Lokakuun verkostoviesti

TIEDELUOKKA SOLUn HALLOWEEN –TAPAHTUMA 6.11.2019

Tiedeluokka SOLUssa järjestetään jälleen selkäpiitä karmiva Halloween-tapahtuma. Tapahtumassa pääset sukeltamaan kauhun maailmaan ja tieteeseen sen takana. Työnnä kätesi löllölimaan, kuuntele selkäpiitäkarmivia tarinoita, ihmettele matematiikan olemusta ja koe paljon muuta hurjaa!

Kenelle    yli 7- vuotiaille lapsille, aikuisille ja lapsen mielisille (tapahtuman  ikäraja 7v, 10- vuotiaat ja sitä nuoremmat aikuisen kanssa).

Paikka      Tiedeluokka SOLU Niemen yliopistokampuksella, Niemenkatu 73 B-siipi, 15140 Lahti

Aika          6.11.2019 klo 18:00-20:00 (Paikalla on oltava 18:00 johtuen tapahtuman hurjasta luonteesta)

Tapahtuma on maksuton ja siellä tarjoillaan pientä Halloween-purtavaa (laktoosittomat ruokavaliot huomioitu). Mukaan mahtuu 38 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Ilmoittautumislinkki (alla) aukeaa 2.10.2019.

Ilmoittautumislinkki         https://www.lyyti.in/SOLUnhalloween

Lisätietoja                          phluma(a)helsinki.fi

  

CIRCULA KIERTOTALOUSPELI OPETUKSESSA -KOULUTUS

Circula Kiertotalous- ja yrittäjyyspelissä tutustutaan kiertotalouteen luovan tiimityön kautta. Pelillinen lähestymistapa toimii monenlaisille oppijoille, kun tavoitteet ja ohjaaminen sovitetaan pelaajien mukaan. Pelinjohtaja – opettaja tai muu ryhmänohjaaja – tukee ryhmän yhteistyötä ja oppimista. Peli soveltuu erityisen hyvin osaksi toisen asteen koulutusta, mutta myös yläkouluun ja kaikkeen yrittäjyyskasvatukseen. Koulutuksen käytyäsi voit toimia pelinjohtajana Circula-pelissä. Pelin voi lainata oppilaitokselle Päijät-Hämeen LUMA-keskuksesta.

Tutustu peliin: https://www.kadenjalki.fi/circula/

Kohderyhmä:                     yläkoulun ja toisen asteen opettajat, kaikki yrittäjyyskasvatuksesta kiinnostuneet

Ajankohta:                         28.11.2019 klo 15.00 – 18.00

Paikka:                                Tiedeluokka SOLU Niemen yliopistokampuksella, Niemenkatu 73 B-siipi, 15140 Lahti

Henkilömäärä:                   6 – 30 osallistujaa

Ilmoittautuminen:            https://www.lyyti.in/circulakoulutus

Koulutus on maksuton. Tarjolla kahvia ja pientä purtavaa.

 

SANDRICH MAHDOLLISTAA VIRTUAALITODELLISUUDEN KOULUILLE

SANDRICH- kokonaisuus yhdistää perinteisen hiekkalaatikon ja virtuaalitodellisuuden. Kokonaisuudessa hiekan pinnan muodot saavat aidot topografiset värit projektorin heijastamana. Kokonaisuuteen kuuluva tietokone pyörittää ohjelmaa ja 3D- kamera mittaa hiekan ja kameran välisen etäisyyden. Yhdessä tästä kokonaisuudesta syntyy lumoava virtuaalisen todellisuuden hiekkalaatikko, jota voi hyödyntää opetuksessa laaja-alaisesti.

SANDRICH on Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen MAKERA -rahoitteinen  hanke, jossa toteutetaan fyysinen SANDRICH- kokonaisuus  sekä opetusmateriaaleja hiekkalaatikon käyttöön. Fyysinen SANDRICH- kokonaisuus kiertää tulevaisuudessa Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen toiminta-alueen kouluilla ja sitä saa maksutta lainaan lukukaudeksi kerrallaan. Muut materiaalit ovat ilmaiseksi käytössä Päijät-Hämeen LUMAN sivuilla   http://luma.lahdenyliopistokampus.fi/  syksyn 2019 aikana.

 

TIEDELUOKKA SOLUN SYKSYN KALENTERI

Varaa luokallesi/oppilasryhmällesi vierailukäynti Tiedeluokka SOLUun ja tule tekemään ohjatusti kokeellisia töitä maantieteen (mm Sandrich-hiekkalaatikko), biologian, DNA-tekniikan, mikrobiologian, kemian, matematiikan, robotiikan ja ohjelmoinnin tai ympäristötieteiden aloilta. Tee varaus Tiedeluokka SOLUn kalenterin kautta:

http://luma.lahdenyliopistokampus.fi/tiedeluokka-solu/

 

PROPELIPÄÄPÄIVÄ TIEDELUOKKA SOLUSSA

Ensimmäistä kertaa järjestettyyn Propelipääpäivään osallistui 45 Hausjärveläistä yläkoululaista ja lukiolaista. Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen ja Lahden ammattikorkeakoulun (LAMK) yhteisvoimin järjestämässä päivässä heille haluttiin tarjota katsaus robotiikkaan ja tietotekniikkaan motivoivassa ympäristössä. Päivän aikana nuoret tutustuivat robotiikkaan sekä Tiedeluokka SOLUssa että LAMK :ssa. SOLUssa ohjelmoitiin VexIQ-robotteja: oppilaat ohjelmoivat robotit nostamaan palikan kyytiinsä ja viemään sen haluttuun kohteeseen. Jotkut kokeilivat miten hyvin robotti tunnistaa värejä. LAMK :ssa pääsi tutustumaan sekä robotiikka- että tietotekniikkalaboratorioon ja mm kokeilemaan, miten robottikäsi ohjautui oman käden liikkeiden perusteella. Nuorten mielestä päivä oli erittäin innostava ja uutta tietoa tarjoava.  Sen aikana he saivat näkymän korkeakoulumaailmaan, joka parhaimmillaan madaltaa kynnystä hakea tulevaisuudessa opiskelemaan teknisiä aloja.

 

OSALLISTU KEMIAN JUHLAVUODEN KILPAILUUN!

Tänä vuonna vietetään Suomalaisten Kemistien Seuran 100 -vuotisjuhlavuotta! Sen kunniaksi Päijät-Hämeen Kemistit julistaa kilpailun kaikille päijäthämäläisten yläkoulujen opetusryhmille. Voittajaryhmälle maksetaan matkat Heurekassa 22.11.2019 järjestettävään koululaistapahtumaan sekä lounaat ja välipalat päivän aikana. Kilpailu on auki 16.10.2019 saakka.

Kilpailutehtävä                          

Kertokaa mahdollisimman monipuolisten havaintojen avulla, miksi kemia on tärkeää ja miten se näkyy jokapäiväisessä elämässämme. Vastauksen pituus korkeintaan yksi A4 –arkki.

Vastausten lähettäminen ja tarvittavat tiedot

Vastaukset lähetetään sähköpostitse Päijät-Hämeen Kemistien puheenjohtajalle Eila Hämäläiselle osoitteeseen eilaha@elisanet.fi Liitä vastaukseen koulun nimi, luokka sekä opettajan puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Muuta

Palkinto sisältää junamatkat (Lahti-Tikkurila-Lahti) ja lounaat + välipalat Heurekassa 16 oppilaalle ja heidän opettajalleen.

Kilpailuaika ja voittajan valinta

Kilpailu sulkeutuu 16.10.2019, minkä jälkeen tuomaristo valitsee voittajan. Voittajaryhmälle ilmoitetaan voitosta viimeistään 1.11.2019.

 

EKSOPLANEETTA ETSII NIMEÄ – OSALLISTU KILPAILUUN!

Suomi saa nimetä Kolmion tähdistön suunnassa sijaitsevan Auringon kaltaisen tähden HAT-P-38 ja sitä kiertävän kaasuplaneetan HAT-P-38b. Helsingin observatorion nimikilpailun kautta voit antaa oman ehdotuksesi vaikka koululuokan kanssa! Nimiehdotuksia on tehty jo runsaasti, mutta Observatorio toivoo lisää ehdotuksia.

Lue lisätietoa planeetasta ja tähdestä sekä nimeämisohjeista täältä:

https://www.helsinki.fi/fi/helsingin-observatorio/kavijalle/eksoplaneetta-etsii-nimea ja osallistu luokkasi kanssa nimikilpailuun 15.10. mennessä. Hyväksytyt viralliset nimet julkaistaan ehdotuksen tekijöiden nimien kanssa joulukuussa.

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUS TWITTERISSÄ, INSTAGRAMISSA JA FACEBOOKISSA !

Seuraa meitä ja kuule ensimmäisenä uusimmat LUMA-kuulumiset maakunnan alueelta:

Twitterissä PH LUMA –keskus (@PHLUMAkeskus) ja Instagramissa phlumakeskus. LUMA-uutisia näet myös tykkäämällä Lahden Yliopistokampuksen Facebook-sivusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *