Verkostoviesti/Huhtikuu 2019

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUKSEN KOULUTUSILTA

Tervetuloa Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kevään koulutusiltaan torstaina 11.4. klo 16-18! Tilaisuudessa tapaat Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen henkilökuntaa ja kuulet uusimmat LUMA-kuulumiset. Tämänkertaisen koulutuksen aihe on Matemaattiset pulmat ja arvoitukset – intoa matematiikan opiskeluun. Koulutus on suunnattu yläkoulun matematiikan opettajille. Koulutuksen aluksi LUT-yliopiston professori Matti Heiliö käyttää puheenvuoron otsikolla Matematiikka, mallinnus ja laskenta, kehittämisen työkalu, minkä jälkeen Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen Jaakko Kokkonen vetää käytännön koulutusosuuden.

Tilaisuudessa tarjolla kahvia ja pientä purtavaa.

Tilaisuuteen mahtuu mukaan 20 ensimmäisenä ilmoittautunutta.

Lisätietoja phluma(a)helsinki.fi

Aika                                   TO 11.4.2019 klo 16-18.30

Paikka                               Tiedeluokka SOLU, Niemen yliopistokampus, Niemenkatu 73, 15140 Lahti

Ilmoittautumine n          https://www.lyyti.in/PaijatHameen_LUMAkeskuksen_verkosto_ja_koulutusilta_9974

 

VEXIQ –ROBOTIIKKA JA KOODAUSKERHO – 3 paikkaa jäljellä!

VexIQ-robotiikka- ja koodauskerho on suunnattu 3.-6. luokkalaisille lapsille taitotasosta riippumatta. Kerhossa nuoret taitajanalut pääsevät opettelemaan kahta robotiikan osa-aluetta, mekaniikkaa ja ohjelmointia. Yksin tai pienissä ryhmissä ensin kootaan ja sitten ohjelmoidaan VexIQ-robotti. Kerhossa käytettävä sarja on monipuolinen ja mahdollistaa rakentamisen ja ohjelmoinnin aivan aloittelijasta aina kilpailutasolle asti.

Tavoitteena on, että kerhon loppuun mennessä lapset ovat rakentaneet ja ohjelmoineet oman robottinsa ja oppineet mekaniikan ja ohjelmoinnin alkeita. Viimeisellä kerhokerralla lasten vanhemmat ovat tervetulleita katsomaan lastensa luomuksia ja näkemään, mitä he ovat oppineet.

Kerhoon mahtuu 10 lasta ilmoittautumisjärjestyksessä (3.4. tilanne: 3 paikkaa jäljellä)

Kenelle                              3.-6. luokkalaisille

Paikka                               Tiedeluokka SOLU, Niemen yliopistokampus, Niemenkatu 73, 15140 Lahti

Aika                                  Maanantaisin klo 16-17.30 aikavälillä 8.4. – 6.5. (5 kerhokertaa)

Ilmoittautuminen          https://www.lyyti.in/VexIQ_robotiikka_ja_koodauskerho_6456

 

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUKSEN KESÄLEIRIT

Päijät-Hämeen LUMA-keskus järjestää kesäkuussa 2019 neljä kesäleiriä, joista kolme toteutetaan Tiedeluokka SOLUssa Lahdessa ja yksi Aurinkovuoren koululla Asikkalassa.

LAHTI

Leireille otetaan 20 lasta ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen kaikille Lahden leireille aukeaa 15.4. klo 12. Riittää, että lapsi täyttää vuoden 2019 aikana leirille vaadittavan vähimmäisiän.

AIKA            Kaikki leirit klo 9.30-15.

PAIKKA        Tiedeluokka SOLU, Niemenkatu 73, B-siipi, 15140 Lahti

TIEDETTÄ KESÄÄN! – pienten leiri 3.-7.6.2019

Poikkitieteellinen kesäleiri 8-10-vuotiaille lapsille. Sisältää lounaat. Leirimaksu 30€.

Ilmoittaudu https://www.lyyti.in/phluma10

TIEDETTÄ KESÄÄN! –isojen leiri 10.-14.6.2019

Poikkitieteellinen kesäleiri 11–13-vuotiaille lapsille. Sisältää lounaat. Leirimaksu 30€.

Ilmoittaudu https://www.lyyti.in/phluma11 

MATIKKA JA KOODAUS –leiri 17.-20.6.2019

Kesäleiri 10-12 vuotiaille lapsille. Matematiikkaan ja koodaukseen tutustutaan esimerkiksi erilaisten pelien ja robotiikan kautta. Sisältää lounaat. Leirihinta 25€.

Ilmoittaudu https://www.lyyti.in/phluma12

Katso myös Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen sivuilta luma.fi/phluma kohdasta Lapsille ja nuorille/leirit.

TUTKIMUKSIA VESIJÄRVESTÄ

Tutustutaan Vesijärven eliöstöön ja sen erityispiirteisiin tutkimuksellisella otteella. Luvassa tutkimustyöskentelyä, preparointia ja mikroskopointia sekä hauskaa yhdessäoloa. Leirille mahtuu 20 lasta ilmoittautumisjärjestyksessä. Leiri maksaa 15€. Leirillä on lounas.

 Kenelle    7-9-vuotiaille

Paikka      Tiedeluokka SOLU Niemen yliopistokampuksella, Niemenkatu 73 B-siipi, 15140 Lahti

Aika        9:30-15:00, ti-to 6.-8.8.2019 ti-to

Ilmoittaudu https://www.lyyti.in/phluma13

ASIKKALA

TIEDETTÄ KESÄÄN! 3.-7.6.2019

Poikkitieteellinen kesäleiri 7-12-vuotiaille lapsille. Leirille otetaan 12 lasta ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen kunnan Wilma-järjestelmän kautta 15.4.2019 alkaen. Leirin hinta on 30€, sisältää lounaat. Riittää, että lapsi täyttää vuoden 2019 aikana leirille vaadittavan vähimmäisiän.

Lisätietoja Aurinkovuoren koulun rehtori Petri Haapaselta (petri.haapanen(a)asikkala.fi)

LUMA TIEDEKERHO

Tiedeluokka SOLUssa Niemen kampuksella kokoontuu torstaisin alakouluikäisille suunnattu LUMA Tiedekerho. Maksuttomaan kerhoon PITÄÄ ILMOITTAUTUA jokaiselle kerhokerralle erikseen kerhokertaa edeltävänä perjantaina (Ilmoittautuminen aukeaa klo 12; http://luma.lahdenyliopistokampus.fi/tapahtumat-ii/ ). Mukaan mahtuu jokaisella kerralla 15 ensimmäisenä ilmoittautunutta lasta. Kerho on maksuton.

Kenelle     Alakouluikäisille

Paikka      Tiedeluokka SOLU Niemen yliopistokampuksella, Niemenkatu 73 B-siipi, 15140 Lahti

Aika         torstaisin klo 17-18:00 aikavälillä 21.2-9.5.2019 (katso kerhopäivät ohjelmasta alla)

Ohjelma

11.4 Makea vesi https://www.lyyti.fi/reg/LUMA_Tiedekerho_7018

25.4 Valo https://www.lyyti.fi/reg/LUMA_Tiedekerho_3831

2.5 Maaperätutkimus https://www.lyyti.fi/reg/LUMA_Tiedekerho_6866

9.5 Aineiden väliset reaktiot ll https://www.lyyti.fi/reg/LUMA_Tiedekerho_2010

LUONTOKERHO  – VIELÄ EHDIT MUKAAN!

Tervetuloa Luonto-Liitto Lahden ja Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen luontokerhoon! Kokoonnumme Niemessä tiedeluokka SOLUun oppimaan yhdessä luonnosta kokeilemisen, tekemisen ja leikin kautta. Teemme retkiä lähiympäristöön, tutkimme luonnon ilmiöitä sekä askartelemme luonnon- ja kierrätysmateriaaleista. Kerhon ohjaajina toimivat Laura (yhteisöpedagogiopiskelija) ja Maria (luonnontieteiden kandidaatti). Kerho on maksuton. Mukaan mahtuu 10 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Kerhossa on vielä vapaita paikkoja ja sinne voi ilmoittautua vaikkei olisi päässyt aiemmille kerroille.

Kenelle      1.-4. luokkalaisille

Paikka      Tiedeluokka SOLU Niemen yliopistokampuksella, Niemenkatu 73 B-siipi, 15140 Lahti

Aika        tiistaisin 16:30-18:00, aikavälillä 5.3.- 22.5.2019

Ilmoittautuminen kerhokaudelle: luontokerho2019@gmail.com

TARJOLLA KULJETUSTUKEA TIEDELUOKKAVIERAILUIHIN

Tiedeluokkatoimintaa tukee kesäkuun 2019 loppuun saakka ESR-hanke LUMA Tiedeluokka – tukea nuorten koulutusvalintojen tekemiseen, jonka kohderyhmää ovat päijäthämäläiset yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat. Kohderyhmään kuuluvat oppilas- ja opiskelijaryhmät voivat tiedustella Päijät-Hämeen LUMA-keskukselta (phluma(a)helsinki.fi) kuljetustukea ryhmän matkustuskustannuksiin Tiedeluokka SOLUun. Hankkeen tavoitteena on mm tukea nuorten opiskeluvalintojen tekemistä erityisesti koulutuksen nivelvaiheissa (yläkoulu – toinen aste ja toinen aste – korkeakoulu) sekä edistää koulujen, oppilaitosten ja alueen yritysten yhteistyötä.

RAKKAUDEN KEMIAA TIEDELUOKKA SOLUssa

Maaliskuussa, kevään korvalla Tiedeluokka SOLU täyttyi Rakkauden kemiasta kiinnostuneista. Tässä keväisessä tapahtumassa osallistujat pääsivät tekemään erilaisia rakkauteen ja siihen liittyviin ilmiöihin kuten kauneuteen, liittyviä pajatöitä. Huumaavassa tuoksutyöpajassa valmistettiin oma parfyymi ja pelattiin tuoksumuistipeliä. Sydän ja sen rooli rakkauden symbolina avautui tapahtumassa monelle uudella tavalla. Rakkauden sanojen kautta pohdittiin rakkauden olemusta ja sen yksilökohtaistakin kokemista. Yksi osa rakkauden kokemusta on kauneus. Rakkauden kemia – tapahtumassa valmistettiin kasviuutteita sisältävää, kaunistavaa kasvovettä sekä kaakaovoita sisältävää huulirasvaa, jolla saa pusuhuulet kuntoon. Jokainen sai myös halutessaan toimia Amorina ja testata saako rakkauden Nerf-panoksella osuman sydämeen. Tekemisen ohella osallistujat saivat nauttia sydämenmuotoisia suolaisia ja makeita pikkusyötäviä kahvin ja teen kera. Tapahtuman toteutti Päijät-Hämeen LUMA-keskus yhdessä Päijät-Hämeen Kemistien kanssa.

Kiitos kaikille osallistuneille mukavasta illasta!

VALTAKUNNALLISET LUMA PÄIVÄT 5.-7.6.2019 – ILMOITTAUDU MUKAAN!

Valtakunnalliset LUMA-päivät järjestetään Jyväskylässä 5.-7.6.2019 opetusalan nykyisille ja tuleville ammattilaisille varhaiskasvatuksesta yliopistoon sekä kaikille muille kiinnostuneille. Maksuttoman, monipuolisen ja osittain kansainvälisenkin tapahtuman ohjelman teema on ”työelämä ja tutkimus tutuksi”. Tarjolla on ajankohtaisia aiheita, uusinta tutkimustietoa, kiinnostavia keskusteluja, inspiroivia ideoita, parhaita käytänteitä, kahvia ja kohtaamisia. Osana ohjelmaa järjestetään kansallinen ja kansainvälinen StarT-gaala. Tapahtuman yhteydessä myös kansainvälinen LUMAT Symposium 2019. Ilmoittautuminen 26.5. mennessä.

https://www.luma.fi/paivat-2019/

KYSELY: Millaista tieto ja viestintäteknologiaa haluat hyödyntää luonnontieteen opetuksessasi?

Kiitos ajastasi tämän kyselyn vastaamiseen! Kyselyn täyttäminen vie n. 15 minuuttia.

Haluamme selvittää, mitä tieto- ja viestintäteknologian (TVT) mahdollisuuksia luonnontieteen opettajat käyttävät kouluissa ja miksi. Vertaamme eri maiden tuloksia keskenään ja siksi kyselyjä tehdään Australiassa, Tšekin tasavallassa, Suomessa, Puolassa, Slovakiassa, Taiwanissa, Turkissa ja USA:ssa. Kyselyyn vastataan nimettömänä. Tulokset ja johtopäätökset julkaistaan opetusalan lehdissä. Jos haluat tietoja kyselyn tuloksista, tai sinulla on kysymyksiä tai huomioita kyselystä, ota yhteyttä (anssi.lindell@jyu.fi).

Linkki kyselyyn: https://goo.gl/forms/wElHCM4pKJ3umaQx2

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUS TWITTERISSÄ, INSTAGRAMISSA JA FACEBOOKISSA !

Seuraa meitä ja kuule ensimmäisenä uusimmat LUMA-kuulumiset maakunnan alueelta:

Twitterissä PH LUMA –keskus (@PHLUMAkeskus) ja Instagramissa phlumakeskus. LUMA-uutisia näet myös tykkäämällä Lahden Yliopistokampuksen Facebook-sivusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *