Reinholmin joulukalenteri, luukku 1

H. A. Reinholmin muistilappu, jossa Laxström-niminen henkilö (jonka tarkemman henkilöllisyyden toivon selviävän kun luen muistiinpanoja pidemmälle) muistelee Viaporin kirkon vaiheita:

Laxström: Kyrkan först utanför Hamiltonska porten, sedan i östra Varfsflygeln mittemot 4 våningsflygeln efter Hamiltonska flygelns brand (genom Svenskarne sjelva ??) 1809. Sistnämde Kyrka var i qvesitredje våningen på södra andan på den sk. Mallvinden, så kallad derföre att skeppsmallarna der gjordes (?förvarades?). Under denna å andra våningen inreddes ryske Kyrkan, och då flyttades luth. Kyrkan öfver varfsgården till vestligare varfsflygelns södra ända 2. våningen. Hamnbefähl Reincke bodde öfver och nedanom var smidja. Under gudstj hördes ofte hammarslag nerifrån och ofvanifr. kom takdropp tills pros. Kyrkans tak rappades, barnskrik hördes äfven.

[Laxström: Kirkko oli ensin Hamiltonin portin ulkopuolella, sitten telakan itäisessä siipirakennuksessa vastapäätä nelikerroksista siipeä Hamiltonin siipirakennuksen tuhouduttua (ruotsalaisten itsensä sytyttämässä?) tulipalossa 1809. Viimeksi mainittu kirkko oli kolmannessa kerroksessa nk. Mallivintin eteläpäässä, jota kutsuttiin sillä nimellä, koska laivojen mallit tehtiin (?säilytettiin?) siellä. Alapuolelle toiseen kerrokseen perustettiin venäläinen kirkko, ja luterilainen kirkko siirrettiin telakkapihan yli telakan läntisen siipirakennuksen eteläpäähän toiseen kerrokseen. Satamapäällikkö Reincke asui yläpuolella ja alapuolella oli paja. Jumalanpalveluksen aikana kuului usein vasaran pauketta ja rappaus rapisi kirkon katosta, myös lasten huutoa kuului usein.]

4 Replies to “Reinholmin joulukalenteri, luukku 1”

  1. Tästä tulee lempparijoulukalenterini! Ei maksa eikä lihota.Ja saa vielä veikatakin eli minä luulen (tietämättä mitään), että Laxström on luotsioltermanni Johan Samuel Laxström. Kuollut välillä 1876-78 eli olisin varmemmalla pohjalla, jos tietäisin koska laput on kirjoitettu.

  2. Minäkin olisin varmemmalla pohjalla, jos tietäisin koska laput on kirjoitettu 🙂 Reinholm ei ole päivännyt niitä mitenkään, ja koska ne on koottu temaattisesti, niin ne eivät ole aikajärjestyksessäkään.

    Reinholmin kirkkoherrakausi Viaporissa oli 1856 – 1883, ja laput ovat siltä ajalta. Sen tarkempaa ajoitusta ei voi tehdä.

  3. Ajattelin, että luotsioltermanni olisi vahva kandidaatti, sillä tuossa pätkässäsi mainitaan satamapäällikkö. Laxtröm on melko pitkä(virka)ikäinen, kirjoitellut säämuistiinpanoja jo vuodesta 1839 (Åbo Underrättelser 1.5.1878 ). Avioituessaan Helsingissä vuonna 1834 hän oli “1:sta Fyrvakt: å Pellinge Båk” (Hiski).

  4. Puhuin Sampsan kanssa, ja hän oli sitä mieltä, että tekstissä viitataan kruununlinna Ehrensvärdin itäiseen ja läntiseen siipirakennukseen.Ja että minun olisi pitänyt käyttää suomennoksessa termiä “veistämö” telakan sijasta… Mikä on ihan totta.

Comments are closed.