Marraskuun 2021 verkostoviesti

1. Tiedekerho ONLINE

Tiedekerho ONLINE 2.12-27.1.2022.

Tervetuloa mukaan Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen järjestämään tiedekerhoon! Tiedossa kivaa ja oivaltavaa tekemistä yhteensä kuuden kerhokerran verran

ILMOITTAUDU: 8.-15.11.2021 täällä (linkki).

KENELLE: 7–9.vuotiaille.

AIKA: Kerho kokoontuu kuusi kertaa: 2.12., 9.12 ja 16.12 sekä 13.1, 20.1 ja 27.1.2022.

Kerho järjestetään Teams-yhteydellä torstaisin klo 17–18.

PAIKKA: vaikka oman kodin keittiö! Kerho toimii virtuaalisesti, joten tarvitset osallistumiseen toimivan nettiyhteyden, sekä tietokoneen!

TARVIKKEET: Osallistujille lähetetään materiaalipaketti, joka sisältää erikoisempia tutkimusvälineitä ja -aineita. Materiaalipaketin voi myös noutaa Lahden Yliopistokampukselta. Myös kotoa löytyviä peruselintarvikkeita käytetään. Itsehankittavat tarvikkeet: www-sivuilla.

MUUTA: Kerho on maksuton. Mukaan mahtuu 20 ensimmäiseksi ilmoittautunutta kerholaista.

Lisätietoja www-sivuilla (linkki).

2. Uusille verkostoviestin tilaajille arvonta

 

Järjestämme arvonnan kaikkien uusien verkostoviestin tilaajien kesken! Arvomme kuvitetun maailman kartan, joka sopii esimerkiksi koululaiselle. Arvontaan osallistuu tilaamalla verkostoviestin marraskuun aikana. Kerrothan mahdollisuudesta kaverille ja kollegalle!

Verkostoviestin voi tilata etusivumme alareunasta täältä: https://luma.lahdenyliopistokampus.fi/

3. LUMATIKKA Syksyn kurssit ovat parhaillaan käynnissä

LUMATIKKA on täydennyskoulutusohjelma matematiikan parissa työskenteleville varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Koulutuksen oppijalähtöiset, toiminnalliset ja konkreettiset sisällöt auttavat herättämään ja kasvattamaan oppijoittesi matikkainnostusta! Koulutus tarjoaa opetusalan asiantuntijoiden tuottaman tuoreen, tutkimusperusteisen tiedon oman opetuksesi kehittämisen tueksi.

Syksyn kurssit ovat parhaillaan käynnissä ja kursseille pääsee liittymään kurssien jo alettuakin. Esimerkiksi kurssi: Matematiikan polulla varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle (3 op) on käynnissä 28.11.2021 asti.

Kysy esimieheltäsi mahdollisuutta hyväksilukea koulutus VESO- tai KiKy-tunneiksi.

Lisätietoa LUMATIKKA-sivustolta: https://lumatikka.luma.fi/

4. NordStarT-kilpailu

NordStarT- ilmastonmuutoskilpailussa etsitään konkreettisia keinoja ilmastokriisin torjuntaan. Kilpailussa keskeistä on ilmastonmuutosteeman käsittely, ongelmanratkaisutaidot sekä lasten, nuorten ja korkeakouluopiskelijoiden äänen kuuleminen.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: 1. Lasten, nuorten ja korkeakouluopiskelijoiden projektityöt & 2. Opettajien ja kasvattajien hyvät opetuskäytänteet

Ilmoittaudu mukaan: https://www.lyyti.fi/reg/StarT_20212022_1018/fi

Lisätietoja StarT-sivuilta: https://start.luma.fi/nord-start-ilmastonmuutoskilpailu/

Kilpailun järjestää Opetus- ja kulttuuriministeriö.

5. Päijät-Hämeen LUMA-keskus mukana Järvien kierroksella

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna Hollolan Lions Clubien toteuttama Järvien kierros –luontopolkutapahtuma veti väkeä vauvasta vaariin. Osallistujat kiersivät kauniissa syyssäässä kolmen Tiilijärven ympärille suunniteltua reittiä, jonka varrelle oli sijoitettu noin kolmekymmentä luontopolkurastia. Osassa oli monenlaista puuhaa Leijonien yhteistyökumppaneiden toteuttamana ja mukana oli myös Päijät-Hämeen LUMA-keskus, joka toteutti Keski-Tiilijärven läheisyyteen sijoittuneen Kivitutkimuksia –pisteen.  Rastilla pääsi ihastelemaan suomalaisten kivien moninaisuutta spektroliitista erilaisiin kvartseihin sekä tutkimaan näytteitä mm suurennuslaseilla, mikroskopoimalla ja magneetin avulla. Päijät-Hämeen LUMA-keskus oli mukana myös edeltävänä perjantaina koululaisille ja päiväkotilapsille järjestetyssä, pienemmässä luontopolkutapahtumassa.

Järvien kierros -tapahtuma oli osa Lahden seudun ympäristöviikkoa.

6. Tulossa: Kemian etätyöpajat lapsille

 

Päijät-Hämeen LUMA-keskus ja Lahden kaupunginkirjasto järjestävät yhteistyössä kaksi etätyöpajaa lapsille. Tunnin mittaisissa työpajoissa tutkitaan kemian ilmiöitä oikeilla laboratoriovälineillä ja keittiöstä tutuilla aineilla. Osallistujat saavat etukäteen maksuttoman tarvikepaketin.

Ajankohta ja ilmoittautuminen:

  • Kiehtovaa kemiaa -etätyöpaja 5–7-vuotiaille

Tiistaina 23.11. klo 17–18

  • Kiehtovaa kemiaa -etätyöpaja 8–10-vuotiaille

Keskiviikkona 24.11. klo 17–18

Molempiin työpajoihin ilmoittautuminen 19.11. mennessä Lahden kaupunginkirjaston lasten ja nuorten palveluihin tai puh. 044 018 7106.

Lisätietoja Lahden kaupunginkirjaston sivuilta https://lastu.finna.fi/Content/lasten_tapahtumat

sekä Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen asiantuntijalta Veera Pukkilalta veera.pukkila(at)helsinki.fi

7. 9lk-ohjelma & podcast- jakso

Lahden 9. luokkien vierailuohjelma pyörähti syksyllä käyntiin neljättä kertaa. Ohjelmaa toteuttavat yhteistyössä Päijät-Hämeen LUMA-keskus, Lahden kaupungin Sivistyksen palvelualue ja Talous ja nuoret TATin Yrityskylä Yläkoulu. Vierailuihin osallistuvat kaikki Lahden perusopetuksen 9.luokkalaiset. Opetuspäivä 9lk-ohjelmassa on lukuvuodessa noin 25 ja tämä luonnollisesti Tiedeluokka SOLU:n muiden vierailujen toteuttamismahdollisuuksiin.

9lk-ohjelma sisältää vierialun Yrityskylä Yläkoulussa, sekä Tiedeluokka SOLUssa. 9lk-ohjelmassa koululuokka vierailee aamu- tai iltapäivän Yrityskylässä tai Tiedeluokka SOLUssa. Molemmat vierailu kestävät 2.5 tuntia ja sisältävät nuoria aktivoivaa ja opetussuunnitelmaa tukevaa tekemistä. Lounaan jälkeen luokka siirtyy Yrityskylästä SOLUun tai toisinpäin.

Lahden kaupungin perusopetuksen arjesta kertova ”Kuulumisia kouluilta” podcast teki jakson 9lk-ohjelmasta:

Kuuntele podcast-jakso täältä: https://open.spotify.com/show/2g1QzYYY8idi4LkGIOqymg?si=bb934e74103748f4

Lue lisää 9lk-ohjelmasta blogista täältä:

https://blogs.helsinki.fi/phlumakeskus/2021/03/02/9lk-ohjelma-yrityskyla-ja-tiedeluokka-solu/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *