”Social resilience has been relatively underexplored”

Blogiin_0803My name is Agatha Herman and I am a Lecturer in Human Geography & Leverhulme Trust Early Career Fellow in the Department of Geography and Environmental Science, University of Reading (UK). This is my second time as a Visiting Scholar at the Ruralia Institute and I’m glad to be back! The clean air, green landscapes and open skies around Seinäjoki have combined with the interesting work being done in the Institute to make for a stimulating yet also strangely relaxing month. Lue loppuun

Sprengtportenin jalan jäljillä – Sotakoululle uusi tulevaisuus

rouhiainenTiedättekö hyvät lukijat milloin ja missä alkoi suomalaisten upseerien koulutus? Armeijan käyneenä, Savon Prikaatissa varusmiespalvelukseni suorittaneena, olisi kyseinen asia ehkä pitänyt olla tiedossa, mutta eipä vaan ollut tai en ainakaan muistanut sitä. Tämän talven ja kevään aikana asiaan on tullut valaistusta. Olen nimittäin perehtynyt Mikkelin Ristiinassa sijaitsevan sotakoulun eli Brahelinnan virkatalon pitkään ja monivaiheiseen historiaan ja tämänhetkiseen tilaan sekä suunnitelmiin siitä, millaisessa käytössä talo voisi olla tulevaisuudessa. Lue loppuun

Ovatko Etelä-Savon maaseudulla toimivat yritykset kasvuhakuisia?

Niina KuuvaMaaseudulla toimiville yrityksille keväällä 2015 suunnatun kyselymme mukaan reilu neljännes (27 %) on pystynyt laajentamaan toimintaansa viimeisten noin viiden vuoden aikana. Laajenemista, tai toisin sanottuna kasvua, tarkasteltiin markkina-alueen laajuuden, asiakassuhteiden ja yhteistyöverkoston muutosten kautta. Kun katsotaan kasvuhakuisuutta tulevaisuudessa, reilu kolmannes (37 %) aikoo tehdä selkeästi kasvuun tähtääviä toimia ennen vuotta 2020. Kasvuhakuisuus lisääntyy yrityskoon kasvaessa. Lue loppuun

Systeemiajattelulla yhteiskuntaa hyödyttäviin tuloksiin

SariYliopistoissa tehdään tutkimusta ja annetaan tutkimukseen perustuvaa opetusta. Helsingin yliopistolla on omana strategisena tavoitteena pärjätä maailmalla yliopistojen tutkimuksen tason vertailussa ja sijoittua 50 parhaan yliopiston joukkoon. Joillakin tieteenaloilla tämä tavoite onkin jo saavutettu reippaasti ja siitä voimme olla kaikki yliopistolaiset ylpeitä. Tieteen huipun saavuttaminen edellyttää erittäin korkeatasoista tutkimusta, jota julkaistaan parhaissa sarjoissa etupäässä kansainvälisellä foorumilla. Lue loppuun

Suomikehittää.fi

kurkiAjattele tilanne, jossa tutkimushanketta ideoidessasi et voisi saada selville miten muut tutkijat maailmalla ovat asiaa lähestyneet. Kuulisit huhuja, että joku on sitä kyllä tutkinut, mutta ei siitä varmaan mitään julkaisua löydy. Kovan googlauksen seurauksena onnistuisit kuitenkin paikantamaan tutkijan, mutta puhelinkeskustelussa kävisi ilmi, ettei hän ole kirjoittanut asiasta mitään englanniksi. Hän on myös vaihtanut työpaikkaa ja muistiinpanot ovat hävinneet jotenkin samassa tohinassa. Lue loppuun

Onko Suomi jakautunut kahtia? Maaseutututkimuksellinen näkökulma käytävään keskusteluun

Aapo_nettiin5[1]Sunnuntaina pidettyjen eduskuntavaalien jälkeen olemme saaneet lukea mediasta kärkkäitä viestejä siitä, että Suomi olisi viimeisimpien vaalien myötä jotenkin perustavanlaatuisesti jakautunut kahtia: Arvoiltaan liberaaliin kaupunkiin sekä arvokonservatiiviseen maaseutuun. Lue loppuun

Kuoriutuuko uusista erikoistumiskoulutuksista iloinen yllätys?

KatjaPerttuNäin pääsiäisen aikaan herkullisen väriset ja useimmiten myös herkullisen makuiset pääsiäismunat ilahduttavat ja muistuttavat meitä kasvusta ja uudistumisesta. Myös asiantuntijuus vaatii uudistumista. Monilla aloilla työkokemusta omaavilta korkeakoulutetuilta on kuitenkin jo pitkään puuttunut toimiva ammatilliseen erikoistumiseen tähtäävä koulutusmuoto. Lue loppuun

Hyvä ruoka on elämys. Mutta se on paljon muutakin. Osa 2/3: Italia

blogiinItaliassa olemme päätyneet syrjäisen vuoren laella olevaan tilausravintolaan, josta avautuu huikea näköala autioon laaksoon. Omistaja selvittää kädet huitoen paikallisten ruoka-aineiden alkuperää ja me tuijotamme mykistyneen kunnioituksen vallassa pöydälle asetettavia luomuksia. Villisian ja sian risteytyksestä saatavaa tummaa prosciuttoa? No on kyllä hyvää, kiitos kysymästä. Ja takapihalta poimituista tryffeleistä valmistettua risottoa paikallisen juuston kera? Ei pysty edes puhumaan enää, koska kieli suli suuhun. Lue loppuun