I Finlands Aten, som Ehrensvärd aldrig såg

Delar av projektet har varit ute på vift, till Jyväskylä, som Ehrensvärd garanterat inte besökte, åtminstone inte som stad. Vi deltog i Gustav Vasa -seminariet om mikrokrediter och finansmarknad, ett ämne som har många beröringspunkter med Sveaborg och Helsingfors. Krediter och lån var vanligt förekommande, de bildade komplicerade spindelnät och var en del av det sociala nätverket. Skulderna är intimt förknippade med andra nätverk, såsom fadderskap och släktband. Kredit handlade också om socialt kapital och förtroende, inte bara om pengar.

Såväl fortifikationen som upphandlingsdeputationen för fästningsbygget i Helsingfors var tvungna att bevilja krediter, men även själva köpa varor på kredit. Även i upphandlingsdeputationens bevillning av förskott och handpenningar torde förtroende och släktnätverk ha spelat en roll – vem var kreditduglig och vem måste ställa borgen? Bland Heslingfors borgerskap var skuldnätverken ännu mer långtgående och komplicerade, precis som i alla andra städer där man sysslade med handel.

I två dagar har vi lyssnat och lärt om krediter och lån på landsbygden, om adelsmännens utlåning, om kvinnors investeringar i kläder, om fadderskapsrelationer och om yrkesmässig sammamhållning. Dessutom har vi fått en mängd nya perspektiv på användingen av bouppteckningar som källmaterial samt de källkritiska och metodologiska problem som finns förknippade med dem. Vi tackar för ett intressant seminarium och lovar återkomma nästa år!