Kävelyllä Henrik Forsiuksen tiellä

Iltakävelyllä Tapulikaupungin laitakulmilla törmäsin Henrik Forsiuksen tiehen. Löytö kummastutti. Kirkkoherra Henrik Forsius (1733–1813), Helsingin ensimmäisen historian kirjoittaja, ei minun päässäni assosioidu välittömästi romuliikkeiden reunustamaan esikaupunkitiehen.

Helsingin kadunnimet -julkaisu kertoo, että tiennimi kuuluu Tapulikaupungin alueen ryhmänimiin, joiden teemana on “tapulikaupungin muistoja”: Porvarintie, Kämnerintie, Maatullinkuja, Palovartijantie, Tullikirjurinkuja jne. Koska Forsius on myös varhaisia Viapori-kuvaajia, innostuin kadunnimikatalogin ja puhelinluettelon avulla selvittämään, paljonko Viaporiin liittyviä kadun- ja paikannimiä pääkaupunkiseudulla on.

Herttoniemen kartanon historia liittyy läheisesti Viaporiin: monet linnoitusupseerit ja tavaraa linnoitustyömaalle toimittaneet porvarit omistivat sen vuorotellen. Ainakin kolme heistä on myös saanut nimikkokadun Herttoniemeen. Kartanonpuiston länsireunaa kulkee Augustin Ehrensvärdin mukaan nimetty Linnanrakentajantie ja itäreunaa Johan Sederholmin tie. Vähän kauempana, Herttoniemenrannan uudella asuinalueella, on Amiraali Cronstedtin ranta. Kartanon viereinen merenlahti on nimeltään Tiiliruukinlahti, muistona Ehrensvärdin perustamasta tiiliruukista joka toimitti tiiltä linnoitustyömaalle.

Viereisessä Kulosaaressa on pari salakavalampaa Viapori-nimeä. Ehrensvärd omisti myös Kulosaaren kartanon, jonka mailla toimi vapaamuurarien tukema lastenkoti sotilaiden lapsille. Kulosaaressa on katukolmikko nimeltään Vapaamuurarinkuja, Vapaaherrankuja ja Ribbinginhovi. Viimeksi mainitusta arvoituksellisesta nimestä kertoo Helsingin kadunnimet -teos: “Aiheena vanhat paikannimet Ribbingskärr ja Ribbings Hof Rudera, jotka esiintyvät asiakirjoissa mm. 1792. Nimi Ribbings Hof liittyy Viaporin upseerien vapaamuurarijärjestön näillä tienoin 1700-luvulla ylläpitämään lastenkotiin.”

Kolmas nimirypäs löytyy Espoon Leppävaarasta. Amiraali Carl Tersmeden omisti 1750-luvulla Albergan kartanon ja perusti sen maille tiiliruukin linnoitustyömaan tarpeisiin. Leppävaarassa on omakotialue nimeltä Ruukinranta ja kevyen liikenteen väylä nimeltä Tersmedeninpolku. Kauppakeskus Sellon ympärillä on Viaporintori, Linnanrakentajainkuja ja Linnatullinkatu.

On Helsingissä tietenkin myös Ehrensvärdintie. Mutta se sijaitsee Eirassa, kaupunginosassa jota en kykene millään aasinsillalla yhdistämään Viaporiin (paitsi että Eiranrannasta näkee hyvällä säällä Suomenlinnaan). Eiran kaduille on ylipäänsä annettu sekalaisia suurmiesnimiä kuten Armfeltintie, Edelfeltintie ja Speranskintie, joiden ainoa yhdistävä tekijä tuntuu olevan komealta kalskahtava ulkomuoto.

Tämä oli vain pikaporaus aiheeseen. Lisää Viapori-nimiä piileskelee vielä varmasti pitkin pääkaupunkiseutua – tai kukaties toisissa kaupungeissa. Saa vinkata, jos tietää.