Puffi: jonottamalla Lonnaan, arpomalla Suomenlinnan telakalle

Open House Helsinki -tapahtuma, joka tarjoaa kaupunkilaisille opastettuja kiertokäyntejä normaalisti suljettuihin historiallisiin kohteisiin, järjestetään taas syyskuun puolivälissä. Tarkka ohjelma osallistumisohjeineen löytyy osoitteesta  http://www.openhousehelsinki.fi/  Listalla on pari mielenkiintoista Viapori-tärppiä: Suomenlinnan luolasto, telakka ja Lonnan saari. Luolastoon ja Lonnalle pääsee jonottamalla, telakalle arpomalla.

Suomenlinnan luolasto

Aika: lauantai 15.9. klo 11.00, 12.30

Suomenlinnan luolasto louhittiin Ison Mustasaaren luoteisosassa olevaan kallioon ensimmäisen ja toisen maailmansodan välisenä aikana. Mitään asiakirjalähteitä siitä ei ole löytynyt, ilmeisesti sotilaallisten syiden vuoksi. Luolastoa on käytetty puolustusvoimien polttoainevarastona.

Suomenlinnan telakka

Aika: lauantai 15.9. klo 12.00

Suomenlinnan telakka on keskeinen osa Sveaborgin linnoitusta, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1748. Telakka on edelleen alkuperäisessä käytössään puulaivojen talvisäilytys-, rakennus- ja korjaustelakkana. Nyt Ehrensvärd-seura ja Viaporin telakkasäätiö rakentavat tykkisluuppia laiva-arkkitehti F. H. af Chapmanin 1700-luvun piirustusten mukaan.

Tykkisluuppi on kaksimastoinen noin 21 metriä pitkä purje- ja soutualus, johon mahtuu 48 soutajaa. Kierroksen aikana tutustutaan rakenteilla olevaan Tykkisluuppiin, kierretään telakka-alueella ja lopuksi tutustutaan telakan alla olevaan jännittävään vanhaan pumppuhuoneeseen, jonka kautta vesi pumpattiin altaista hevosvetoisella pater noster pumppulaitteistolla 1700-luvulla.

Lonna

Aika: sunnuntai 16.9. klo 12.00

Mystinen Lonna on Suomenlinnaan kuuluva saari Kruunuvuorenselällä. Suomen sodan aikoihin saarella käytiin neuvotteluja Viaporin antautumisesta. Venäläisellä ajalla saareen rakennettiin tilat merimiinojen kokoamista ja säilyttämistä varten.