Helmikuun verkostoviesti

StarT- TOIMINTA LUKUKAUDELLA 2020-2021

StarT-toiminnassa opitaan yhdessä monialaisten projektien luovan toteuttamisen kautta. Tiedeprojektit voidaan toteuttaa pienryhmissä, koululuokan tekemänä tai vaikka koko koulun yhteistyönä.

StarT-toiminnassa jaetaan oppimisen iloa ja hyviä opetuskäytänteitä ja se sisältää kilpailullisen osion Päijät-Hämeen StarT-festareilla. Koko Suomen kansalliselle tasolle kilpailemaan pääsevät Kanta- ja Päijät-Hämeen parhaat projektit ja kansainväliseen sarjaan Suomen edustajat. Toiminta on tarkoitettu varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Päijät-Hämeen StarT-uutiset

  • StarT-toiminnan ilmoittautuminen 14.2.2021.

Ilmoittaudu mukaan täällä (linkki). Projekteja toteutetaan kouluissa opetussuunnitelmien mukaisesti ja kaikki tiedeprojektit kannattaa ilmoittaa mukaan 14.2. mennessä! Mitä aikaisemmin ilmoittaudut mukaan, sitä enemmän voit saada tukea projektin tekemiseen. Apua voidaan antaa esim. projektien ideoimiseen, kuvaamiseen tai editointiin.

  • Päijät-Hämeen StarT-festarit 16. maaliskuuta 2021.

StarT-festareilla projektit esitellään tuomaristolle ja osallistutaan tiedetyöpajoihin. StarT – festarit toteutetaan etänä. Alueemme parhaat projektit pääsevät mukaan StarT-festareiden kautta StarT- kansalliseen kilpaan, joka huipentuu virtuaalisesti järjestettävään StarT-viikkoon huhtikuussa. StarT-viikolla julkistetaan Suomen edustajat LUMA StarT International- kilpailuun, jonka voittaja selviää StarT-gaalassa.

  • Liikkuva lelu!- projekti 2.-6. luokkalaisille

Tykätty ja innostava Liikkuva lelu! – projekti on osa StarT-toimintaa ja leluilla kannattaa osallistua StarTiin! Tavoitteena on kehittää liikkuva ja leikittävä lelu tietyin reunaehdoin. Liikkuvassa lelussa projektit noudattavat materiaalilistan ohjeita kierrätysperiaatteella, mitään uutta ei tarvitse hankkia. Keskiössä on mekaniikan pohdinta ja oppiminen, millaisilla teknisillä ratkaisuilla saadaan aikaiseksi liikettä. Jokainen liikkuva lelu on uniikki tuotos, jossa ei tarvitse käyttää kaikkia listan materiaaleja. Projektit ilmoitetaan mukaan StarTiin muiden projektien tavoin täällä (linkki). Materiaalista täällä (linkki).

  • StarT virtuaaliviikko 12.-16.4.2021

StarT virtuaaliviikko on osa kansallista StarT-ohjelmaa. Virtuaaliviikolla on tapahtumia joka päivälle. Ohjelma koostuu projektien ja tiimien esittelyistä, tiedetapahtumista virtuaalisessa muodossa, mielenkiintoisia puheenvuoroja ja palkintotilaisuus StarT kansallisessa sarjassa.

Tapahtumiin voi osallistua vaikka koko luokan kanssa ja napata ohjelmasta koulupäivän osaksi juuri teille sopivat sisällöt. Päijät-Hämeen LUMA-keskus osallistuu ohjelman rakentamiseen tuttujen kerho-ohjaajien Emmin ja Julianin kanssa ja luvassa on mahtavaa tiedetekemistä! Pysy kuulolla, sillä lisätietoa on luvassa kevään aikana.

PROJEKTIT OPETUKSEN POLKIMENA- VERKKOKURSSI 1.9.2020-31.5.2021.

Verkkokurssista tukea monialaisen ja eheyttävän opetuksen toteuttamiseen projektioppimisen keinoin (1op) on avoinna kaikille ja maksuton kurssi MOOC-ympäristössä. Kurssi antaa tutkimuspohjaista tietoa projektioppimisesta, valmiuksia monialaisten oppimiskokonaisuuksien sekä teemojen toteuttamiseen, materiaaleja ja käytännön työkaluja, sekä ideoita ja tukea. Kirjaudu kurssille täällä (linkki).

VALTAKUNNALLISET LUMA-VIIKOT

Oivaltamisen ja onnistumisen iloa jakavia LUMA- viikkoja vietetään 25.1.–14.2.2021. Kannustamme kaikkia oppimisyhteisöjä järjestämään viikoilla pienempää tai isompaa luonnontieteisiin ja matematiikkaan liittyvää toimintaa, esimerkiksi varaamalla opetusryhmälle virtuaalisen opetustuokion.

Päijät-Hämeen LUMA-keskus tarjoaa LUMA-viikkojen ajan 9. -luokkalaisille, lukiolaisille ja ammattikoululaisille soveltuvia luentoja. Luennot voi varata ottamalla yhteyttä Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen asiantuntijaan Veera Pukkilaan (veera.pukkila(at)helsinki.fi). Luentojen aiheet ovat:

  • Mikrobiologia (kesto 35-45 min): 1300-luvun Musta Surma -ruttoepidemiasta tämän päivän koronavirustilanteeseen. Tutustutaan esimerkkien kautta bakteerien ja virusten aikojen saatossa aiheuttamiin tauteihin ja niiden laajakantoisiin vaikutuksiin ihmiselle ja yhteiskunnalle.

 

  • DNA-tekniikka (kesto 30-35 min): DNA:han on koodattu yksilön ominaisuudet silmien väristä juoksunopeuteen. Mitä muuta DNA:n avulla voidaan selvittää ja miten DNA-tekniikkaa voidaan hyödyntää rikospaikkatutkinnassa ja rikosten ratkaisussa? Aiheeseen tutustutaan mielenkiintoisten ja ajankohtaistenkin esimerkkien kautta.

DNA | New Scientist

 

 

 

LUMA-viikkoja voi piristää myös virtuaalisen tiedekerhon YouTube -videoilla! Kivat tiedevideot julkaistiin alunperin kevään 2020 tiedekerhossa. Luvassa kivaa tekemistä ja opastusta kokeiden tekoon.

Kaikkien kerhokertojen videolinkit täällä (linkki).

Lisätietoa sekä ideoita viikon sisältöön ja toteutukseen täällä (linkki). 

Jakakaa oppimisyhteisönne aktiviteetit yhteisöllisessä mediassa käyttäen aihetunnistetta #LUMAviikot.

LUMATIKKA – MATEMATIIKAN OPETUKSEN JA OPPIMISEN TÄYDENNYSKOULUTUSOHJELMA

Menikö ennakkoilmoittautuminen kevään LUMATIKKA-kursseille ohitse? Ei hätää! Nyt kaikki kevään MOOC-kurssialueet on avattu osallistujille, ja pääset liittymään kursseille itserekisteröitymisen kautta.

Koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Kursseja on tarjolla sekä suomeksi että ruotsiksi. Kurssien aikana saa tukea verkon välityksellä kouluttajilta ja samoja asioita pohtivilta kollegoilta ympäri Suomen. LUMATIKKA-ohjelma on Luma-keskus Suomi -verkoston koordinoima hanke, jota Opetushallitus rahoittaa.

Kevään kurssit ovat käynnissä 11.1.-18.4.2021. Osallistu verkkokursseille liittymällä kurssin MOOC-oppimisympäristöön! Kurssien esittelyt ja linkit MOOC-oppimisympäristöihin: www.lumatikka.luma.fi/ilmoittautuminen/.

Lisätietoja: https://lumatikka.luma.fi | info@lumatikka.luma.fi

VALON MAHDOLLISUUDET -KILPAILU

Hei yläkoulut ja lukiot! Fotoniikan eli valotieteen lippulaiva PREIN järjestää valoaiheisen tiedekilpailun, jossa yläaste- ja lukiojoukkueet ratkaisevat valoon liittyviä haasteita omissa kilpailusarjoissaan. Sarjojen parhaille on luvassa 500€ ja 250€ arvoisia rahapalkintoja. Lisäksi PREIN lahjoittaa jokaisen osallistuvan ryhmän koululle Photonics Explorer Kit -opetuspaketin.

Katso lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet: https://youtu.be/z_g-RbKqwlM (kesto 2:27 min)

Yhteistyössä PREIN ja LUMA.

LUODE – LUONTO JA TAIDE NUORTEN TYÖELÄMÄTAITOJEN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ-WEBINAARI

logoja

Voiko seikkailukasvatuksen menetelmillä lisätä minäpystyvyyttä? Kehittääkö taidetyöskentely nuoren työelämätaitoja? Mitä z-sukupolvi odottaa tulevaisuudelta? Tulisiko yrittäjyyskasvatuksen sisältöä monipuolistaa?

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan LUODE – luonto ja taide nuorten työelämätaitojen oppimisympäristönä -hankkeen tuloksista 12.2. kello 10-12. Webinaari soveltuu opettajille, opoille, ohjaajille ja muille nuorten parissa työskenteleville. Puheenvuoroissa esitellään, millaisia oppimisympäristöjä ja menetelmiä hankkeessa on käytetty. Esitykset toimivat keskustelualustana ja virittävät kysymyksiä, voisiko menetelmiä soveltaa laajemminkin nuorten ohjaukseen ja kohtaamiseen?

Webinaarissa julkaistaan hankkeen tuloksia esittelevä Kasvun maisemia – Uusia näköaloja nuorten kanssa työskentelyyn. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *