Maaliskuun verkostoviesti

Tiedeluokka SOLUn kuulumisia

Helsingin yliopiston koronavirusohjeistusta noudattaen Päijät-Hämeen LUMA-keskus ja Tiedeluokka SOLU tarjoavat toukokuun 2021 loppuun saakka ainoastaan virtuaaliopetusta. Tutustu tarjontaamme TÄÄLLÄ.  Virtuaalivaihtoehdot on merkitty kunkin aineen yhteyteen kyseisten töiden kohdalle ”Virtuaaliopetus saatavilla” -merkinnällä. Uutuutena ohjelmoinnin etäopetus (ks seuraava juttu).

Huhtikuulle suunniteltu Rakkauden kemiaa -yleisötapahtuma siirretään mahdollisuuksien mukaan syksylle ja toiveissa on, että marraskuinen Halloween-tapahtumakin saataisiin tänä vuonna toteutettua.

Huhtikuun verkostoviestissä tietoa kesän 2021 leireistä.

 

Tiedeluokka SOLU tarjoaa ohjelmoinnin etäopetusta

Pong peli (3-6lk) kesto n. 2h.

Rakennetaan peli, jossa palloa pomputellaan hiirellä ohjattavalla alustalla, samalla varoen, ettei pallo ei osu oman puolen seinään. Pelissä opitaan peliobjektin liikuttamista, taustakuvan asettamista sekä pelitapahtumien hallintaa.

Vapaita aikoja on maaliskuussa ti-to 9.3-31.3.

Varauskalenteri: https://luma.lahdenyliopistokampus.fi/tiedeluokka-solu/robotiikka-ja-ohjelmointi/

StarT-toiminta

StarT-festarit 16.3.2021

StarT-toiminta on pyörähtänyt siihen pisteeseen, että projektien esikarsinta on alkanut. Päijät- ja Kanta-Hämeen alueelta StarT-festareille ilmoittautui noin kymmenen projektia ja yksi opetushenkilöstön hyvä käytänne. StarT-festarit kokoavat yhteen alueemme tiimit 16.3.2021. Kaikki StarTiin ilmoittautuneet saivat kutsun StarT-festareille, jotka järjestetään virtuaalisina. Esiintyjänä festareilla on Virtuaalitaikuri Joni Pakanen! Lisätietoa: https://luma.lahdenyliopistokampus.fi/tapahtumat-ii/

StarT virtuaaliviikko 12.-16.4.2021

StarT on muuntunut virtuaaliseksi. Tervetuloa StarTin virtuaaliviikolle! Maksuton ja kaikille avoin virtuaalinen tiede- ja teknologiatapahtuma tarjoaa

innostavia työpajoja lapsille ja nuorille sekä uusia ideoita opettajille. Virtuaaliviikoilla palkitaan StarT-kansallisesti pärjänneet projektit! Lisätietoa: https://www.luma.fi/tapahtuma/startin-virtuaaliviikko/ 

Yleisöäänestys 3.-4.4.2021

Yleisöäänestys käynnistyy maaliskuussa ja sen aikana StarT-kansallisessa kilvassa olevia projekteja pääsee äänestämään. Yleisöäänestyksen voittaja julistetaan StarT-virtuaaliviikon päätteeksi. Muistakaa kannustaa meidän alueen projekteja ja äänestää! Lisätietoa: https://start.luma.fi/yleisoaanestys-osallistaa-ja-innostaa/

Kiitos yhteistyökumppaneille: Kino Iiris ja Lahti Energia!

 

 

LUMATIKKA – Matematiikan opetuksen ja oppimisen täydennyskoulutusohjelma

Menikö ennakkoilmoittautuminen kevään LUMATIKKA-kursseille ohitse? Ei hätää! Nyt kaikki kevään MOOC-kurssialueet on avattu osallistujille, ja pääset liittymään kursseille itserekisteröitymisen kautta.

Koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Kursseja on tarjolla sekä suomeksi että ruotsiksi. Kurssien aikana saa tukea verkon välityksellä kouluttajilta ja samoja asioita pohtivilta kollegoilta ympäri Suomen. LUMATIKKA-ohjelma on Luma-keskus Suomi -verkoston koordinoima hanke, jota Opetushallitus rahoittaa.

Kevään kurssit ovat käynnissä 11.1.-18.4.2021. Osallistu verkkokursseille liittymällä kurssin MOOC-oppimisympäristöön! Kurssien esittelyt ja linkit MOOC-oppimisympäristöihin: www.lumatikka.luma.fi/ilmoittautuminen/.

Lisätietoja: https://lumatikka.luma.fi | info@lumatikka.luma.fi

Bakteerien elämää –etätyöpaja

Aikataulu: ke 7.4. klo 17 alkaen 6-9 v. ja to 8.4. klo 17 alkaen 10-13 v.

Bakteerien elämää -etätyöpaja 6-9-vuotiaille (10-13-vuotiaille) – Millaisia bakteerit ovat ja mitä ne tekevät? Miten bakteereja tutkitaan? Työpajassa tutustutaan näihin maapallon pienimpiin mutta tärkeisiin asukkaisiin. Päijät-Hämeen LUMA-keskus ja Lahden kirjastot järjestävät työpajan yhteistyössä täysin etänä. Osallistujille jaetaan ennakkoon maksuton tarvike- ja lukupaketti.

Ilmoittautuminen viimeistään 1.4. Lahden kirjaston lasten ja nuorten palveluihin tai puh. 044 018 7106.

Lisätietoa: https://www.lahdenyliopistokampus.fi/event/bakteerien-elamaa-etatyopaja/

maljapesäkkeet

AaltoJunior tarjoaa: Biomuovia mikrossa -virtuaalityöpajat 1.-6. -luokkalaisille!

Järjestämme 23.-26.3. maksuttomia, virtuaalisia työpajoja 1.-6.-luokkalaisille. Kaikkien esineiden valmistamiseen tarvitaan erilaisia materiaaleja. Muovi on yksi yleisesti käytetyistä materiaaleista, mutta sen käytössä ilmenee myös ympäristöhaittoja. Tässä työ­pa­jas­sa opitaan, mitä tarkoittaa biohajoava muovi ja kuinka sitä voidaan valmistaa uusiutuvista raaka-aineista. Työpajassa valmistetaan perunajauhoista biohajoavaa muovia mikroaaltouunissa.
 
Työpaja liittyy opetussuunnitelman laaja-alaiseen osaamisalueeseen osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7).

Lisätietoa ja ilmoittautuminen täältä.

Osallistu Lounais-Suomen LUMA-keskuksen virtuaalikerhoihin

Lounais-Suomen LUMA-keskus järjestää maalis- ja huhtikuussa kaksi eri virtuaalikerhoa, jotka molemmat kokoontuvat 4 kertaa. Kerhot ovat maksuttomia ja niihin voi osallistua tietenkin mistä päin Suomea tahansa, joko lapset yksinään tai koko perheen voimin. Kerhot ovat:

Kevään tiedettä! -kerho, 7-10 vuotiaille, keskiviikkoisin 10.-31.3. klo 17-18

Mahtavat rakennelmat! -kerho, 9-12 vuotiaille, torstaisin 8.-29.4. klo 17-18

Kerhoihin tarvitaan kotoa ja marketista löytyviä yksinkertaisia välineitä. Lista tarvikkeista löytyy Lounais-Suomen LUMA-keskuksen nettisivuilta ja se  lähetetään ilmoittautuneiden sähköpostiin.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen sivuiltamme: https://sites.utu.fi/luma/vapaa-ajan-tiedetoiminta/tiedekerhot/

 

Avointen oppimateriaalien kirjasto

Avointen oppimateriaalien kirjasto on avoin kaikkien käytettäväksi eri koulutusasteilla ja jatkuvassa oppimisessa. Oppimateriaaleja voi palveluun jakaa jokaisen henkilökohtaisen MPASSid-, Haka- ja Suomi.fi -tunnistautumisen kautta ja niitä voi käyttää ilman tunnistautumista. Palvelun kautta voi jakaa niin oppijoille, opettajille, oppimisen tukihenkilöille kuin laajemman yleisön osaamistarpeisiin tarkoitettuja oppimateriaaleja. Palvelun käyttö ei vaadi erillisiä organisaatiotilejä tai pääkäyttäjiä, vaan palvelua voivat käyttää joustavasti aivan kaikki.

https://aoe.fi/#/etusivu

LUMA-uutiskirje

Kansallinen uutiskirje sisältää matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opetuksen ajankohtaisia uutisia, tarjontaa lapsille ja nuorille sekä tietoa tuesta opettajille eri asteilla. Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla verkostomme 13 kansallisen keskuksen sekä lähimpien yhteistyökumppaniemme tiedekasvatustoiminnasta. Uutiskirje julkaistaan noin kerran kahdessa kuukaudessa. Uutiskirjeen sisältöjä voidaan myös kohdentaa tilaajille heidän rooliinsa tai maantieteelliseen sijaintiin perustuen. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido tilaajaa mihinkään ja tilauksen voi koska tahansa peruuttaa kirjeessä oleva linkin kautta.

Tilaa uutiskirje täältä: https://us14.list-manage.com/subscribe?u=60e76d7e9b13e94f733f00903&id=c24be4e1a3

New online book on national and international LUMA science education: Best solutions and models for a good future

How to inspire future factors to study mathematics, science and technology? How to support skilled teachers and prospective teachers in their important work? How to build a good and sustainable future in a community-based and research-based way?

Among other things, these questions will be answered in a new online book describing national and international LUMA science education activities. A total of about one hundred people from the LUMA Center Finland network (11 universities and 13 centers) have participated in the design and production of the book.

Download book here: https://www.luma.fi/en/download/luma-finland-together-we-are-more/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *