Viikon vainaja: rakennusmestarin rouva M. C. Falck

Sarjassa esitellään Helsingin Vanhan kirkkopuiston hautakiviä ja niiden alla lepäävien Ruotsin ajan helsinkiläisten elämänkohtaloita.

Tässä hautausmaakierroksemme ensimmäinen nainen joka on saanut oman muistomerkkinsä. Hautakiven toiselle puolelle jatkuva teksti kuuluu:

Byggmästare Morings kära maka M. C. Falck, föddes d. 26. sept. 1750, dog d. 2. Janu. 1800, och hennes stoft afbidar här sin förädling. Det är blott den dygliges lidande som tager sin ände vid grafven.

[Rakennusmestari Moringin rakas puoliso M. C. Falck syntyi 26. syyskuuta 1750 ja kuoli 2. tammikuuta 1800, ja hänen tomunsa odottaa täällä hänen ylösnousemustaan. Hautaan päättyvät vain hyveellisen kärsimykset.]

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Vanha%20kirkkopuisto/MCFack.jpg

Muistiinpanojeni mukaan Helsingin porvaristoon ei kuulunut rakennusmestari Moringia, joten etsinnät on siirrettävä Viaporiin. Ja pienen selailun jälkeen hänen henkilötietonsa löytyvätkin Viaporin vapaamuurarilooshin matrikkelista.

Mathias Moring näyttää olleen edustava esimerkki 1700-luvun säätykierrosta. Hän syntyi länsiuusmaalaisen maanviljelijän poikana ja pestautui rengiksi Johannesbergin kartanoon Kirkkonummelle. Kartanonherra otti hänet suojelukseensa ja auttoi hänet sotilasuralle. Moring pestautui Viaporin laivastoeskaaderiin ja kohosi kirvesmiehestä rakennusmestariksi ja kapteenimekaanikoksi (kaptenmekanikus).

Entä vaimo? Maria Christina Falck oli helsinkiläinen porvarintytär, kultaseppä Anders Falckin lapsi. Hän meni naimisiin Moringin kanssa leskeydyttyään ensimmäisestä miehestään, kauppias ja raatimies Carl Hultmanista. Maria Christinan kuoltua Moring meni vielä kahdesti naimisiin. Toinen vaimo oli tammisaarelaisen kauppias-raatimiehen Lars Hjelmeruksen tytär Hedvig Eleonora Hjelmerus. Kolmas vaimo oli toisen vaimon pikkusisko Lovisa Hjelmerus.

Kaunis vyyhti, joka aiheuttaisi päänsäryn jollekin sukupuita piirtelevälle verkostotutkijalle… Ainakin Moringin hinku liittyä aviositein porvarissäätyyn tuntuu olleen kova.