Elokuun verkostoviesti

Tiedeluokka SOLU :n syyslukukausi käynnistyy

Tiedeluokka SOLU :n syyslukukauden opetusvierailutoiminta käynnistyy syyskuussa. Vierailuajat ovat varattavissa SOLU :n nettisivun varauskalenterin kautta tiistaina 15.8. klo 14 alkaen. Vierailusisältöihin tulee päivityksiä ennen kalenterivarauksen avautumista. Kalenteriin lisätään varattavia aikoja mahdollisuuksien mukaan syyslukukauden kuluessa. Tiedotamme lisäyksistä some-kanavillamme.

Sisältöjen yhteydessä on määritelty vierailevan ryhmän maksimikoko. Jos haluat varata opetuksen suuremmalle ryhmälle, ole yhteydessä suoraan kyseisestä aineesta vastaavaan LUMA-asiantuntijaan.

Tiedeluokka SOLU :n uusia, mielenkiintoisia sisältöjä:

Metsän mikrobiologiaa (Ympäristötiede; 7-9lk, toinen aste)

  • Työssä tutustutaan metsien monimuotoisuuteen, kasvupaikkoihin sekä hyönteisten ja mikrobien vaikutuksiin metsän ravinnekiertoon. Työ sisältää mikrobien kanssa työskentelyä laboratoriossa.

Luonnonmullistukset (Maantiede; 1-6lk) 

  • Työssä selvitetään kokeellisten töiden avulla luonnon voimien salaisuuksia ikäryhmälle soveltuvalla tavalla. Vierailun aikana tutuksi tulevat mm. tulivuoret, maanjäristykset ja hirmumyrskyt.

Ilmastonmuutos ja katastrofit (toinen aste) 

  • Mitä eroa on luonnon ilmiöllä ja ”luonnon”katastrofilla? Miten katastrofien riskejä voidaan hallita? Miten ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan katastrofien esiintyvyyteen? Vierailulla tutustutaan monipuolisesti erilaisiin katastrofeihin ryhmätöiden ja kokeellisen demonstraation johdattelemana.

Tiedeluokka SOLU :n varauskalenteri ja LUMA-asiantuntijoiden yhteystiedot:

https://luma.lahdenyliopistokampus.fi/tiedeluokka-solu/

Tutustu alla olevasta linkistä Helsingin yliopiston sekä muiden yliopistojen tiedeluokkien tarjontaan. Myös virtuaalisia sisältöjä tarjolla!

https://www.luma.fi/opettajille/luma-keskusten-tiede-ja-teknologialuokat/

Syyslukukauden kerhot

Tiedeluokka SOLU :ssa järjestetään alakouluikäisille suunnattua LUMA -kerhotoimintaa syyslukukaudella alkaen syyskuun loppupuoli/lokakuun alku. Myös virtuaalinen Tiedekerho Online järjestetään syksyllä. Tarkemmat tiedot kerhosisällöistä sekä ilmoittautumislinkit julkaistaan syyskuun verkostoviestissämme.

Maksuttomia luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian verkkokursseja

Luon­non­tie­teet nyt ja tu­le­vai­suu­des­sa: Ke­mia tie­tee­nä ja yh­teis­kun­nas­sa, Helsingin yliopisto

Mitä kemia on nyt ja tulevaisuudessa? Minkälaisia kysymyksiä siinä tutkitaan ja ratkaistaan? Miten kemian osaamisella voi osallistua globaalien kysymysten ratkaisemiseen? Minkälaisia opiskelu -ja uramahdollisuuksia kemia tarjoaa?

Kemia tieteenä ja yhteiskunnassa -verkkokurssi on suunnattu lukiolaisille, mutta se on avoin myös kaikille muille kiinnostuneille. Kurssi koostuu kahdesta yhden opintopisteen kokonaisuudesta, ja opiskelija voi suorittaa sen joko kokonaan tai osittain (1 op tai 2 op). Kurssista saa kurssitodistuksen. Opettaja voi käyttää kurssia myös osittain monilla lukion kursseilla. Korvaavuuksista tulee sopia opettajan kanssa.

Katso koko kurssitarjonta täältä:

https://www.luma.fi/lapsille-nuorille-perheille/korkeakoulujen-luma-opetustarjontaa-lukiolaisille/

Hae mukaan Science on Stage –festivaaleille

Opettaja, varhaiskasvattaja tai alan muu toimija, löytyisikö sinulta opetusidea tai -käytänne, jonka haluaisit jakaa muiden kanssa?
Science on Stage -festivaalit ovat Euroopan suurin opetustapahtuma LUMA-aineita opettaville. Kansainvälisen messutapahtuman tavoitteena on jakaa ideoita, oppia uutta ja tutustua kansainvälisiin kollegoihin. Vuonna 2022 festivaalit kokosivat yhteen 450 eurooppalaista opettajaa yli 30 maasta.
Haku on nyt auki! Suomesta valitaan 30 opettajaa tai ohjaajaa, jotka pääsevät osallistumaan festivaaleille maksutta koko neljän päivän ajan ja esittelemään omia opetusideoitaan tapahtumassa.

https://www.luma.fi/science-on-stage/

LUMAn lumoa -täydennyskoulutus eheyttävästä opetuksesta erilaisissa oppimisympäristöissä

Opetuksen eheyttäminen, monialaiset oppimiskokonaisuudet ja laaja-alainen osaaminen ovat kirjattu opetussuunnitelmien perusteisiin, mutta kuinka niitä tulisi toteuttaa koulussa tai päiväkodissa? Mitkä työtavat ja oppimisympäristöt on todettu tutkimuksen perusteella toimiviksi? Entä miten tällaista opetusta voidaan arvioida?

Tutkimuksen mukaan linjakkaasti toteutettu eheyttävä ja laaja-alainen opetus lisää oppioiden kiinnostusta LUMA-aineita (luonnontieteet, matematiikka ja teknologia) kohtaan. Opetusta eheytetään tavallisesti yhdistelemällä eri tiedonaloja jonkin ajankohtaisen aiheen käsittelyssä. Opetuksessa voidaan esimerkiksi tehdä yhteistyötä eri oppiaineiden kanssa tai vaikka koulun tai päiväkodin ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

Tässä koulutuksessa pääset kuulemaan tavoista rakentaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia erilaisissa ympäristöissä. Esiteltäviä työtapoja voit toteuttaa joko yhteistyössä oman koulusi tai päiväkotisi sisällä tai muiden kumppanien kanssa. Ideoiden lisäksi saat koulutuksesta kontakteja yhteistyön aloittamiseen. Tervetuloa oppimaan kanssamme!

Lue lisää ja katso mm syksyn 2023 lähikoulutusten ajankohdat:

https://www.luma.fi/opettajille/luman-lumoa/

Teknologiateollisuus haluaa olla tukemassa tiedeleirien toimintaa valtakunnallisesti

Teknologiateollisuus mahdollistaa nuorten vierailut Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksiin. Maksamme leiriläisten tilausbussin suoraan liikennöitsijälle. Asian koordinointi yritykseen ja liikennöitsijään hoidetaan leirin järjestäjien toimesta, samoin matkatuen hakeminen hyvissä ajoin ennen vierailua.

 

Katso Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritykset täältä: https://teknologiateollisuus.fi/fi/jasenluettelo

(valitse ”Näytä toimipaikat” kohta)

Matkatukihakemus löytyy täältä: https://www.lyyti.fi/reg/MyTech_matkatukihakemus

(tee hakemus viimeistään kaksi viikkoa ennen vierailua)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *