Opetusteknologian uusinta uutta BeTT-messuilla Lontoossa

Päijät-Hämeen LUMA-keskus vieraili tammikuun lopulla Lontoossa BeTT-opetusteknologiamessuilla tutustumassa opetusteknologian uusimpiin tuuliin. BeTT-messut järjestetään suuressa ExCel-messukeskuksessa ja ne ovat maailman suurin opetusteknologiatapahtuma, joka koostuu laajasta, kahteen halliin jakautuneesta näyttelyalueesta sekä useista rinnakkaisista seminaariesityksistä. Messuille osallistuu vuosittain yli 30 000 kävijää ja näytteilleasettajia oli tänä vuonna yli 800.

Kaksi messupäivää oli ensikertalaiselle kävijälle erittäin kiinnostava, mutta osin myös lähes ylivoimainen kokemus, kun kahdessa ja puolessa päivässä yrittää nähdä mahdollisimman paljon. Erilaisia oppimisessa ja opetuksessa sovellettavia teknologiaratkaisuja ja –palveluita oli tarjolla todella paljon. Vaikkapa luokkahuoneopetuksessa käytettäviä älytauluja tarjoavia yrityksiä oli paikalla lukuisia. Esimerkiksi Promethanin osastolla pääsi pelaamaan liikunnallista hedelmienkeruupeliä, jonka tarkoituksena oli sekä opettaa biologiaa (?), että tuoda liikettä muuten staattiseen opetustilanteeseen. Sydämen rakenteeseen saattoi tutustua pyörittelemällä sellaisen 3D-mallia älytaululla.

Erilaisia sovelluksia tiedon tallentamiseen ja jäsentelyyn oli myös tarjolla monenlaisia. Opettajien ja oppilaidenkin tiedonkeruuta ja jäsentämistä tällaiset ohjelmistot helpottavat aikana, jolloin tietoa kerätään ja yhdistellään eri lähteistä ja sitä on kaiken kaikkiaan tarjolla todella paljon.

Kevään 2019 aikana Tiedeluokka SOLUun tuodaan VR (virtual reality) –teknologia ja sitä aletaan vähitellen soveltaa ja hyödyntää SOLUn tarjoamissa LUMA-aineiden opetuskokonaisuuksissa. Messuilla esiteltiin erilaisia laitteistoja, joiden hinnoissa sekä laadussa on suuria eroja. Niin kutsunut luokkasetin (esim ClassVR), johon kuului 8-10 virtuaalilasit kätevästi liikuteltavassa laatikossa, saattoi saada suhteessa kohtuullisen edullisesti, mutta tällaisen laitteen kuvan/ohjelmiston laatu oli hyvin erilainen kuin selkeästi kalliimman, esim Lenovon tarjoaman ratkaisun.

Kaiken kaikkiaan on sanottava, että messut olivat mielenkiintoiset. Se mikä nousi mieleen, oli varsinaisten teknologiaa hyödyntävien opetussisältöjen keveys. Monenlaista tekniikkaa on kehitetty, mutta esimerkiksi virtuaaliteknologiaa hyödyntävät, hyvät opetussisällöt eivät ainakaan messuilla pistäneet silmään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *