Reinholmin joulukalenteri, luukku 14

Aliupseeri Elias Majander on kirjoittanut kirjeen H. A. Reinholmille. Hänen suomenkielensä on vielä arkaaisempaa kuin Reinholmin oma:

Minä unter ofisier Elias Majander kirioitan ia bytän kaikkejn nöyremmäst Että ios Korkeiast Kunnioitettava Doktor olis nin hyvä ya lähettäs minun Afsieljni nin biian kujn mahtollist on sillä minä Darwitten sitä Dänne tule Mantaljn kirjoitus ja kyllä minä Lähetän Bostisa Doctorillen mitä sitä afsilljstä mene yonsei Doctorj ole sitä afsilljä ottanut willä ulos Kansliasta nin siellä se Löyty ionsei ole lähetetty Kaptein Matveiefvin Dykö nin siten se löyty Sielä ya minä Asun oriärven Kapelijsa ja hietanan kyläs kirioitanut unterovitsier Elias Majander hietanal se 26 päjvä Loka Kusa 1857

Alaviite: tuo “afsielj” on luultavasti väännös ruotsin afskedistä, eli Majander tarvitsee armeijan erotodistuksensa jotta hänet voidaan henkikirjoittaa uuteen asuinpaikkaansa Orijärven kappeliseurakuntaan (osa Kiskon pitäjää Varsinais-Suomessa).

4 Replies to “Reinholmin joulukalenteri, luukku 14”

  1. Majanderin pieni a ja o ovat samanlaisia, joten siinä lukee “ariärven” tai “oriärven”. Orijärvi oli minulla automaattinen mielleyhtymä. Olisi pitänyt tarkistaa Hiskistä…

  2. Kaiken lisäksi Orijärvi ei koskaan ole ollut kappeliseurakunta vaan 1758 perustettu rukoushuonekunta, jolla ei milloinkaan ole ollut omaa pappia tai seurakuntaa. Sitä paitsi Orijärvi kuului 30.9.1870 asti Uudenmaan lääniin!

Comments are closed.