Tammikuun verkostoviesti

TIEDELUOKKA SOLUn KEVÄT

Helsingin yliopiston tämänhetkistä koronavirusohjeistusta soveltaen Päijät-Hämeen LUMA-keskus ja Tiedeluokka SOLU toteuttavat tammi – helmikuussa 2021 ainoastaan virtuaaliopetusta.

KOODAUSOPETUSTA TARJOLLE

Scratch-koodausopetus palaa Tiedeluokka SOLUn tarjontaan virtuaalisena. Opetusaikoja sekä tarkempaa tietoa sisällöistä päivitetään SOLUn varauskalenteriin tammikuun aikana. Ajat tulevat sijoittumaan tiistaille, keskiviikolle ja torstaille, sekä aamu- että iltapäiviin. Aikoja voi kysellä myös sähköpostitse phluma@helsinki.fi.

Tutustu muuhunkin tarjontaamme ja varaa mielenkiintoista opetusta ryhmällesi! Opetusajankohtia ja lisätietoja voi tiedustella sähköpostitse phluma@helsinki.fi tai varauksen voi tehdä Tiedeluokka SOLUn kalenterin kautta.

Tarjontaa on esitelty myös marraskuun verkostoviestissämme.

ENNAKKOTIETO: TIEDEKERHO ONLINE ALKAA!

Pian alkaa koko kevään mittainen Tiedekerho online, joka tarjoaa mukavaa tiedetoimintaa lapsille ja nuorille. Tiedekerhoon kuuluu osallistujille toimitettava tai noudettava materiaalipaketti, joka sisältää tarvikkeet kevään kerhokerroille. Tiedekerho online kokoontuu kerran viikossa tunnin ajan. Se innostaa tutkimaan ja kurkistamaan monitieteiseen maailmaan ohjatun toiminnan avulla.

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet tulevat Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen nettisivuille ja sosiaaliseen mediaan tammikuun aikana. Tiedekerho onlineen voi osallistua voi ympäri Suomen.

StarT-TOIMINTA LUKUVUONNA 2020-2021

StarTissa opitaan yhdessä monialaisten projektien luovan toteuttamisen kautta. Tiedeprojektit voidaan toteuttaa pienryhmissä, koululuokan tekemänä tai vaikka koko koulun yhteistyönä.

StarTissa jaetaan oppimisen iloa ja hyviä opetuskäytänteitä ja se sisältää kilpailullisen osion Päijät-Hämeen StarT-festareilla. Koko Suomen kansalliselle tasolle kilpailemaan pääsevät Kanta- ja Päijät-Hämeen parhaat projektit ja kansainväliseen sarjaan Suomen edustajat. Toiminta on tarkoitettu varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Päijät-Hämeen StarT-uutiset
StarT-toiminnan ilmoittautuminen 14.2.2021.

Projekteja toteutetaan kouluissa opetussuunnitelmien mukaisesti ja kaikki tiedeprojektit kannattaa ilmoittaa mukaan 14.2. mennessä! Mitä aikaisemmin ilmoittaudut mukaan, sitä enemmän voit saada tukea projektin tekemiseen. Apua voidaan antaa esim. Projektivideoiden ideoimiseen, kuvaamiseen tai editointiin.

Päijät-Hämeen StarT-festarit 16. maaliskuuta 2021.

StarT-festareilla projektit esitellään tuomaristolle ja osallistutaan tiedetyöpajoihin. StarT-festarit toteutetaan hybridimallina, mukaan voi osallistua etänä- tai lähinä. Alueemme parhaat projektit pääsevät mukaan StarT-festareiden kautta StarT- kansalliseen kilpaan, joka huipentuu virtuaalisesti järjestettävään StarT-viikkoon huhtikuussa. StarT-viikolla julkistetaan Suomen edustajat LUMA StarT International- kilpailuun, jonka voittaja selviää StarT-gaalassa.

Liikkuva lelu!- projekti 2.-6. luokkalaisille

Tykätty ja innostava Liikkuva lelu! – projekti on osa StarT-toimintaa ja leluilla kannattaa osallistua StarTiin! Tavoitteena on kehittää liikkuva ja leikittävä lelu tietyin reunaehdoin. Liikkuvassa lelussa projektit noudattavat materiaalilistan ohjeita kierrätysperiaatteella, mitään uutta ei tarvitse hankkia. Keskiössä on mekaniikan pohdinta ja oppiminen, millaisilla teknisillä ratkaisuilla saadaan aikaiseksi liikettä. Jokainen liikkuva lelu on uniikki tuotos, jossa ei tarvitse käyttää kaikkia listan materiaaleja. Projektit ilmoitetaan mukaan StarTiin muiden projektien tavoin täällä (linkki). Materiaalista täällä (linkki).

Projektit opetuksen polkimena- verkkokurssi 1.9.2020-31.5.2021.

Verkkokurssita tukea monialaisen ja eheyttävän opetuksen toteuttamiseen projektioppimisen keinoin (1op) on avoinna kaikille ja maksuton MOOC-ympäristössä. Kurssi antaa tutkimuspohjaista tietoa projektioppimisesta, valmiuksia monialaisten oppimiskokonaisuuksien sekä teemojen toteuttamiseen, materiaaleja ja käytännön työkaluja sekä ideoita ja tukea. Kirjaudu kurssille täällä (linkki).

VALTAKUNNALLINEN LUMA2020 –KEHITTÄMISOHJELMA ANTOI OPETTAJILLE UUSIA IDEOITA MYÖS HÄMEESSÄ

Päijät-Hämeen LUMA-keskus oli mukana toteuttamassa LUMA2020 –ohjelmaa vuosina 2019 ja 2020. Alueelta oli mukana 12 päiväkotia ja koulua. Hankkeen aikana oppimisyhteisöissä suunniteltiin ja toteutettiin projekteja, joilla kehitettiin LUMA-aineiden opetusta.

Projektit linkittyivät LUMA2020 –ohjelman teemoihin Kestävä kehitys (mm. ilmastonmuutos, kiertotalous), Matematiikka ympärillämme (mm. taide, talous ja tilastot), Teknologia ympärillämme (mm. liikkuva laite, tekoäly, robotiikka) ja Minun LUMAni (vapaavalintainen teema, joka linkittyy luonnontieteisiin). Lisäksi Päijät-Hämeen LUMA-keskus järjesti verkostoitumistilaisuuksia ja koulutusta mukana olleille opettajille.

”LUMA2020 -hankkeen suurin anti meille oli hyvin käynnistynyt ja osin toteutunutkin koulutustarjonta. Siitä saivat osansa lapset, ja myös aikuisille oli hyvä kattaus erilaisia koulutuksia. Valitettavasti epidemia sotki hyvin alkaneen toiminnan, kuten myös oppimisprojektimme lasten kanssa. Paljon ennätimme kuitenkin tehdä ja varmasti jatkamme toimintaa edelleen”, toteavat hankkeessa mukana olleet Mukkulan esikoulun opettajat Lahdesta.

Poikkeustilan myötä virtuaaliseksi muuntautunut luma-toiminta
keräsi kehuja: ”Erittäin onnistunut etä-paja bakteereista osoitti, että yhteistyö toimii, vaikka emme fyysiseen kontaktiin pääsisikään. Hätä keinot keksii”, kommentoi opettaja Sirpa Saimovaara Mukkulan esikoulusta.

Lue koko LUMA2020 -juttu täältä.

maljapesäkkeet

VALTAKUNNALLISET LUMA-VIIKOT 25.1-14.2

Lukuvuonna 2020-2021 viikkoja kannustetaan viettämään 25.1.–14.2.2021. LUMA-viikoilla jaetaan oivaltamisen ja onnistumisen iloa! Kannustamme kaikkia oppimisyhteisöjä järjestämään viikoilla pienempää tai isompaa luonnontieteisiin ja matematiikkaan liittyvää toimintaa, esimerkiksi varaamalla luokallesi virtuaalisen opetustuokion.

Jakakaa oppimisyhteisönne aktiviteetit yhteisöllisessä mediassa käyttäen aihetunnistetta #LUMAviikot.

Lisätietoa sekä ideoita viikon sisältöön ja toteutukseen täällä (linkki). 

LUMA-opehuoneet Zoomissa 

LUMA- opehuone on matalan kynnyksen palvelu kaikille luonnontieteen, matematiikan ja teknologian opettajille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Opehuoneet kokoontuvat joka toinen viikko klo 15-16. Aiheet ja puhujat vaihtelevat, jokaisella kerralla on aikaa yhteiseen keskusteluun.

Aikataulu 

12.1 Tutkimuskysymyksiä StarTissa. 

26.1 Oppilaisen yksilöllinen huomiointi ja eriyttäminen 

9.2 HakuapuKäytännölliset vinkit kevään tapahtumiin hakemiseen. 

Lisätietoa ja zoom-linkki täällä (linkki). 

VirtuaaliLUMA

LUMA-keskus Suomi on koonnut kattavan materiaalipankin sivuilleen. Materiaalit ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä ja ne päivittyvät sitä mukaa, kun materiaaleja julkaistaan. Materiaaleja luodaan ja julkaistaan eri LUMA-keskusten toimestaHauskoja hetkiä oppimisen parissa!

VirtuaaliLUMAn löydät täältä (linkki). 

OPETUKSEN EUROOPPALAINEN YHTEISÖ

Ympäri Eurooppaa luonnontieteidenmatematiikan ja teknologian opetuksen osaajat kuuluvat Scientix yhteisöön. Myös LUMA-keskus Suomi on osa Scientix:aYhteisön jäsenille tarjotaan webinaarejamooc-kurssejatietoa uudesta tutkimuksesta tieteen opetuksessablogikirjoituksia ja paljon muuta. Neljä kertaa vuodessa Scientix lähettää uutiskirjeenjonka voi tilata verkkosivuilta täältä (linkki). Uutiskirje on helppo tapa hypätä mukaan kansainväliseen luma-aineiden opetuksen maailmaan. 

Lisätietoa Scientix täällä (linkki). 

AINEDIDAKTIIKAN SYMPOSIUMI

Ainedidaktiikan symposiumi Aineenopetus ja aiheenopetus järjestetään 12.2.2021 etäyhteyksin. Symposiumi on tarkoitettu kaikkien asteiden opettajille varhaiskasvatuksesta korkeakouluun. Katso lisätietoa ja aikataulu täältä.

HY:n LAHDEN RAHASTON APURAHAHAKU ALKAA 12.1.

Helsingin yliopiston Lahden rahaston tarkoituksena on tukea Lahden seudun ja Päijät-Hämeen kehittämistä tukevaa innovatiivista ja käytäntölähtöistä tutkimus-, aikuiskoulutus- ja kehittämistoimintaa apurahoin, stipendein ja rahoitusosuuksin. Rahastosta jaetaan vuonna 2021 HY:n perustutkinto-opiskelijoille, tohtorikoulutettaville ja tutkijoille yhteensä enintään kolme kappaletta 2000 euron ja kaksi kappaletta 4000 euron apurahaa. Apurahat jaetaan Lahden seudun ja Päijät-Hämeen kehittämistä tukeviin opintoihin, opintojen lopputöihin ja tutkimukseen. Katso tarkemmat tiedot hausta sekä hakuohjeet täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *