Talvilomaleirin kuulumisia

Tervehdys leiriltä!

Tiedeluokka SOLUssa on tapahtunut oikein urakalla viimeiset pari päivää. Talvilomaleiri kokosi yhteen luonnontieteistä innostuneen leiriporukan reippaista 1.–3. luokkalaisista. LUMA-keskuksen leiriohjaajilla onkin ollut kädet täynnä tämän vauhdikkaan jengin kanssa.

1. leiripäivä

Ensimmäinen päivä alkoi tutustumalla uusiin kavereihin ja yhteisten pelisääntöjen sopimisella. Aamupäivän teemana oli vuodenajat ja mitkä tekijät niihin vaikuttavat. Leiriläiset pääsivät tekemään jääkoristeita viilipurkkeihin, jotka värjättiin elintarvikeväreillä ja koristeltiin ulkona vielä luonnosta löytyvillä materiaaleilla. Koristeet jätettiin ulos siinä toivossa, että ne olisivat viimeiseen päivään mennessä jo kokonaan jäätyneet. Ulkoa kerättiin myös luminäytteet myöhempiä tutkimuksia varten.

Herkullisen lounaan jälkeen oli vuorossa erilaisia jäähän ja veteen liittyviä rasteja, joita suoritettiin pienissä ryhmissä. Yhdellä rastilla kalasteltiin jääpaloja langan avulla, toisella tehtiin kellumiskokeita kolikoiden ja muovailuvahan avulla, kolmannella rastilla tutustuttiin erilaisten aineiden vesiliukoisuuteen ja neljännellä rastilla tutkittiin veden tiheyttä. Pienet tutkijat suorittivat rasteja innokkaasti.

Iltapäivän toiset kokeelliset työt tehtiin pienen evästauon jälkeen. SOLUn laboratorion puolella tehtiin keitinlasiin sadepilvi partavaahdosta, jonka läpi pystyi tiputtelemaan sinisiä ja punaisia pisaroita. Kerhotilassa valmistui hienoja taideteoksia suodatinpaperin ja vesiliukoisten tussien avulla.

 

2. leiripäivä

Uusi leiriaamu startattiin yhteisesti fiiliskierroksella ja toisten nimien kertaamisella leikkien avulla. Aamupäivän teemana oli lumi ja mitä se on. Siitä huolimatta, että ulkona on juuri nyt todella lumista, leiriläiset tekivät itse kahta erilaista tekolunta. Toinen tekolumi valmistui hoitoaineesta ja ruokasoodasta ja toinen perunajauhosta ja ruokaöljystä. Tiedeluokka sai myös hyvin lumisen ilmeen näiden kokeiden seurauksena, kun ruokasoodaa ja perunajauhoa löytyi vähän kaikkialta muualtakin kuin lumiseoksesta.

Lounaan jälkeen pienet tutkijat pääsivät purkamaan enimpiä energioita ulkoilun merkeissä. Ulkona tutkittiin lumihiutaleita suurennuslasien avulla. Laboratoriossa leiriläiset saivat myös tutkia eilen kerättyjä luminäytteitä mikroskoopeilla. Näytteistä löytyi mm. levää ja sorsan jätöksiä. Moni ryhmä oli myös osannut arvioida todella tarkasti kuinka paljon vettä purkkeihin kertyy, kun lumi on kokonaan sulanut.

Viimeisen tunnin ajan rakennettiin vielä lennokkeja! Tehtävänä oli tehdä tavallinen paperilennokki sekä aerodynaaminen superlennokki, joiden eroja sitten testailtiin. Kaikki lennokit lensivät hienosti, mutta kauhean suuria eroja ei tainnut ilmetä erilaisten lennokkimallien välillä.

3. leiripäivä

Aamu alkoi vauhdikkaasti tuolileikin parissa. Päivän ensimmäiset tutkimukset olivat aiheiltaan hyvin erilaisia: kerhotilassa testailtiin hankaussähköä ja tutkittiin sähköisyyttä, kun taas laboratoriossa valmistettiin ruokasooda tulivuoria ja laavalamppuja. Ulkoilu kesti tänään hieman pidempään kuin muina päivinä, koska ohjelmassa oli lumimaalausta. Alla kuvia leiriläisten taideteoksista:

Iltapäivän täytteeksi ohjaajilla oli vielä muutamia kokeellisia töitä, sekä hieno tiedeshow vedettävänä. Taiteen ja tieteen yhdistäminen jatkui myös vesipisara maalauksen ja kuplatornien parissa. Päivän huipennuksena nähtiin upeita tiedetöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *