Viapori-aineiston jäljillä, osa 9: Reinholmin kokoelma

Olen viettänyt kaksi aamupäivää Museoviraston arkistossa H. A. Reinholmin kokoelman parissa.

Henrik August Reinholm (1819-1883) oli Viaporin seurakunnan kirkkoherra, filosofian tohtori ja innokas kansantietouden kerääjä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa on noin tuhat hänen muistiinmerkitsemäänsä kalevalanmittaista runoa. Museovirastossa säilytettävä Reinholmin kokoelma sisältää puolestaan yli sata arkistokotelollista muistiinpanomateriaalia mitä erilaisimmista aiheista. Reinholmia kiinnostivat kaikki kansantietouden muodot mytologiasta markkinatapoihin ja kansantansseista karhunmetsästykseen. Tiedemiehenä hän oli  amatööri, jonka taidot eivät oikein riittäneet innolla kerätyn aineiston analysointiin. Tohtorinväitöskirja hyväksyttiin rimaa hipoen.

Minä olen kiinnostunut Reinholmista siksi, että hänen kokoelmassaan on kolme koteloa otsikolla “Helsingfors och Sveaborg”. Reinholm tallensi lukemattomien muiden aiheidensa ohella myös työpaikkansa Viaporin historiaa. Hän keräsi tiedonmurusia, haastatteli Ruotsin ajan Viaporissa eläneitä ihmisiä, otti talteen löytämiään asiakirjalähteitä. Aikalaisten mukaan hänellä oli aina taskut täynnä muistilappuja, joihin hän teki muistiinpanoja heti kuultuaan tai luettuaan jotain kiinnostavaa. Reinholmin kokoelma koostuukin pääasiassa leikevihoista jotka on liimailtu täyteen näitä muistilappuja. Erittäin mielenkiintoinen, mutta sekava ja vaikeakäyttöinen aineisto. Tämä valokuva antaa siitä edustavan käsityksen:

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Itse%20otetut/phpzthperAM.jpg

Reinholmin kokoelma toi mieleeni joulukalenterin: koskaan ei tiedä mitä lappusia ja tiedonmurusia seuraavalla aukeamalla on. Joudun käymään aineiston systemaattisesti läpi, joten minulle se toimiikin eräänlaisena joulukalenterina… Kerron jos luukuista löytyy jotain erityisen kiinnostavaa.

4 Replies to “Viapori-aineiston jäljillä, osa 9: Reinholmin kokoelma”

  1. Mahtaako aineistossa olla tietoja Suomenlinnan apteekista? Yksityinen apteekki toimi Suomenlinnassa enemmän ja vähemmän yhdenjaksoisesti vv.1846-1892.
    Vastauksesta ja apteekkia koskevista vihjeistä olisin kiitollinen.

  2. Anteeksi hidas vastaus…

    Reinholm kirjoitti jonkin verran Viaporin lääkärintoimesta, ja samassa yhteydessä saattaa olla myös tietoja apteekista. En muista nähneeni apteekkimainintoja, mutta toisaalta harpoin 1800-lukua koskevan aineiston läpi aika nopeasti (etsin pääasiassa Ruotsin vallan aikaan liittyviä tietoja, ja poimin samalla ylös joulukalenteriin sopivaa materiaalia).

    Kokoelma on vapaasti käytettävissä Museoviraston kirjastossa, jos haluatte siihen tarkemmin tutustua.

Comments are closed.