Elokuu 2018

SYKSYN TIEDEKERHO

Tiedeluokka SOLUssa Niemen kampuksella käynnistyy syyskuussa torstaisin alakouluikäisille suunnattu LUMA Tiedekerho. Maksuttomaan kerhoon PITÄÄ ILMOITTAUTUA jokaiselle kerhokerralle erikseen. Kerrallaan voi siis ilmoittautua vain yhteen kerhokertaan. Mukaan mahtuu jokaisella kerralla 15 ensimmäisenä ilmoittautunutta lasta. Kerhoa vetävät viime keväältä tutut Emmi ja Julian.

Ilmoittautuminen             

Ilmoittautumislinkki seuraavan viikon kerhoon avautuu kerhotorstaita edeltävänä perjantaina klo 12. Löydät linkin Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen sivuilta:

Aika                                   Torstaisin klo 17 -18 (katso päivämäärät kerhon ohjelmasta, alla)

Paikka                                Tiedeluokka SOLU, Niemenkatu 73, B-siipi, 15140 Lahti.

Tulo-ohje                           Käynti tiedeluokkatiloihin Tiedepuiston B-siipeen sisäänkäynti B1 kautta, sisäänajo Laatikkotehtaankadun puolelta (ks karttakuva ilmoittautumissivulla)

 

Syksyn tiedekerhon ohjelma

6.9.                Mikroskopia (HUOM! kesto poikkeuksellisesti 2 tuntia!)

13.9.              Paine

20.9.              Aineen tiheys

27.9.              Optiikka

4.10.              Akustiikka

11.10.            Värit

18.10.            Sääilmiöt

1.11.              Järvitutkimusta

8.11.              Teema ilmoitetaan myöhemmin

15.11.            Reaktiot III

HAETAAN TESTILUOKKAA KONEÄLYKOKEILUUN

Katso lisätietoja Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen blogista:

https://blogs.helsinki.fi/phlumakeskus/2018/06/26/konenako-apuna-lintujen-tunnistuksessa-olemme-mukana-kokeilussa/

TUTKIMUKSIA VESIJÄRVESTÄ –KESÄLEIRI

Päijät-Hämeen LUMA-keskus järjesti Tutkimuksia Vesijärvestä –kesäleirin 7-9 vuotiaille alakoululaisille 7.-9. elokuuta Tiedeluokka SOLUssa. Leirin aikana lapset tutustuivat läheisen Vesijärven pieneliöstöön mm rakentamalla vesisuurennuslasit ja keräämällä Vesijärvestä pohjaeläimiä sekä planktonnäytteitä mikroskopointia varten. Tutkittavaa saatiin myös itse pystytetyistä hyönteisrysistä ja kalojen rakennekin tuli preparoinnin kautta tutuksi.  Leirillä tehtyjä tutkimuksia esiteltiin vanhemmille viimeisen leiripäivän iltapäivänä.

TIEDELUOKKA SOLUN SYKSYN 2018 VARAUSKALENTERI AUKEAA 13.8

Niemen kampuksella, Helsingin yliopiston tiloissa toimii Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen Tiedeluokka SOLU. SOLU on innostava oppimisympäristö, joka toimii vierailulaboratoriona ja tarjoaa kouluille ja oppilaitoksille mahdollisuuden opetuksen monipuolistamiseen. Opintokäynnin tavoitteena on tukea oppilaan ymmärrystä ja lisätä kiinnostusta LUMA-aineita ja niiden opiskelua kohtaan ja pyrkimyksenä on innostaa oppilaat ajattelemaan ja oivaltamaan itse.

Vierailukäyntien varaaminen

Opettaja voi varata ohjatun vierailun ja tulla Tiedeluokka SOLUun luokkansa kanssa tekemään kokeellisia töitä esimerkiksi maantieteen, kemian, biologian tai koodaamisen ja robotiikan alalta. Syksyn 2018 uutuutena mukaan tulee myös matematiikka. Valittavissa olevat työt löytyvät Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen www-sivuilta, missä ne on jaoteltu oppiaineittain.

Tiedeluokka SOLUn syksyn 2018 (ja osittain myös kevään 2019) varauskalenteri julkaistaan Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen www-sivulla maanantain 13.8. aikana (kalenteriin saattaa tulla muutoksia julkaisun jälkeenkin). Katso lisätietoja ja ohjeet vierailun varaamiseksi:

ESR-hanke tiedeluokkatoiminnan tukena

Tiedeluokkatoimintaa tukee vuoden 2018 loppuun saakka ESR-hanke LUMA Tiedeluokka – tukea nuorten koulutusvalintojen tekemiseen. Hankkeen tavoitteena on mm tukea nuorten opiskeluvalintojen tekemistä erityisesti koulutuksen nivelvaiheissa (yläkoulu – toinen aste ja toinen aste – korkeakoulu). Hankkeen kohderyhmää ovat päijäthämäläiset yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat. Kohderyhmään kuuluvat oppilasryhmät voivat tiedustella Päijät-Hämeen LUMA-keskukselta tukea vierailusta syntyvien kuljetuskulujen kattamiseen vierailunsa toteuttamiseksi.

  1. luokkien vierailuohjelma

Lahden kaupunki, Päijät-Hämeen LUMA-keskus ja Yrityskylä toteuttavat yhdessä vierailuohjelman, jossa kaikki Lahden 9. luokkalaiset vierailevat lukuvuoden 2018-2019 aikana sekä Yrityskylässä että Tiedeluokka SOLUssa. Ohjelmaan kuuluvat tiedeluokkavierailut toteutetaan SOLUssa lokakuussa 2018 ja tammi-helmikuussa 2019. Ohjelmaan kuuluvat vierailut koordinoi Lahden kaupunki.

 

ASTU-ASKARTELUTUKUN TILAUSPÄIVÄ 30.8.2018

Tilaa maksuttomia, ekologisia kierrätysaskartelumateriaaleja koulullesi ASTU-askartelutukusta. Askartelumateriaali on ilmaista ja sitä voi tilata niin paljon kuin haluaa 10€ kuljetusmaksun hinnalla (Hollolan puolelle 15€).

ASTUn verkkosivuilta löydät kuvagallerian askartelumateriaaleista, tilauslomakkeen, sekä valmiita askarteluohjeita käytettäväksi. Myös tilausohje löytyy sivuilta.

START JA PROJEKTIOPPIMINEN MATEMATIIKASSA –HANKKEEN TÄYDENNYSKOULUTUS

Koulutus on suunnattu alakoulun ja yläkoulun matematiikkaa opettavalle henkilöstölle ja sen tavoitteena on tarjota tukea ja konkreettisia työkaluja projektityöskentelyyn matematiikan opetuksessa. Lisäksi se tukee osallistumista StarT -toimintamalliin. Koulutus on toiminnallinen ja käytännönläheinen

AIKATAULU

Koulutus on yhden lukukauden pituinen ja se järjestetään monimuotototeutuksena sisältäen kaksi lähikoulutusiltaa (yhteensä 6 t) ja verkkotyöskentelyä.

Lähitapaaminen 1 aineenopettajille ma 3.9.2018 klo 15- 18 (3 t)

Lähitapaaminen 1 luokanopettajille ti 4.9.2018 klo 15-18 (3 t)

Verkkotyöskentely

Lähitapaaminen 2 kaikille: ma 10.12.2018 klo 15-18 (3 t)

PAIKKA

Nummikeskus, Kylätie 24, Hämeenlinna

KOULUTTAJAT

Projektioppiminen yläkoulun matematiikassa -kehittämishanke, Elina Viro

Yhteisölliset tutkimusperustaiset oppimisympäristöt opettajankoulutuksessa LUMA-ekosysteemissä -hanke, Daranee Lehtonen

Lisätietoja koulutuksesta antaa Elina Viro (elina.viro(a)tut.fi)

 

LUMATIKKA

LUMATIKKA – Valtakunnallinen matematiikan opetuksen ja oppimisen täydennyskoulutusohjelma 2018–2019: tutkittua tietoa matematiikan oppimisesta ja opettamisesta.

Missio           Matematiikan osaaminen ja innostus nousuun yhdessä!

Kenelle         Matematiikan parissa työskentelevälle opetushenkilöstölle varhaiskasvattajista toisen asteen opettajiin.

Laajuus        15 op (mahdollisuus suorittaa myös pienempiä osia)

Toteutus       Hankevaiheessa koulutus toteutetaan sulautettuna opetuksena sisältäen sekä verkossa että lähiopetuksessa suoritettavia osia. Hankkeen aikana rakennetaan täysin verkossa toteutettava kokonaisuus (MOOC), joka jää vapaasti suoritettavaksi myös hankkeen päättymisen jälkeen.

Koulutus on Opetushallituksen rahoittama opetustoimen  henkilöstön täydennyskoulutus ja kohderyhmiin kuuluville maksutonta.

Koulutusta suositellaan suorittamaan kokonaisuudessaan, mutta siitä voidaan suorittaa myös yksittäisiä osioita tai kursseja.

Lue lisää koulutuksesta ja sen toteutuksesta ja ilmoittaudu: https://lumatikka.luma.fi

TUTTU-HANKKEEN KOULUTUS

TUTTU-hankkeessa koulutetaan peruskoulun ja lukion opettajia hyödyntämään monipuolisesti ulko-oppimisympäristöjä sekä levittämään ulkona oppimisen toimintamalleja omille oppilaitoksilleen.

Lisätietoa: https://blogs.helsinki.fi/tuttu-hanke/

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUKSEN TOIMINTAKERTOMUS

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen toiminnantäyteinen toimintakertomus vuodelta 2017 on luettavissa verkkosivuillamme osoitteessa

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUS TWITTERISSÄ, INSTAGRAMISSA JA FACEBOOKISSA !

Seuraa meitä ja kuule ensimmäisenä uusimmat LUMA-kuulumiset maakunnan alueelta:

Twitterissä PH LUMA –keskus (@PHLUMAkeskus) ja Instagramissa phlumakeskus. LUMA-uutisia näet myös tykkäämällä Lahden Yliopistokampuksen Facebook-sivusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *