Huhtikuun verkostoviesti

Tiedettä, taidetta ja matikkaa Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kesäleireillä

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen tavoitteena on järjestää kesäkuussa 2021 kaksi kesäleiriä, joista ensimmäinen on tiedettä ja taidetta monialaisesti yhdistelevä lähileiri ja toinen virtuaalinen matematiikka- ja koodausleiri.

HUOM! Järjestämme ensimmäisen leirin  lähileirinä, jos saamme Helsingin yliopiston tilannekeskukselta siihen luvan. Tiedotamme verkkosivuillamme sekä some-kanavillamme, kun kuulemme tilannekeskuksen arvion. On kuitenkin huomioitava, että vaikka saisimme luvan lähileirin pitämiseen, voi koronatilanteen mahdollinen huononeminen ennen kesäkuuta aiheuttaa leirin peruuttamisen.

Ilmoittautuminen molemmille leireille avataan maanantaina 26.4. ja ne ovat auki ke 5.5. saakka. Linkit löytyvät tuolloin PH LUMA-keskuksen verkkosivulta. Jos halukkaita Tiedettä ja taidetta -lähileirille on enemmän kuin leirille voidaan ottaa, osallistujat arvotaan ja he saavat tiedon valinnasta viimeistään 7.5. Virtuaaliselle matikka- ja koodausleirille mahtuvat mukaan kaikki halukkaat.

Tiedettä ja taidetta -lähileiri (alustava)

Aika                                            7.-11.6.2021 päivittäin klo 9.30-14.30

Paikka                                        Niemen kampus, Niemenkatu 73, 15140 Lahti

Kenelle                                       7-10 vuotiaille

Teema

Leirisisällöt yhdistävät tiedettä ja taidetta. Leiriläiset käyvät esimerkiksi keräämässä lähiluonnosta kasveja tai muuta kiinnostavaa, joita sitten tutkitaan mikroskoopilla. Mikromaailman näkymiä maalataan, piirretään ja muunnetaan leikeiksi ja aktiviteeteiksi.

Toteutus

Leiri on mietitty mahdollisimman koronaturvalliseksi mm siten, että leiriläiset jaetaan pienryhmiin ja pääosa toiminnoista tapahtuu ulkona, Lahden Tiedepuiston alueella ja sen läheisyydessä. Leiriin sisältyvä eväslounas nautitaan ulkona. Vaihtelevat sääolosuhteet pyritään huomioimaan.

Virtuaalinen matikka- ja koodausleiri

Aika                                            14.-18.6.2021, tunnin mittaisena päivittäin

Paikka                                        Verkossa, Teams-yhteydellä

Kenelle                                       10 v eteenpäin (8-9 v vanhemman/avustajan kanssa)

Lisätietoja leirin sisällöstä ja toteutuksesta huhtikuun aikana verkkosivuillamme.

Hyppää tiedekokeiden pariin Lahden yliopistokampuksen youtube-kanavalla

Tiede kuuluu kaikille asuinpaikasta riippumatta. Viime keväänä alkaneet virtuaalikerhot mahdollistavat osallistumisen entistä laajemmalle joukolle. Keväällä 2020 Päijät-Hämeen LUMA-keskus järjesti  virtuaalisen tiedekerhon, jonka osana julkaistiin tiedevideoita. Tiedevideot on nyt koottu Lahden yliopistokampuksen youtube-kavalle soittolistaksi. Videot sisältävät opetusosuuden ja muutaman kokeen. Ne sopivat alakouluikäisille tutkijoille ja varovaisuutta noudattaen kokeet voi toteuttaa ilman huoltajan läsnäoloa. 

Tutustu videoihin täällä (linkki). 

Yhteistyö ja lasten innostus kannustavat tiedeprojektien tekoon Päijät-Hämeessä 

StarT-ohjelma käynnistyi syksyllä poikkeukselliseen kouluvuoteen. StarT-ohjelmassa toteutetaan tiedeprojekti, juhlitaan oppimisen iloa alueellisilla StarT-festareilla, jonka jälkeen parhaat etenevät kansalliseen ja kansainväliseen StarT-kilpailuun.  

Kanta- ja Päijät-Hämeen projekteja juhlittiin StarT-festareilla 16. maaliskuuta verkossa. Festareilla oli myös aitoa festivaali tunnelmaa, kun tilaisuudessa esiintyi Virtuaalitaikuri Joni Pakanen.  

Tilaisuudessa julkistettiin ja palkittiin alueelliset parhaat projektit 2021:  

Toukkakompostori, Länsiharjun koulun 4 lk, Lahti 

Green Lahti 2021, Länsiharjun koulu, 6A lk, Lahti 

Kohotuksia, Kailaan koulun iltapäiväkerho, Heinola 

Lue koko juttu täältä (linkki). 

StarT-yleisöäänestys 15.4 asti 

StarT-festareilla palkittujen ja jatkoon valikoituneiden projektien ja käytänteiden videot on jaettu kaikkien iloksi ja inspiraatioksi StarTin Padletissa. Videoiden kautta jaetaan ideoita ja oppimisen riemua! Äänestyksessä ovat mukana koko Suomen parhaat. Tykkää meidän alueen projekteista ja jännitä StarT-kansallisessa palkintotilaisuudessa 16.huhtikuuta, kun äänestyksessä menestyneet palkitaan! 

Hyvät käytänteet 

Projektit 

Lue lisää täältä (linkki). 

StarT-virtuaaliviikko ja kansallinen palkintotilaisuus 12.-16. huhtikuuta 

Maksuton ja kaikille avoin virtuaalinen tiede- ja teknologiatapahtuma StarT-virtuaaliviikko tarjoaa innostavia työpajoja lapsille ja nuorille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Kaikki ohjelma on virtuaalista.  

Nostoja ohjelmasta: 

Tiistai 13.4. Villit varaukset virtuaalityöpajassa klo 9.15–10 tutkitaan hankaussähköä ja rakennetaan omat elektroskoopit! Tarvitset vain yksinkertaisia tarvikkeita sekä mahdollisuuden heijastaa tietokoneen näyttö koko luokalle. Työpaja sopii parhaiten 3.–6. –luokkalaisille.  

Keskiviikko 14.4. VESO-päivä opettajille klo 14-17. Projektioppiminen on tapa motivoida ja tukea laaja-alaista osaamista mielekäästi ja eheyttävästi luma-aineissa. 

Perjantai 16.4. ”Tilastotieteilijät taistossa koronaa vastaan – miksi tilastotiede on keskeinen tekijä koronan hallinnassa?”-esitelmä klo 10–11Puhujana on Tilastoseuran puheenjohtaja ja Aalto-yliopiston tilastotieteen apulaisprofessori Pauliina Ilmonen. Esitelmä sopii yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille.  

Perjantai 16.4. StarT-kansallinen palkintatilaisuus klo 14-15. Palkitaan kansalliset parhaat ja julkistetaan yleisöäänestyksen parhaat. 

Kirjaudu liveto-tapahtuma-alustalle ja rekisteröidy mukaan täällä (linkki). 

Juniversity Tampereen yliopistolta tarjoaa toimintaa lapsille ja nuorille 

Juniversity tarjoaa paljon toimintaa kevään aikana. Tiedekahviloissa Zoomissa tutustutaan mm. rakennustekniikkaan ja terveysteknologiaan, Lähettiläslivessä ja videopodcasteissa yliopisto-opiskelijat vastaavat heille esitettyihin kysymyksiin yliopisto-opinnoista ja Virtuaalihelppi tarjoaa apua kotitehtävissä vaikeiden teoreettisten pulmien parissa. 

Lisätietoa täältä (linkki). 

Ennakkotietona 

  • LUMA-päivät 9.-10.6.2021. Varaa päivät kalenteriisi! Lisätietoa toukokuun verkostoviestissä. 

 

  • Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kesäleirien järjestämisestä ja ilmoittautumisesta lisätietoa tulee Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen www-sivuille ja someen huhtikuun aikana (ks yllä juttu leireistä).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *