_5915

7.3 Kitka (tribologia) https://www.lyyti.fi/reg/LUMA_Tiedekerho_8050

14.3 Pimeässä hohto https://www.lyyti.fi/reg/LUMA_Tiedekerho_6949

21.3 Ihmisen aistit https://www.lyyti.fi/reg/LUMA_Tiedekerho_3098

28.3 Aineiden väliset reaktiot https://www.lyyti.fi/reg/LUMA_Tiedekerho_3210

4.4 Elintarvikkeet & tärkkelys https://www.lyyti.fi/reg/LUMA_Tiedekerho_6281

11.4 Makea vesi https://www.lyyti.fi/reg/LUMA_Tiedekerho_7018

25.4 Valo https://www.lyyti.fi/reg/LUMA_Tiedekerho_3831

2.5 Maaperätutkimus https://www.lyyti.fi/reg/LUMA_Tiedekerho_6866

9.5 Aineiden väliset reaktiot ll https://www.lyyti.fi/reg/LUMA_Tiedekerho_2010

LUMA TIEDEKERHO STARTTAA ASIKKALASSA

Alakouluikäisille suunnattu poikkitieteellinen, maksuton tiedekerho käynnistyy helmikuussa Asikkalassa, Aurinkovuoren koululla. Kerhoon ilmoittaudutaan koko sen keston ajaksi, ilmoittautuminen viimeistään perjantaina 15.2.2019. Mukaan mahtuu 10 ensimmäistä ilmoittautujaa.

Kenelle    Alakouluikäisille

Paikka     Aurinkovuoren koulu, Asikkalantie 12, 17200 Vääksy

Aika        Tiistaisin klo 17-18 aikavälillä 19.2.-7.5.2019 (katso tarkat päivämäärät ohjelmasta)

Ilmoittautuminen Ilmoittaudu linkin kautta

Ohjelma

19.2. Tiheyserot

5.3. Fysiikka; Liike ja mekaniikka

12.3. Mikroskopia Huom. kerhon kesto poikkeuksellisesti 2 tuntia

19.3. Hapot ja emäkset

2.4. Palaminen ja paloturvallisuus

9.4. Rakennusprojekti

16.4. Fysiikka, Sähkö

23.4. Robotiikka

30.4. Optiikka

7.5. Laboratorio-olympialaiset

LUONTOKERHO ALKAA 7.3. TIEDELUOKKA SOLUSSA – ILMOITTAUDU MUKAAN!

Haluatko suojella luontoa? Pidätkö retkeilystä? Kiinnostaako mukava yhdessäolo? Tervetuloa Luonto-Liitto Lahden ja Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen luontokerhoon! Kokoonnumme Niemessä tiedeluokka SOLU:un oppimaan yhdessä luonnosta kokeilemisen, tekemisen ja leikin kautta. Teemme retkiä lähiympäristöön, tutkimme luonnon ilmiöitä sekä askartelemme luonnon- ja kierrätysmateriaaleista. Kerhon ohjaajina toimivat Laura (yhteisöpedagogiopiskelija) ja Maria (luonnontieteiden kandidaatti). Luonto-Liitto on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Järjestön tavoitteena on yhteiskunta, jossa arvostetaan luonnon moninaisuutta ja sen itseisarvoa.

Kerho on maksuton. Mukaan mahtuu 10 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kenelle      1-4 luokkalaisille

Paikka      Tiedeluokka SOLU Niemen yliopistokampuksella, Niemenkatu 73 B-siipi, 15140 Lahti

Aika        tiistaisin 16:30-18:00, aikavälillä 7.3.- 23.5.2019

Ilmoittautuminen kerhokaudelle 1.3.2019 mennessä

Kerhon ohjaajina toimivat Laura (yhteisöpedagogiopiskelija) ja Maria (luonnontieteiden kandidaatti). Luonto-Liitto on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Järjestön tavoitteena on yhteiskunta, jossa arvostetaan luonnon moninaisuutta ja sen itseisarvoa.

TIEDEKERHON OHJAAJAKOULUTUS KEVÄÄLLÄ 2019

Oletko kiinnostunut työskentelemään luonnontieteiden, matematiikan ja/tai teknologian parissa yhdessä lasten ja nuorten kanssa? Haluatko kartuttaa taitojasi ohjaajana ja tutustua tiedekerhoihin? Kolmipäiväinen Tiedekerhon ohjaajakoulutus antaa valmiudet kerhon suunnitteluun ja ohjaajana toimimiseen. Koulutus on tarkoitettu yli 16-vuotiaille, joilla on kiinnostusta ja osaamista luonnontieteistä, matematiikasta ja/tai teknologiasta.

Koulutus on maksuton. Koulutuksen laajuus on 1-3op valintasi mukaan. Koulutus sisältää lähiopetusta, vierailun Tiedekerhossa ja itsenäistä opiskelua.

Aikataulu

Lähiopetuspäivät ovat tiistaina 19.3.2019 ja keskiviikkona 20.3.2019 klo 14-19:00. Tiedekerhovierailu suoritetaan välillä 20.3-9.5.2019. Itsenäisten töiden tekemiseen on aikaa toukokuun 2019 loppuun.

Paikka

Niemen kampus, Niemenkatu 73, 15140 LAHTI.

Ilmoittaudu lähettämällä lyhyt esittely itsestäsi ja yhteystietosi osoitteeseen phluma@helsinki.fi.

Koulutukseen otetaan enintään 20 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Kouluttajana toimii Noora Kivikko Päijät-Hämeen LUMA-keskuksesta.

Päijät-Hämeen LUMA-keskus

www.luma.fi/phluma

RAKKAUDEN KEMIAA TIEDELUOKKA SOLUSSA 26.3.

Millaista tiedettä liittyy kauneuteen, onnellisuuteen, kevään tuloon ja erilaisiin makuihin, jotka kaikki voidaan mieltää rakkauden elementeiksi? Miten eri ihmiset kokevat ihastumisen ja rakastumisen? Maaliskuussa, kevään korvalla rakkaus ja sen ilmentymät täyttävät Tiedeluokka SOLUn. Tule tekemään kasvipohjaista kasvovettä ja tutustumaan mm siihen, mitä kaikkea rakkauden symbolina pidetty sydän pitää sisällään. Tapahtumassa saatat kohdata jopa itsensä Cupidon ampumassa rakkaudennuolia. Tarjolla on myös teemaan sopivaa pikkupurtavaa.

Tapahtumaan pitää ilmoittautua ja sen ikäraja on 15 vuotta. Ilmoittautumisohjeet ja –linkki päivitetään Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen nettisivuille helmikuun aikana ja ne löytyvät myös maaliskuun verkostoviestistä.

Tapahtuman toteuttaa Päijät-Hämeen LUMA-keskus yhteistyössä Päijät-Hämeen Kemistien kanssa.

JATKOA LUMA TIEDELUOKKA -ESR-HANKKEELLE

Hämeen ELY-keskus myönsi LUMA Tiedeluokka – tukea nuorten koulutusvalintojen tekemiseen ESR-hankkeelle puolen vuoden jatkoajan (1.1.-30.6.2019). Hankkeen jatko antaa mahdollisuuden kehittää Tiedeluokka SOLUn opetusmenetelmiä edelleen siten, että yhä useampi hankkeen kohderyhmään (yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat) saataisiin innostumaan luonnontieteiden ja teknologian opiskelusta. Päämäärään pyritään mm hankkimalla kevään aikana VR (Virtual Reality) –laitteisto, joka mahdollistaa opetuksen monipuolistamisen ja asioiden opettamisen nuorille tutun virtuaalimaailman kautta.

Hankkeen puitteissa jo aloitettua yhteistyön rakentamista Koulutuskeskus Salpauksen ja alueen yritysten kanssa kehitetään ja monipuolistetaan edelleen. Salpauksen asiantuntemusta hyödynnetään mm VR-teknologian tuomisessa tiedeluokkakäyttöön ja alueen yrityksillä on varmasti mielenkiintoa pohtia, miten VR-teknologiaa voitaisiin innostavalla tavalla hyödyntää heidän alansa näkökulmasta nuorten opettamisessa.

Hankkeen jatkon ajan kohderyhmään kuuluvat päijäthämäläiset koulut ja oppilaitokset voivat tiedustella kuljetustukea varatessaan vierailun Tiedeluokka SOLUun.

SANDRICH-HANKE TUO YHTEEN PEDAGOGIIKAN, LUONNONTIETEET JA DIGITAALISET RATKAISUT

Päijät-Hämeen liitto on myöntänyt rahoituksen Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen SANDRICH-hankkeelle. Hankkeen tavoitteena on yhdistää pedagogiikka, luonnontieteet ja digitaaliset ratkaisut ottamalla käyttöön lisätty todellisuus (Augmented reality, AR) luonnontieteiden opetuksessa. Näin pyritään lisäämään esikouluikäisten ja peruskoululaisten kiinnostusta sekä luonnontieteitä että digitaalisia ratkaisuja kohtaan. Opettajille tarjotaan opetusta rikastuttavia ideoita ja työkaluja sekä pedagogisia ratkaisuja. Hanke on kestoltaan puolivuotinen.

HAE VIIMEISTÄÄN 7.2.2019: HELSINGIN YLIOPISTON RAHASTOJEN HAKUAIKA KÄYNNISSÄ – MYÖS LAHDEN RAHASTO MUKANA

Helsingin yliopiston Lahden rahaston tarkoituksena on tukea apurahoin, stipendein ja rahoitusosuuksin innovatiivista ja käytäntölähtöistä Lahden seudun ja Päijät-Hämeen kehittämistä tukevaa tutkimus-, aikuiskoulutus- ja kehittämistoimintaa. Helsingin yliopiston Lahden rahasto jakaa apurahoja HY:n opiskelijoille ja tutkijoille. Helsingin yliopiston Lahden rahastosta jaetaan v. 2019 perustutkinto-opiskelijoille, tohtorikoulutettaville tai tutkijoille enintään yhteensä 8 kappaletta 2000 euron apurahoja Lahden seudun ja Päijät-Hämeen kehittämistä tukeviin opintoihin ja tutkimukseen. Kaikki hakemukset ja suositukset jätetään sähköisesti hakujärjestelmä kautta 15.1.-7.2.2019. Hakijoille suositellaan vähintään yhden suosituksen liittämistä hakemukseen, suosituksista olisi hyvä ilmetä yhteys rahaston käyttötarkoitukseen. Apurahahakemusten arvioinnissa käytetään Helsingin yliopiston rahastojen yhtenäisiä arviointikriteereitä. Katso lisätiedot ja hakuohjeet-ja kriteerit http://www.helsinki.fi/rahastot .

Lisätiedot

Professori Heikki Setälä

heikki.setala@helsinki.fi

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUS TWITTERISSÄ, INSTAGRAMISSA JA FACEBOOKISSA !

Seuraa meitä ja kuule ensimmäisenä uusimmat LUMA-kuulumiset maakunnan alueelta:

Twitterissä PH LUMA –keskus (@PHLUMAkeskus) ja Instagramissa phlumakeskus. LUMA-uutisia näet myös tykkäämällä Lahden Yliopistokampuksen Facebook-sivusta.

KategoriatYleinenAvainsanat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *