Joulukuu 2017

Tiedeluokka SOLUn kutsuvierasavajaiset 21.11.

Tiedeluokka SOLUn juhlallisia kutsuvierasavajaisia vietettiin 21.11.2017. Tiedeluokan avasi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja tervehdykset kuultiin LUMA-keskus Suomen johtaja Maija Akselalta sekä Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirralta.  Tilaisuudessa LUT lahjoitti saamansa Vuoden korkeakouluteko -palkinnon, 4000€ Päijät-Hämeen LUMA-keskukselle jaettavaksi stipendeinä kevään StarT-tapahtumassa.

Tilaisuudessa julkistettiin tiedeluokan nimi, joka on Tiedeluokka SOLU. Nimen isä on estetiikan professori Arto Haapala. ”Jouduin nimi-ideointiin melko yllättäen, mutta heti kättelyssä mieleeni tuli solu. Se on biologinen määre ja yksikkö, mutta myös sosiaalinen yksikkö. Näitä molempiahan ulottuvuuksiahan tiedeluokka toteuttaa” muistelee prof. Haapala nimen syntyä.

Nimeen sopivan logon suunnitteli muotoiluinstituutin opiskelija Marika Peltola. ”Halusin saada yhdistettyä logoon niin biologisia, kemiallisia kuin teknillisiäkin asioita. Logoehdotuksessani kelta-oranssit pallot sekä viivat kuvastavat soluja pelkistettyinä versioina. Mittapullo on saanut muotonsa molekyylien muodostamasta kuviosta” kertoo Marika logon syntyä ja taustatarinaa.

Tiedeluokka SOLUn avoimet ovet

Opettajille ja opetushenkilöstölle järjestetään Tiedeluokka SOLUssa avoimet ovet – tapahtumia, joissa tiloihin ja laitteistoihin pääsee tutustumaan ja kuulemaan tarjolle tulevista töistä. Avoimet ovet – tapahtumiin ei ole ennakko-ilmoittautumista, saavu vain paikalle! Tarjolla on kahvia ja pientä purtavaa.

Avoimien ovien ajankohdat: 11.12. klo 16–18 & 19.12. klo 16–18

 

StarT-toimintaan merkittävä avustus

StarT- Festivaalit Kanta- ja Päijät-Hämeessä saivat merkittävän tunnustuksen Lahden Tiedepäivien yhteydessä. Lahden kaupunki palkitsi LUT-korkeakoulut -konsernin muodostamisen ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston toiminnan laajenemisen Vuoden 2017 korkeakoulutekona. LUT halusi tukea lasten ja nuorten matematiikan ja teknologian opiskelua ja innostusta ja luovutti 4000€ palkintosumman Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen StarT –palkinnoiksi! Palkinto on kohdistettu Matematiikka ympärillämme sekä Teknologia ympärillämme –teemojen palkintostipendeiksi.

Kannustamme kaikkia oppilaitoksia ja yhteisöjä mukaan StarT –toimintaan!

Rikoskemiaa ja oikeusgenetiikkaa – luennot 4.12.

Tiedeluokka SOLUssa marraskuun lopussa käynnistyneeseen DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa – lukiokurssiin liittyy mielenkiintoinen, kaikille avoin luentotilaisuus. 4.12. klo 13.30-15.30 Niemen kampuksella (Niemenkatu 73), Aalto auditorioon saapuvat oikeuskemian professori Erkki Vuori, joka puhuu otsikolla CSI-Helsinki, oikeuskemia paljastaa kuolemansyyn sekä oikeusgenetiikan dosentti Jukka Palo, joka kertoo Yksilöntunnistuksesta DNA-merkeillä. Tilaisuus on yleisölle avoin ja esimerkiksi opettajat ovat tervetulleita opetusryhmänsä kanssa kuuntelemaan luentoa. Otathan kuitenkin jälkimmäisessä tapauksessa yhteyttä phluma(a)helsinki.fi, ja varmistat ryhmäsi mukaanpääsyn, sillä luentotilat ovat rajalliset.

 

LUMA Tiedekerho

Suosittu LUMA Tiedekerho kokoontuu syyskaudella viimeisen kerran tiistaina 12.12. klo 17–18 Lahden pääkirjaston lastenosastolla. Kerho on suunnattu alakouluikäisille ja sinne ei ole ennakkoilmoittautumista, joka kerhokerralla ensimmäiset 10 lasta mahtuvat mukaan. Kerho on maksuton.

Aika tiistai 12.12. klo 17 -18

Paikka Lahden pääkirjasto, kokoontuminen lastenosastolla

Kerhon ohjelma

12.12.2017 Laboratorio-olympialaiset

HUOM! LUMA Tiedekerho jatkuu kevätlukukaudella Tiedeluokka SOLUssa Niemen kampuksella.

LÖYDÄT PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUKSEN NYT SEKÄ TWITTERISTÄ ETTÄ INSTAGRAMISTA!

Seuraa meitä ja kuule ensimmäisenä uusimmat LUMA-kuulumiset maakunnan alueelta:

Twitterissä PH LUMA –keskus (@PHLUMAkeskus) ja Instagramissa phlumakeskus

#phluma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *