Tammikuu 2019  

RIKOSKEMIAA JA OIKEUSGENETIIKKAA – LUENNOT 14.1.

Tiedeluokka SOLUssa marraskuun lopussa käynnistyneeseen DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa – lukiokurssiin liittyy mielenkiintoinen, kaikille avoin luentotilaisuus. 14.1. klo 13.15-14.45 Lahden lyseon vanhaan juhlasaliin (päärakennus, 2. krs, Lahdenkatu 6),  saapuvat oikeuskemian professori Erkki Vuori, joka puhuu otsikolla CSI-Helsinki, oikeuskemia paljastaa kuolemansyyn sekä oikeusgenetiikan dosentti Jukka Palo, joka kertoo oikeuslääketieteellisestä DNA-tunnistuksesta. Tilaisuus on yleisölle avoin ja esimerkiksi opettajat ovat tervetulleita opetusryhmänsä kanssa kuuntelemaan luentoa. Otathan kuitenkin jälkimmäisessä tapauksessa yhteyttä reetta.kariola(a)edu.lahti.fi, ja varmistat ryhmäsi mukaanpääsyn, sillä luentotilat ovat rajalliset.

HEI OPETTAJA, ILMOITA PROJEKTISI ESIKARSINTAAN

StarT:n esikarsinta on alkanut!

Mikä StarT-ohjelma?

Koulut ja oppilaitokset toteuttavat lukuvuoden aikana useita hienoja projekteja, joita haluamme nostaa esille. StarT-ohjelmaan ilmoittautumalla annat oppilaille mahdollisuuden hienoon kokemukseen.

Ilmoittautuminen ei sido mihinkään. Projektin ei vielä tarvitse olla täysin valmis ilmoittautumisen päättyessä. Ilman ilmoittautumista ei voi saada kutsua StarT –Aluefestivaaleille.

Esikarsinnan läpäisseet projektit kutsutaan Lahteen StarT-Festareille 25.4.2019 torstaina. Päivä on täynnä kivaa tekemistä ja jo itsessään palkinto. Lisäksi tilaisuudessa jaetaan runsaasti palkintoja eri kategorioissa. Myös matkatukea on mahdollista hakea.

TIIVISTETYSTI StarT:n eteneminen:

  1. Toteuta LUMA-aineisiin ja StarTin teemoihin liittyvä projekti ja ilmoita se esikarsintaan 17.2.2019 mennessä.
  2. Esikarsinnan jälkeen valituille projekteille tulee kutsu ja ohje matka-avustuksen hakuun.
  3. StarT- Festareilla omat projektit esitellään, tutustutaan muiden projekteihin ja osallistutaan tiedepajoihin.

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUS JA LAHTI ENERGIA YHTEISTYÖHÖN

Päijät-Hämeen LUMA-keskus ja Lahti Energia ovat solmineet viisivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka myötä Lahti Energiasta tulee Tiedeluokka SOLUn perustajasponsori. Tukemalla päijäthämäläistä LUMA-toimintaa Lahti Energia haluaa osaltaan olla vahvasti edistämässä lasten ja nuorten innostusta LUMA-alojen opintoihin ja vaikuttamassa sitä kautta positiivisesti näiden alojen osaajien määrään tulevaisuudessa. Yksi yhteistyön tavoite on suunnitella Tiedeluokka SOLUun yrityksen toimialaa sivuava Lahti Energia -työ, jota tiedeluokassa vierailevat oppilasryhmät pääsevät ensi syksystä lähtien tekemään.

Lahti Energia on lahtelainen yhtiö, joka panostaa ympäristöystävällisen, uusiutuvan energian tuottamiseen ja on mm rakentanut maailman ensimmäisen energiajätteitä polttoaineenaan käyttävän kaasutusvoimalaitoksen. Yhtiö toimittaa asiakkailleen ympäri Suomen sähköä sekä tarjoaa erilaisia energiaan liittyviä palveluita. Lahti Energian päätuotteita ovat yhteistuotannolla tuotettu sähkö ja kaukolämpö, joita tuotetaan kahdessa voimalaitoksessa Lahdessa.

PROJEKTIOPPIMISTA LAHDESSA 28.1.2019

Checkpoint Leonardo Networkin täydennyskoulutustapaaminen Päijät-Hämeen seudun opettajille ja koulujen kanssa yhteistyötä tekeville tahoille

Aika                                   28.01.2019 klo 14.15–17.00

Paikka                                Tiedeluokka SOLU, Lahden yliopistokampus (Niemenkatu 73, B-siipi, 15140 Lahti) Sisäänajo B1 ovelle Laatikkotehtaankadun puolelta.

Yhteyshenkilön nimi        Anna-Leena Kähkönen

Kohderyhmä

Luokanopettajille ja aineenopettajille ja näiksi opiskeleville, jotka ovat innoissaan – tai epävarmoja – monialaisesta oppimisesta tai oppimisprojekteista

Sisältö

Tervetuloa Checkpoint Leonardo Network -hankkeen pariin! Hae lisäpotkua monialaisen opetuksen järjestämiseen ja projektioppimisen toteuttamiseen koulussa(si). Saat evääksi niin yhteistyömahdollisuuksia kuin valmiita oppimateriaalejakin.

Iltapäivän aikana tutustumme lähemmin muutamaan hankkeessa toteutettuun oppimiskokonaisuuteen ja paneudumme niissä hyödynnettyjen oppiaineiden rooleihin, sekä laitamme alulle omien projektioppimisen kokonaisuuksien suunnittelun. Olemme osallistujiin uudestaan yhteydessä keväällä ja tarjoamme etätukea myös koulutuspäivän jälkeen.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Voit tutustua Checkpoint Leonardo Networkin toimintaan osoitteessa http://r.jyu.fi/CPLN

Ilmoittaudu koulutukseen verkkolomakkeella linkistä maanantaihin 21.1. mennessä

Koulutukseen voidaan ottaa 20 osallistujaa. Koulutukseen osallistuminen on maksutonta.

 

TIEDETEATTERI- ESITYKSIÄ TIEDELUOKKA SOLUSSA 5.2.2019 JA 6.2.2019

Miten tietokone toimii? Miten voidaan rakentaa oma tietokone? Näytöksiin mahtuu 30 oppilasta/näytös ja ne on suunnattu 4-7.luokkalaisille.

LUMA TIEDEKERHO JATKUU TIEDELUOKKA SOLUSSA HELMIKUUSSA

Tiedeluokka SOLUssa Niemen kampuksella jatkuu torstaisin 21.2. alkaen alakouluikäisille suunnattu LUMA Tiedekerho. Maksuttomaan kerhoon PITÄÄ ILMOITTAUTUA jokaiselle kerhokerralle erikseen. Kerrallaan voi siis ilmoittautua vain yhteen kerhokertaan. Mukaan mahtuu jokaisella kerralla 15 ensimmäisenä ilmoittautunutta lasta. Kerho on maksuton.

Kerho-ohjelma ja ilmoittautumisohjeet päivitetään Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen sivuille helmikuun alussa. Lisäinfoa myös helmikuun verkostoviestissä.

LUMA TIEDEKERHO STARTTAA VÄÄKSYSSÄ

Alakouluikäisille suunnattu LUMA Tiedekerho käynnistyy helmikuun loppupuolella Vääksyssä, Aurinkovuoren koululla. Teemoiltaan vaihteleva, poikkititeteellinen kerho kokoontuu 10 kertaa. Kesto 1h/kerta ja kerho on maksuton.

Kerho-ohjelma ja ilmoittautumisohjeet päivitetään Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen sivuille helmikuun alussa. Lisäinfoa myös helmikuun verkostoviestissä.

 

LUONTOKERHO ALKAA MAALISKUUSSA TIEDELUOKKA SOLUSSA

Hei 1-4 luokkalainen! Haluatko suojella luontoa? Pidätkö retkeilystä? Kiinnostaako mukava yhdessäolo?

Tervetuloa Luonto-Liitto Lahden ja Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen luontokerhoon, joka käynnistyy maaliskuun alkupuolella!

Kokoonnumme tiistaisin Niemen kampukselle Tiedeluokka SOLU:un oppimaan yhdessä luonnosta kokeilemisen, tekemisen ja leikin kautta. Teemme retkiä lähiympäristöön, tutkimme luonnon ilmiöitä sekä askartelemme luonnon- ja kierrätysmateriaaleista.

Ilmoittautumisohjeet ja aikataulu Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen helmikuun verkostoviestissä ja nettisivuilla helmikuun alkupuolella. Kerho on maksuton.

Kerhon ohjaajina toimivat Laura (yhteisöpedagogiopiskelija) ja Maria (luonnontieteiden kandidaatti).

Luonto-Liitto on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Järjestön tavoitteena on yhteiskunta, jossa arvostetaan luonnon moninaisuutta ja sen itseisarvoa.

SEMINAARI ”RAKENNETUN YMPÄRISTÖN MUUTOS – TYÖKALUJA ILMASTONMUUTOKSEN TAKLAAMISEEN”

Aika ja paikka                  24.1.2019 klo 16.30-19.30, Niemen kampus/Aalto auditorio

Ohjelma:

  • Kestävä puurakentaminen kaupungeissa, Tutkijatohtori Heini Vihemäki (HY)
  • Ilmastonmuutoksen vaikutus peltojen kasvihuonekaasupäästöihin, Apulaisprofessori Mari Pihlatie (HY)
  • Peltojen kipsikäsittely maatalouden vesiensuojelukeinona, Projektikoordinaattori Eliisa Punttila (SAVE-hanke, HY)
  • Liikenteen päästöt ja kaupunki-ilmanlaatu, Erikoistutkija Pia Anttila (Ilmatieteen laitos)
  • Ilmastonmuutoksen ja urbanisaation vaikutukset kaupunkien ekosysteemipalveluihin, Professori Heikki Setälä (HY)
  • Kunnan näkökulma seminaarin teemoihin, Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka (Asikkalan kunta)
  • Kommenttipuheenvuoro, Valikoima- ja vastuullisuuspäällikkö Niina Toivonen (Osuuskauppa Hämeenmaa)
  • Tilaisuuden avaa professori  Anne Toppinen (Helsingin yliopiston HELSUS-instituutti) , juontajana tutkimusjohtaja Tanja Suni (ympäristöministeriö) 

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUS TWITTERISSÄ, INSTAGRAMISSA JA FACEBOOKISSA !

Seuraa meitä ja kuule ensimmäisenä uusimmat LUMA-kuulumiset maakunnan alueelta:

Twitterissä PH LUMA –keskus (@PHLUMAkeskus) ja Instagramissa phlumakeskus. LUMA-uutisia näet myös tykkäämällä Lahden Yliopistokampuksen Facebook-sivusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *