Toukokuun verkostoviesti

Luonnontieteitä, luovuutta ja matikkaa Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kesäleireillä

Päijät-Hämeen LUMA-keskus järjestää kesäkuussa 2021 kaksi kesäleiriä, joista ensimmäinen on Ihme ja kumma – luonnontieteitä ja luovuutta -lähileiri ja toinen virtuaalinen matematiikka- ja koodausleiri. HUOM! Lähileiri voidaan perua lyhyelläkin varoitusajalla, mikäli koronatilanne Päijät-Hämeessä huononee. Tällöin ilmoitamme leirin perumisesta osallistujille. 

Ihme ja kumma – luonnontieteitä ja luovuutta -lähileiri 

Aika                                            7.-11.6.2021 päivittäin klo 9.30-14.30 

Paikka                                        Niemen kampus, Niemenkatu 73, 15140 Lahti 

Kenelle                                      2011-2013 syntyneille alakoululaisille 

Hinta                                           25€, sisältää päivittäisen eväslounaan

Ilmoittautumislinkki              https://www.lyyti.in/ihmejakumma  Linkki on auki 26.4.2021 klo 15.00 – 5.5. klo 23.00.

  •  Jos halukkaita on enemmän kuin leirille voidaan ottaa, osallistujat arvotaan ja he saavat tiedon valinnasta viimeistään 7.5. 

Sisältö 

Tule mukaan tutkimaan ja kummastelemaan ihmeellistä maailmaa! Ihme ja kumma -kesäleirillä yhdistyvät tänä vuonna luonnontieteellinen tutkiminen ja luova tekeminen. Leiriläiset jaetaan pienryhmiin ja pääosa toiminnoista tapahtuu ulkona, Lahden Tiedepuiston alueella ja sen läheisyydessä. Leiripäivien aikana retkeillään lähiluonnossa, havainnoidaan luonnonilmiöitä ja tehdään pieniä tutkimuksia. Havainnot ja kokemukset luonnosta toimivat pohjana mielikuvituksellisille leikeille ja aktiviteeteille. 

Toteutus 

Leiri on mietitty mahdollisimman koronaturvalliseksi mm siten, että leiriläiset jaetaan pienryhmiin ja pääosa toiminnoista tapahtuu ulkona, Lahden Tiedepuiston alueella ja sen läheisyydessä. Leiriin sisältyvä eväslounas nautitaan ulkona. Vaihtelevat sääolosuhteet pyritään huomioimaan. 

Virtuaalinen matikka- ja koodausleiri 

Aika                                            14.-18.6.2021, päivittäin klo 11-12 

Paikka                                        Verkossa, Teams-yhteydellä 

Kenelle                                       10 v. ja sitä vanhemmille (8-9 v. vanhemman/avustajan kanssa) 

Hinta                                           Maksuton

Ilmoittautumislinkki               https://www.lyyti.in/virtuaalinenmatikkajakoodaus

Linkki on auki 26.4.2021 klo 15 ja sulkeutuu 11.6. klo 15.00 

  • Leirille mahtuvat mukaan kaikki halukkaat.

Sisältö 

Oletko kiinnostunut matikasta ja haluaisit oppia uutta ja saada haasteita? Entä oletko kiinnostunut koodauksesta ja olet miettinyt mitä muuta sillä voi tehdä kuin pelejä? Mikäli kiinnostuksesi heräsi, matikka- ja koodausleiri on oikea paikka sinulle! Leirillä pääset ratkomaan matikkapulmia ja tutkimaan missä kaikkialla matikkaa onkaan. Saatat yllättyä! Leirillä pääset myös tutustumaan erilaisiin koodaukseen liittyviin asioihin, vaikka et olisi kirjoittanut aiemmin riviäkään koodia. Leirillä saatat oppia myös mitä algoritmilla tarkoitetaan. 

Muiden LUMA-keskusten kesäleirit 2021 

Kesällä tapahtuu paljon ympäri Suomea. Monet eri LUMA-keskukset järjestävät kesäleirejä myös virtuaalisesti. Voit tutustua ja ilmoittautua leireihin täällä: https://www.luma.fi/sanomat/2021/04/26/tiedeleireilla-opitaan-mukavien-aktiviteettien-parissa/ 

Lounais-Suomen LUMA-keskuksen Salapoliisi tiedekerho – ilmoittaudu viimeistään 28.4. 

Toukokuun tiedekerhossa opetellaan salapoliiseille tarpeellisia taitoja, kuten sormenjälkien ottamista, salakirjoituksen tekemistä ja nopean kulkuvälineen rakentamista. Lisäksi jokaisella kerralla tehdään jokin lyhyt tiedetemppu. Kerho on suunniteltu 7-10 -vuotiaille, mutta kaiken ikäiset ovat tervetulleita osallistumaan joko yksin tai koko perheen kanssa!  

Milloin                                     Tiistaisin 4.-25.5. klo 17.30-18.30 (4 kertaa) 

Missä                                       Kerho järjestetään etäyhteyksin Zoomissa. 

Lisätietoa ja ilmoittautuminen   TÄSTÄ

 

Tule mukaan MOK-koulutukseen 18.5.

Päijät-Hämeen LUMA-keskus järjestää virtuaalisen MOK-koulutuksen 18.5.2021.  Koulutuksessa kerrataan monialaisen kokonaisuuden järjestämisen periaatteet ja tutustutaan malliin, jonka mukaan kokonaisuuden voi rajata, suunnitella, toteuttaa ja arvioida. Kouluttajana KT, lehtori Anni Loukomies, Viikin Normaalikoulu (alaluokat).

Ajankohta                            18.5.2021 klo 14-15.30

Paikka                                    Verkossa Teams-yhteydellä

Ilmoittautuminen            Ilmoittautumislomakkeeseen

Tapahtuman Teams-linkki lähetetään ilmoittautuneille vahvistusviestissä.

 

StarT-kansallinen palkintotilaisuus toi menestystä Päijät-Hämäläisille  projekteille ja hyville käytänteille! 

StarT-kansallisessa, virtuaalisessa palkintotilaisuudessa palkittiin Suomen parhaat projektit ja hyvät käytänteet, sekä julkistettiin Suomen ehdokkaat kansalliseen StarT-kilpailuun. Alueemme projektit menestyivät hienosti! 

Tilastokeskus on lahjoittanut kaksi nimikkostipendiä ansiokkaasti tilastollisia menetelmiä ja aineistoja hyödyntäneille projektitiimeille osana kansallista StarT-kilpailua. Lukuvuoden 2020-2021 ansioitunein lasten projekti oli Länsiharjun 6A- luokan Green Lahti 2021 -projekti Tilastokeskus jakoi yhden 200 euron arvoisen nimikkostipendin lasten projektitiimille. Onnea!  

Lisätietoa Länsiharjun koululle myönnetystä Tilastokeskuksen stipendistä: 

https://start.luma.fi/yhteistyokumppanit/tilastokeskus/tilastokeskus-palkitsi-nuoria-tilastotieteilijoita/ 

Länsiharjun koulussa toteutettiin upea Toukkakompostori-projekti, joka menestyi hyvä käytänne -sarjassa myös kansallisesti. Toukkakompostori-hyvä käytänne valittiin yhdeksi Suomen edustajaksi kansainvälisille Science on Stage 2022-festivaaleille. Palkinnon voittaja selviää toukokuussa. 

Lisätietoa: https://start.luma.fi/start-kilpailu/kansainvalisen-start-kilpailun-suomen-edustajat-seka-ehdokkaat-edustajaksi-sons-festivaaleille-on-valittu/ 

Uutinen palkituista kokonaisuudessaan: https://blogs.helsinki.fi/phlumakeskus/2021/04/26/start-kansallinen-palkintotilaisuus-huipensi-tiedeprojektien-kilpailun-suomessa/ 

Tiedekerho Online toi tieteen koteihin 

Päijät-Hämeen LUMA-keskus järjestää kevään 2021 aikana alakouluikäisille lapsille suunnatun virtuaalisen Tiedekerho Onlinen. Kerhoon saattoi ilmoittautua niin Päijät-Hämeen kuin koko Suomen alueelta.  

Viikoittaiset, tunnin mittaiset kerhokerrat toteutetaan Teams-yhteydellä. Kaikille osallistujille on etukäteen toimitettu kattava tarvikepaketti kerhotöiden tekemistä varten sekä kerhovihko, joka sisältää lisäksi pieniä, itsenäisesti suoritettavia tehtäviä.  

Lue koko blogiteksti: https://blogs.helsinki.fi/phlumakeskus/2021/04/26/tiedekerho-online-toi-tieteen-koteihin/ 

Valtakunnalliset LUMA-päivät

Lämpimästi tervetuloa 16. valtakunnallisille LUMA-päiville ke 9.6.– to 10.6.2021. Päivät järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti eli osallistuminen on mahdollista juuri sieltä, missä ikinä oletkin! Luvassa on tuttuun tapaan kiinnostavia puheenvuoroja, tiedekasvatukseen virittäviä työpajoja, verkostoitumista muiden opettajien kanssa sekä keskiviikon huipentava StarT-gaala. Osallistuminen on maksutonta. 

Ilmoittaudu tapahtumaan tällä lomakkeella 

Tapahtuman teemana on tänä vuonna ”Innostu ja innosta oppimaan teknologian avulla.” 

Tarkempaan ohjelmaan pääset tutustumaan  https://www.luma.fi/luma-paivat-2021/  

Kenelle LUMA-päivät on suunnattu? 

  • kaikille matematiikkaa, luonnontieteitä (ympäristö- ja luonnontietoa, biologiaa, fysiikkaa, kemiaa, maantietoa/maantiedettä), tietotekniikkaa ja teknologiaa opettaville kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta yliopistoihin 
  • lastentarhanopettajaksi, luokanopettajaksi ja em. aineiden opettajaksi opiskeleville 
  • LUMA-aineiden opettajankouluttajille, opetuksen tutkijoille ja kehittäjille eri puolilta Suomea 
  • LUMA-keskus Suomen sidosryhmien edustaville 
  • LUMA-keskus Suomen toimijoille eri puolilta Suomea 

Huomaathan, että LUMA-päivien ohjelma yhdistyy samaan aikaan järjestettävän LUMAT-tutkimussymposiumiin, jonka aiheena on ”Engaging learners in math and science through modern technologies”. LUMAT-tutkimussymposiumin englanninkieliset tapahtumasisällöt ovat avoimia kaikille LUMA-päivien osallistujille. Lue tapahtumasta lisää tutkimusfoorumin sivulta (englanniksi). 

Tapahtuman järjestää LUMA-keskus Suomi -verkosto. 

LUMA-päivät on osa Tutkitun tiedon teemavuotta 2021. 

Syksyn 2021 LUMATIKKA-verkkokurssit  

LUMATIKKA on täydennyskoulutusohjelma matematiikan parissa työskenteleville varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Koulutuksen oppijalähtöiset, toiminnalliset ja konkreettiset sisällöt auttavat herättämään ja kasvattamaan oppijoittesi matikkainnostusta! Koulutus tarjoaa opetusalan asiantuntijoiden tuottaman tuoreen, tutkimusperusteinen tiedon opetuksesi kehittämisen tueksi. 

Voit suorittaa koko koulutusohjelman (15 op) tai yksittäisiä kursseja verkko-opintoina. Valikoima verkkokursseja alkaa aina lukukausittain vuoteen 2022 saakka. 

Koulutus on Opetushallituksen rahoittama ja osallistujille maksuton. Ohjelman toteuttavat seitsemän yliopistoa ja ammattikorkeakoulua LUMA­-keskus Suomi ­-verkoston koordinoimana. 

Lisätietoa ja ilmoittautuminen: https://lumatikka.luma.fi/nyt/ilmoittautuminen-syksyn-2020-lumatikka-verkkokursseille-on-alkanut/ 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *