Huhtikuun verkostoviesti

KORONAVIRUSEPIDEMIA VAIKUTTAA PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUKSEN KEVÄÄN TOIMINTOIHIN

Helsingin yliopistossa siirryttiin maaliskuun puolivälissä poikkeustilaan COVID-19 koronavirusepidemian vuoksi. Päijät-Hämeen LUMA-keskus ja Tiedeluokka SOLU osana Helsingin yliopistoa siirtyvät noudattamaan näitä ohjeita, koska haluavat osaltaan olla estämässä/hidastamassa epidemian leviämistä.

Tämän johdosta kaikki aikavälille 14.3.-31.5.2020 suunnittelemamme yleisötapahtumat ja koulutukset peruutetaan tai siirretään uuteen, myöhemmin tiedotettavaan ajankohtaan. Lisäksi kaikki Tiedeluokka SOLUn opetusvierailut peruutetaan tältä keväältä 31.5.2020 saakka.

 

StarT YLEISÖÄÄNESTYS ON KÄYNNISSÄ 15.4.2020 asti – KÄY ÄÄNESTÄMÄSSÄ SUOSIKKIASI!

StarT:in YouTube -kanavalla on julkaistu videoita innostavista projekteista ja hyvistä käytänteistä. Käy tutustumassa, inspiroidu ja äänestä suosikkiasi! Sieltä löytyvät myös Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen edustajat.

StarT-festarit 2020 siirtyvät tulevaisuuteen. Ilmoitamme uudesta tapahtumapäivästä heti, kun se selviää.

Suorat linkit yleisöäänestykseen:

PARHAAT OPETUSKÄYTÄNTEET:

· International best practices

· Kansalliset hyvät käytänteet

PARHAAT PROJEKTIT:

· International projects

· Kansalliset projektit

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUKSEN KESÄLEIRIT 2020

Tiedeluokka SOLU on suljettu ja kaikki ohjattu tiedetoiminta sekä tapahtumat on peruutettu tai siirretty tulevaisuuteen vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi aikavälillä 14.3.-31.5.2020. Päivitämme tilannetta sivuillamme.

Kesäkuun tiedeleirien tilanteesta tiedotamme toukokuun alussa viikolla 19 sekä verkostoviestissämme että Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkkosivuilla. Jos leirit on mahdollista pitää, ilmoittautuminen niille avataan viikolla 20. Leirien esittelyt alla.

Tiedettä Kesään! – pienten leiri 1.-5.6.2020
AIKA ma- pe päivittäin klo 9:30 – 15

Poikkitieteellinen kesäleiri 8-10-vuotiaille lapsille. Sisältää lounaat ja välipalat. Leirimaksu 30€.

Tiedettä Kesään! –isojen leiri 8.-12.6.2020
AIKA ma- pe päivittäin klo 9:30-15
Poikkitieteellinen kesäleiri 11–13-vuotiaille lapsille. Sisältää lounaat ja välipalat. Leirimaksu 30€.

Matikka ja koodaus –leiri 15.-18.6.2020
AIKA ma-to klo 9:30-15

Kesäleiri 10-12 vuotiaille lapsille. Matematiikkaan ja koodaukseen tutustutaan esimerkiksi erilaisten pelien ja robotiikan kautta. Sisältää lounaat ja välipalat. Leirihinta 25€.

TIEDELUOKKA SOLU OPETTAA VIRTUAALISESTI

COVID-19 koronavirus-pandemian vuoksi myös Tiedeluokka SOLUssa on mietitty mahdollisuuksia opetuksen toteuttamiseen uudella tavalla. Olemme muokanneet muutamia, aiemmin tiedeluokkaympäristössä lähiopetuksena toteutettuja kokonaisuuksia etäohjaukseen sopiviksi.
Maaperätutkimus-etäohjaustyö (3.-6. luokkalaiset ja yläkoulu)
Maaperä-ohjausmateriaalilla voidaan opiskella maaperään ja maaperätutkimukseen liittyviä asioita opettajajohtoisesti myös etätyöskentelynä. Työssä käsitellään maaperän ominaisuuksia luennon ja kysymysten kautta, ja tämän lisäksi oppilaat pääsevät myös itse harjoittelemaan helposti toteutettavan maaperätutkimuksen tekemistä lähiympäristössä. Toteutus: opettaja saa virtuaalimateriaalit PH LUMA-keskukselta ja ohjaa työn itse.
Paikkatieto-ohjaus etäopetuksena (yläkoulu ja toinen aste)
Tiedeluokka SOLUn Paikkatieto + Epicollect–kokonaisuus voidaan toteuttaa etäohjauksena. Työssä opitaan paikkatiedon perusteita sekä kerätään itse dataa omasta lähiympäristöstä Epicollect-sovelluksen avulla. Kerättyä dataa käsitellään ja tarkastellaan yhdessä etätyöskentelyalustoja hyödyntäen. Paikkatieto + Epicollect -työ soveltuu yläkoulun sekä toisen asteen koulutuksen ohjausmateriaaliksi. Työtä varten oppilailla tulee olla mahdollisuus ilmaisen Epicollect-sovelluksen lataamiseen omaan mobiililaitteeseen. Toteutus: PH LUMA-keskuksen ohjaaja ohjaa työn etäopetuksena. Ajankohdan varaus, ks alla.
Tiedustelut ja ohjausaikojen varaukset anna-roosa.vesanen@helsinki.fi

APUA JA IDEOITA VIRTUAALIOPETUKSEEN

Päijät-Hämeen LUMA-keskukselta on mahdollista kysyä ideoita ja apua etäopetuksen sisältöihin. Sivuiltamme (linkki alla) löytyy linkkejä erilaisiin materiaalilähteisiin sekä kerhokokonaisuuksiin, joiden tehtäviä voi soveltuvilta osin hyödyntää opetuksessa. Lisäksi LUMA-tiimimme auttaa mielellään materiaalien etsimisessä ja tiedonhaussa. Voit lähettää pyynnön osoitteeseen phluma@helsinki.fi Pyrimme vastaamaan työtilanteemme mukaan mahdollisimman monelle.
PH LUMA-keskuksen materiaalipankki: http://luma.lahdenyliopistokampus.fi/materiaalit/

TARVITSETKO KIVAA PUUHAA KOTIOLOIHIN? AALTO-YLIOPISTO JUNIORILTA ONLINE-SISÄLTÖÄ KOKO KEVÄÄN AJAN!
Aalto-yliopisto Junior on luonut uuden Online Junior – sivuston. Jos tarvitset esimerkiksi apua koulutehtäviin, etsit kiinnostavia kursseja Aallosta tai sinulla on muuten vain tylsää kotona, tämä on sinulle sopiva paikka. Aalto-yliopisto Junior päivittää viikoittain kaikkea kivaa puuhaa Instagramiin, joita voit tehdä kotosalla. Tarkista mainio Kokeile kotona -osio ja myös muiden kentän toimijoiden sivustot.
@aaltouniversity_junior

VIRTUAALIHELPISTÄ APUA OPISKELUUN
Tuskaillaanko teillä nuorten kotitehtävien parissa? Kysy apua Virtuaalihelpin Discordissa! Aalto-yliopisto Junior ja Tampereen yliopiston Juniversity tarjoavat nyt yhdessä yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille matematiikkaan, fysiikkaan ja kemiaan virtuaalihelppiä!
Kysymyksiä voi jättää koska tahansa, mutta tukiopet ovat paikalla maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 15-16.30 keskustelemassa. Tukiopeina toimivat Tampereen yliopiston Juniversityn sekä Aalto-yliopisto Juniorin tiedekasvatusohjaajat, jotka ovat myös yliopistojen opiskelijoita.

VALTAKUNNALLISET LUMA-PÄIVÄT PERUTTU
Koronavirustilanteen vuoksi kesäkuun alussa pidettäväksi suunnitellut 16. valtakunnalliset LUMA-päivät siirtyvät vuodella ja ne järjestetään Aalto-yliopistolla Otaniemen kampuksella Espoossa kesällä 2021. Tapahtuman teema, Tulevaisuuden tekijät, pysyy samana.

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUS TWITTERISSÄ, INSTAGRAMISSA JA FACEBOOKISSA !
Seuraa meitä ja kuule ensimmäisenä uusimmat LUMA-kuulumiset maakunnan alueelta:
Twitterissä PH LUMA –keskus (@PHLUMAkeskus) ja Instagramissa phlumakeskus. LUMA-uutisia näet myös tykkäämällä Lahden Yliopistokampuksen Facebook-sivusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *