Vääksyn tiedeleiri: Neljäs leiripäivä

 

Laittakaa Bluebot kulkemaan kirjainten T, I, E, D, E, L, E, I, R, I kautta

Päivä alkoi ohjelmoimiseen tutustumisella, kun leiriläisille annettiin Bluebot – nimiset robotit, jotka tuli ohjelmoida kulkemaan tietty reitti lattialla olevalla kartalla. Monet saivat robotin kulkemaan heti ensimmäisellä yrityksellä

valitsemaansa määränpäähän.

 

Ruoan jälkeen alettiin tutkimaan eilen värjättyjä kukkia. Monet huomasivat kukkiensa lehtien olleen värjääntyneet.

 

Kun kukat oli saatu tutkittua, siirryttiin ulos tekemään hieman sotkuisempaa koetta. Kokeen nimi oli Löllölima, jossa leiriläiset jaettiin neljään ryhmään ja jokaiselle ryhmälle annettiin vati, vettä ja maissitärkkelystä. Ainesosat sekoitettiin keskenään, josta saatiin slimen tyylistä löllyvää massaa. Massa oli leiriläisten mielestä erikoisen tuntuinen ja sillä oli hauska leikkiä. Kokeen jälkeen paikkojen siivoaminen ei taas ollut niin hauskaa, koska ovenpielet olivat täynnä valkosuklaan näköistä ainetta. Kuitenkin leiriläiset osallistuivat oma-aloitteisesti siivoamiseen!

 

Kun siivoamiset oli saatu valmiiksi, siirryttiin ulos. Kuitenkaan ulkona oleminen ei kestänyt kauaa, koska jalkapallokentällä oli paahtavan kuuma ja monet halusivat pysytellä varjossa. Välipalaa leiriläiset silti nauttivat ulkona, kun samaan aikaan me ohjaajat valmistelimme luokassa tiedeshowta.

 

“Parasta oli tiedeshow ja kova posahdus!” – kertoivat Niilo, Nina ja Otto.

 

“Posahduksessa” keittopulloon laitettiin alumiinifoliopalloja ja natriumhydroksidia, jotka reagoivat keskenään ja siten saivat ilmapallon täyttymään vetykaasulla. Kun ilmapallo oli tarpeeksi täynnä ohjaaja solmi sen ja laittoi pallon alle tulta, joka sai pallon räjähtämään. Räjähdys suoritettiin kuitenkin vetokaapissa, joten vaaraa ei ollut kenellekään. Tiedeshowssa oli paljon muitakin kokeita, joissa muun muassa käytettiin kuivajäätä hyväksi. Kuvia ja videoita otettiin paljon, joten kuvamateriaalia on löydettävissä.

“Opimme tänään uusista aineista ja kuinka ne reagoivat keskenään” – Otto, Niilo ja Nina

 

Huomenna perjantaina mennään rantaan kokeilemaan leiriläisten rakentamia aluksia ja niiden ominaisuuksia. Alusten olisi tarkoitus kellua vedessä ja kulkea maalla. Parhaimmillaan alukset olisivat kyvykkäitä liitämään

 

Leiripäivä oli mielenkiintoinen vastaajien mielestä ja he antoivat kouluarvosanojakin päivälle, muun muassa Otto antoi ⅘, Nina ⅘ ja Niilo 3,5/5.

 

  • Vastaajina Niilo Rajaviita, Nina Kumpulainen ja Otto Toivonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *